Jednoduchá a úsporná dřevostavba nemusí vždy znamenat nižší komfort

Jednoduchá a úsporná dřevostavba nemusí vždy znamenat nižší komfort

Lucie Němcová | Pondělí, 21. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba Michala a Martiny dokazuje, že nekomplikovaná a úsporná stavba vůbec nemusí znamenat nižší komfort. Dokonce ani předpisy chráněné krajinné oblasti nezabránily realizovat dřevostavbu v pasivním standardu z kvalitních konstrukčních prvků – masivních dřevěných panelů.


Dřevostavba v CHKO z masivních panelů

Zvolit typový dům, zděný nebo ze dřeva? Na začátku před námi byla spousta neznámých, ze kterých postupně krystalizovalo pro nás pravé řešení. Vše začalo pozemkem, důležitým základem pro stavbu kvalitního bydlení. Chtěli jsme dobrou dostupnost a vybavenost, ale také klid a blízkost přírody. Naštěstí se takové místo opravdu našlo, přestože přineslo jisté kompromisy.

Nacházíme se v chráněné krajinné oblasti, takže tvar domu celkem jasně určily předepsané regulativy. Proto archetypální, jednoduchý tvar obdélníkového půdorysu a sedlová střecha sklonu 45 stupňů. Výsledkem našeho počátečního průzkumu napříč trhem bylo rozhodnutí postavit si dřevostavbu z masivních dřevěných panelů. Tato konstrukce nás přesvědčila, klasická sloupková na způsob americké dřevostavby nám blízká není.

A proč zrovna pasivní? Energeticky úsporný dům byl pro nás logické řešení, nebýt však silných argumentů realizační firmy a státní dotace, přímo do pasivního standardu bychom zřejmě nešli. Jsme ale spokojeni. Našli jsme tedy několik firem, které projektují a realizují domy z masivních dřevěných panelů, oslovili je a z cenově přijatelných nabídek vybrali vítěze. Představa o našem novém bydlení se začala zhmotňovat.

jednoducha.usporna-drevostavba-stit

Stanovená regulace: Chráněná krajinná oblast přísně předepisuje vzhled domu. Díky tomu je však místní zástavba jednotná. Přestože dům vychází z tradiční typologie, detaily mu dodávají punc současné architektury. Foto: Jiří Ernest

jednoducha.usporna-drevostavba-dum-zezadu

Foto: Jiří Ernest

jednoducha.usporna-drevostavba-dum

Foto: Jiří Ernest

Otázky pro architekta


Bylo obtížné řešit objekt v pasivním standardu v chráněné krajinné oblasti? Nebyly regulativy příliš omezující?

Regulativy ze strany CHKO byly popravdě natolik omezující, že ani nepřipouštěly jakoukoliv diskuzi nad hmotovým řešením domu. Naštěstí má pozemek pro pasivní dům celkem ideální polohu.

Doporučujete svým klientům pasivní dům? Pro koho je vhodný a pro koho nikoli? Vyplatí se jít do takového „extrému"?

Svým klientů pasivní domy rozhodně doporučuji, ale samozřejmě nejvíce záleží především na pozemku, kde chtějí objekt postavit. Ne na každém pozemku se dá pasivní dům realizovat. Výraz pasivní dům je jen jakási „škatulka", která objekt zařazuje podle určitých parametrů. Osobně se domnívám, že domy by měly být navrhovány na konkrétní místa, pro konkrétní uživatele, jedině pak lze docílit uspokojivého výsledku. To, že nám okolní podmínky dovolí navrhnout pasivní dům, beru jako bonus a pokud tomu tak je, má smysl navrhovat pasivní dům. Naopak mi přijde hloupé se na nevhodném pozemku snažit „dotlačit" stavbu do pasivního standardu na úkor její dispoziční funkčnosti.

Jaké detaily domu stojí za zmínku?

Z mého pohledu jsou to především konstrukční řešení, která jsme museli řešit kvůli CHKO – například střešní konstrukce. Z uživatelského hlediska pak stojí za zmínku například shoz na prádlo, který vede z koupelny v patře přímo nad pračku v technické místnosti, což je rozhodně příjemnější řešení, než běhat s plným košem prádla po schodech.

Řešil byste dnes něco jinak? Přinesla tato realizace nějaká poučení?

Zde se bohužel nepodařilo ideálně skloubit technickou místnost a koupelnu. Jde o to, že ne všechny technologické prvky jsou opticky zakryty. Samozřejmě jsme se poučili a v dalších domech změnili konstrukci stropu nad technickou místností tak, aby nebyl problém veškerá vedení a technické záležitosti skrýt do této konstrukce.

Co vás na této stavbě těší, co se podařilo?

Těší mě především to, že přes striktní regulace a omezení pro stavbu na tomto místě se nám podařilo zrealizovat příjemný jednoduchý dům, který nenásilně zapadá do okolní krajiny.

Ing. arch. Lukáš Pejsar 3AE, s.r.o.
Ing. arch. Lukáš Pejsar
3AE, s.r.o.

jednoducha.usporna-drevostavba-obytny-prostor

Jídelna: Velký jídelní stůl z masivního dřeva bývá často místem setkávání rodiny a středobodem dění v domě. Nechybí ani v této domácnosti. Foto: Jiří Ernest


"Panely z masivního dřeva jsou v interiéru ošetřeny bílou lazurou, která brání přirozenému žloutnutí dřeva."


jednoducha.usporna-drevostavba-kuchyn

Kuchyně: Tóny bílé v kuchyni prosvětlují tuto část dispozice, která je dál od velkých okenních ploch. Varná zóna je orientována tak, že má kuchař během přípravy jídla přehled po celém obývacím pokoji. Foto: Jiří Ernest

jednoducha.usporna-drevostavba-obyvaci-pokoj

Obývací pokoj: V hlavním obytném prostoru je odhalen trámový strop. Povrch dřeva na stěnách i stropu je ošetřen bílou lazurou a má tak moderní světlý nádech. Majitelé nemají rádi žloutnoucí dřevěné povrchy a tato varianta je nadchla. Také proto se nakonec rozhodli nechat v domě většinu dřevěných panelů odhalenou. Díky světlým plochám může vyniknout podlaha a nábytek z masivního dřeva. Foto: Jiří Ernest


"Čerstvý vzduch uvnitř domu za všech okolností je díky větrací jednotce s rekuperací tepla k nezaplacení."


jednoducha.usporna-drevostavba-schodiste

Schodiště: Otevřené schodiště plynule navazuje na dolní obytnou část a může s přehledem sloužit také k sezení. Stupně jsou opatřeny praktickými protiskluznými páskami pro větší komfort při chůzi. Foto: Jiří Ernest

jednoducha.usporna-drevostavba-loznice

Ložnice: Horní pokoje charakterizují střešní šikminy, které jim vtiskávají nezaměnitelnou útulnou atmosféru. Dispozice je navržena tak, aby výška šikmin omezovala co nejméně a nejnižší místa byla například v koupelně. Foto: Jiří Ernest

Otázky pro majitele dřevostavby


Jaké byly vaše základní požadavky na dům?

V dispozičním řešení domu měly co nejvíce plochy zabírat obytné prostory a pokoje na úkor zázemí komunikačních ploch (chodeb). Požadovali jsme prosvětlený dům, otevřený do budoucí zahrady, dispozičně jednoduchý a praktický. Užitná plocha byla omezena rozpočtem.

Jak probíhal probíhal návrh domu?

Spolupráce s architektem šla velmi hladce. Výsledná varianta reflektovala všechny naše požadavky a dům jsme si mohli prohlédnout a virtuálně „projít" díky 3D modelu. Některé detaily jsme bohužel ponechali k řešení až během výstavby, jelikož byly náročnější na realizaci a chtěli jsme je doladit až v průběhu na stavbě, kde budou patrné všechny návaznosti. Nakonec se to však neukázalo jako šťastné řešení. Budoucím stavebníkům doporučujeme připravit si projekt s podrobným zakreslením všech detailů (konstrukčních, ale také uživatelských) a nic neponechávat náhodě.

Proběhla nějaká kontrola kvality konstrukce? Jaké je technické vybavení domu?

Dům byl prověřen Blower door testem, tak jak ukládají podmínky dotace. Výsledek byl těsně pod povolenou hranicí, takže stavba vyhověla. Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo vzduch-voda, které ohřívá vodu v akumulační nádrži. Ta pak skrze výměník ohřívá vzduch, který je rozváděn po domě. Jiné doplňkové zdroje v domě nemáme. První měsíce byly ve znamení vylaďování systému k naší spokojenosti, byly například rozdílné teploty v různých místnostech, nyní je ale vše v pořádku. V ložnici je teplota o pár stupňů nižší, což nám ale pro spánek vyhovuje. Regulace teploty je centrální – pro celý dům jedním ovladačem.

Jaké detaily domu stojí za pozornost?

Oceňujeme odhalenou dřevěnou konstrukci stropu v chodbě, která díky tomu i přes její malou plochu působí vzdušněji. Pěkným prvkem je otevřené schodiště, které občas slouží i k sezení, na druhou stranu se jím nese zvuk ze spodního patra, což může být občas v budoucnu nepraktické. Takto však lahodí oku a prostor sjednocuje a zvětšuje. Vše má svá pro a proti. Panely z masivního dřeva jsou ošetřeny bílou lazurou, což je řešení, které nás nadchlo během návštěvy jednoho vzorového domu. Původně jsme dřevo v interiéru odhalovat nechtěli, protože nemáme rádi jeho nažloutlý odstín. Tato varianta je však úplně jiná káva.

Jaké jsou náklady na provoz domu?

První čísla ukazují spotřebu elektřiny v letních měsících přibližně 1150 korun za měsíc a v zimě přibližně 2450 Kč za měsíc. Částka zahrnuje náklady na vytápění, ohřev vody i spotřebiče.

Co byste s odstupem času a po zkušenostech s užíváním domu řešili jinak?

O trošku více bychom pamatovali na úložné prostory. Je pravda, že zatím nestojí přístřešek pro auto s malým skladem, kde najdou své místo sezónní věci a zahradní náčiní, takže časem se situace se prostorem navíc zlepší. I tak je ale dostatek místa pro uložení věcí k nezaplacení. Technologii domu bychom zvolili jednodušší. Asi bychom už nešli do vytápění vzduchem a hledali bychom lepší řešení stavby z akustického hlediska. Zejména jiný typ vzduchotechnické jednotky, jiný způsob uložení (ne podstropní a dál od pokojů) a akusticky i dispozičně oddělili technickou místnost od zbytku obytných prostor domu. Rozhodně bychom ale znovu použili tepelné čerpadlo.

Omezuje vás v něčem pasivní dům?

Dům nás ničím neomezuje, naopak nám vyhovuje, že nemusíme otevírat okna. Můžeme a otevíráme, když máme potřebu, ale nemusíme. Ani nemáme pocit, že je nesmíme otevřít kvůli únikům tepla. Když je potřeba vyvětrat (což se děje málokdy) nebo třeba vyjít ven třeba na terasu, tak to bez přemýšlení uděláme.

Čeho si na domě ceníte?

Hlavní pocit z domu je příjemný. Považujeme si klidu a dobré dostupnosti vybrané lokality. Dokonce i kolemjdoucí se zde zastavují a hodnotí náš dům kladně. Velmi nám vyhovuje čerstvý vzduch uvnitř za všech okolností díky nucenému větrání.

jednoducha.usporna-drevostavba-zabradli

Povrchová úprava: Bílá lazura dřevo pouze tónuje, struktura zůstává stále viditelná. Foto: Jiří Ernest

jednoducha.usporna-drevostavba-zaluzie

Novodobé prvky: Stínění v podobě hliníkových žaluzií, obložení z neošetřeného modřínového dřeva, pásová a francouzská okna – to vše jsou prvky, které prozrazují novostavbu této doby. Foto: Jiří Ernest


Technické parametry

  • Spodní stavba: základová deska (povlaková PVC hydroizolace, tepelná izolace polystyren)
  • Konstrukční systém: masivní dřevěné panely Novatop
  • Tepelná izolace: minerální čedičová tepelná izolace Isover Uni
  • Fasáda: stěrková silikonová omítka, dřevěný obklad sibiřský modřín
  • Střecha: betonová tašková Bramac Tegalit
  • Okna: dřevěná eurookna profil IV92 PASIV, izolační trojsklo s distančním rámečkem, Ug = 0,5 W/m2K, Uw= 0,69 W/m2K
  • Podlaha: dřevěná třívrstvá – dub, dlažba
  • Teplo: vytápění a větrání jednotka Atrea DUPLEX RB4-EC s rekuperací tepla vybavená teplovodním výměníkem pro ohřev topného vzduchu, akumulační zásobník tepla o objemu 400 l s průtočným ohřevem vody, tepelné čerpadlo Nosreti Nordline WWBC 9,5 H-B, sekundárně se zapojením dvou elektrických topných patron (2,5 kW)
  • Skladba stěny 1: dřevěné panely NOVATOP SOLID 84 mm, I nosníky STEICOwall 300 mm s vloženou tepelnou izolací Isover UNI, dřevovláknitá deska HOFATEX UD 60 mm, stěrka Weber Therm Klasik, 6 mm, perlinka, penetrace, prodyšná silikonová omítka
  • Celková tloušťka stěny: 450 mm
  • Skladba stěny 2: dřevěné panely NOVATOP SOLID 84 mm, I nosníky STEICOwall 300 mm s vloženou tepelnou izolací, kontaktní difuzní fólie, svisle kladené latě 40/60 mm, dřevěný obklad ze sibiřského modřínu 24 mm
  • Celková tloušťka stěny: 450 mm/448 mm
  • Projekt: Ing. arch. Lukáš Pejsar
  • Realizace: 3AE s.r.o., www.3ae.cz, 2014

 

jednoducha.usporna-drevostavba-pudorysy


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato dřevostavba a chtěli byste v podobné bydlet? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost 3AE s.r.o. byla založena v roce 2010. Od svého vzniku se firma soustředila na navrhování a realizaci především pasivních domů z konstrukčního systému Novatop. Od počátku existence bylo klíčové spolupracovat s předními architekty a odborníky se zaměřením na pasivní dřevostavby. V roce 2012 firma vytvořila platformu značkových typových domů NOVAHOME, navržených architekty. Tato platforma sdružuje architekty se zájmem o navrhování domů z konstrukčního systému Novatop.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 2-2016

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop