Z původního projektu na zděný dům si nechali postavit dřevostavbu

Z původního projektu na zděný dům si nechali postavit dřevostavbu

Dana Jakoubková | Úterý, 23. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Parta stavitelů rychle a s přehledem postavila domov velké rodině na úpatí brdských lesů.


Dřevostavba podle typového projektu

Tomáš a Soňa původně nevěděli, zda bude dům zděný, nebo jiný. Vybírali si proto nejprve z hotových typových projektů. Zalíbil se jim jeden zděný a druhý ze dřeva. Porovnávali je mezi sebou a zvažovali. Nakonec si koupili projekt na dům zděný a na jeho základě zahájili stavební řízení.

 DSC6717 DSC6723 DSC6746

 

Nejdůvěryhodnější dodavatel dřevostavby

„Pro stavbu samotnou jsme oslovili několik firem," uvádí Tomáš. „Ale jistotu jsme nabyli až po návštěvě majitele jedné z nich. Ten nám přišel svým přístupem, trpělivým vysvětlováním a lidskostí jako nejdůvěryhodnější. Prostě jsme si padli do noty a my přehodnotili zděnou stavbu na dřevostavbu, což byla jejich firemní specializace."

Vario-Vila-obytny-prostor

Prvky: Vinylová krytina anhydritové podlahy imituje dřevo, které je v pravé podobě vidět v obložení průchodu z jídelny do obýváku a ve stropech dětských pokojů v patře. Foto: Martin Zeman

Vario-Vila-kuchyn

Příprava: Nábytek a vybavení řešili majitelé předem a tomu přizpůsobili úpravy typového projektu. Například kvůli velké lednici bylo třeba posunout okno v kuchyni. Foto: Martin Zeman


Po návštěvě referenčního domu...

Následovala návštěva jednoho z referenčních domů. „Ten nám ale přišel moc velký," říká Tomáš. „Požádali jsme tedy, zda by šel projekt předělat podle našich individuálních potřeb, a k našemu překvapení s tím firma neměla problém. Ujistila nás tak v tom, že jsme zvolili dobrého dodavatele. Dostali jsme pak několik návrhů, které jsme ještě párkrát v detailech upravovali, jako třeba posun vnitřní stěny, umístění spíže nebo zvětšení zádveří. Když jsme váhali, jaký materiál nebo řešení zvolit, vždycky nám poradili a vysvětlili srozumitelně, proč to ano a tohle už ne. Celkově jsme byli opravdu spokojeni, a protože jednání firmy bylo vstřícné a férové, dohodli jsme se na dodávce na klíč."

Vario-Vila-obyvaci-pokoj

Design: Styl a barvy interiéru jsou prací majitelky. I když dům vypadá zvenčí velký, důsledné členění vnitřního prostoru na účelové zóny jej zmenšuje a zútulňuje. Foto: Martin Zeman

Vario-Vila-schodiste

Vychytávka: Dřevěné masivní schody vedoucí jádrem domu jsou opatřené nočním osvětlením. Přes den na ně dopadá dostatek světla ze střešního světlovodu, který majitelé považují za úžasnou věc. Foto: Martin Zeman


Jak probíhala stavba domu

Montážní parta přijela v říjnu k již připravené základové desce a do dvou dnů měli hotovou hrubou stavbu. „Nejvíc nás překvapilo, jak měli práci perfektně synchronizovanou přesto, že nešlo o typový projekt, který by měli nacvičený. Šéf party – vedoucí stavby byl šikovný člověk, odborník, který vše perfektně organizoval, a parta montážníků byla pak dobře sehraná. Připadali jsme si jako v tom výše uvedeném filmu. Nebyly žádné prostoje, nikde nevznikly chyby."

Dodavatel stavby se snažil dodržet termín a předat dům k nastěhování do Vánoc, jak si Tomáš se Soňou přáli. Nakonec to zvládli o týden dříve. Když majitelé pak dům procházeli, nenašli nic, u čeho by si řekli: tak tohle jsme měli udělat jinak. Inu, když se zadaří, je to pohádka.

Vario-Vila-pokoj

Nadčasovost: Pokoj v podkroví s dekorativním trámem má každé děcko vlastní a bez problémů ho odvětrají střešní okna. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Velice přesná a důsledná příprava už v projektové fázi a ve spolupráci se stavebníky předešla budoucím komplikacím. Tento dům s individuálním charakterem je proto plně odrazem svých majitelů. Spolupráce s nimi si ceníme; mnohému nás naučila.

Břetislav Lacina, VARIO VILA s.r.o.

Vario-Vila-koupelna

Skromnost: Ačkoliv jsou v rodině tři děti, vystačí si pouze s jednou velkou koupelnou. Foto: Martin Zeman

Komentář redaktorky

Domov je místem, kde může člověk udělat tu nejlepší „kariéru" na světě. Doma dozrává spolu s ostatními a domů by se měl vždycky rád vracet. Nepochybuji o tom, že obyvatelé tohoto domu k tomu mají ty nejlepší podmínky.

Dana-Jakoubkova
Dana Jakoubková
redaktorka

Vario-Vila-skrin

Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 149 m²
  • Užitná plocha: 170 m²
  • Konstrukční systém: sendvičová panelová VARIO DIFFU, difuzně otevřená skladba
  • Teplo: tepelné čerpadlo, podlahové teplovodní vytápění, doplňkově krb
  • Větrání: přirozené
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,17 W/m²K
  • Autor projektu: Ing. arch. Petr Vrána
  • Realizace: VARIO VILA s. r. o., 2016, www.variovila.cz

Vario-Vila-pudorys

DaS 1-2018
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop