Bez sousedů v řadovce mezi zahrádkami vyrostla rodinná dřevostavba

Bez sousedů v řadovce mezi zahrádkami vyrostla rodinná dřevostavba

Redakce | Úterý, 01. srpen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých, dlouhých a nepříliš využívaných zahrádek nenápadný dům. Kateřina a Petr, kteří v něm žijí s dvěma malými dětmi, vedou taneční studio, takže jsou zvyklí na pořádný šrumec. O to víc si dokážou vychutnat klid a pohodu, jež jim jejich nová dřevostavba s vyvýšeným podkrovím poskytuje.

Původně si chtěli koupit byt, jejich ceny jim ale vůbec nedávaly smysl. A tak když se naskytla příležitost stavět, neváhali ani vteřinu. „Rodiče od Kačky tady před deseti lety koupili zahrádku o šířce necelého čtyři a půl metru. Sousedka jim nabídla, že by jim odprodala svoji vedlejší, podobně širokou zahrádku, za symbolickou cenu. Slovo dalo slovo a my jsme se mohli pustit do projektu vlastního domu," vzpomíná Petr.

DrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta SystemeDrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta Systeme

 

Vzduch, světlo, rodina


Mladí manželé měli víceméně hned jasno, že před cihlou dostane přednost dřevo. O dřevostavbách jim kdysi poutavě vyprávěl kamarád. Začali si o tomto tématu zjišťovat víc, vyrazili i na veletrh a pátrali po tom pravém architektovi. „Pak na nás vyskočil ze sociálních sítí příspěvek jedné naší taneční svěřenkyně, že se její otec uchází o titul Dřevostavba roku," vypráví Kateřina.

Tento moment byl pro sympatický pár významný hned ze dvou důvodů. Konečně našli toho pravého architekta, a navíc díky hlasování vyhráli předplatné našeho časopisu. „To nám pomohlo rozšířit si obzory ještě výrazněji a načerpat spoustu inspirace. Právě časopis mi vnukl myšlenku zelené střechy, kterou se teď kochám vždy ráno při pohledu z okna ložnice," usmívá se Petr.

DrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta Systeme

 

Původně sice snili o velké stodole skandinávského typu, ale dobře věděli, že vzhledem k dispozicím pozemku budou muset svůj sen zredukovat. „Řekli jsme si, že místo stodoly budeme mít řadovku, ale uděláme si ji na míru a o to hezčí vevnitř. Sice jsme byli ze začátku trochu skeptičtí, ale když nám architekt ukázal návrhy, okamžitě jsme se pro dům nadchli," říká Petr.

Architektovi přitom nechali volnou ruku i ohledně počtu a velikosti pokojů. Jediné zadání znělo: vzduch, světlo, stmelování rodiny. „I proto schody do patra vedou z obývací části, aby děti musely projít kolem nás, až budou chodit ze školy," směje se Kateřina a Petr ji doplňuje, že stejný postup při jednání s architektem by doporučil každému. Po peripetiích na úřadech, způsobených právě probíhající změnou stavebního zákona a nejasnostmi, zda projekt splňuje podmínky územního plánu, se nakonec na sklonku roku 2020 začalo stavět.

„Během stavby jsme tu bydleli u rodiny, abychom mohli vše průběžně sledovat. Bylo to v období covidu, takže jsme sem chodili i několikrát denně a nestačili se divit, jak rychle dřevostavba roste," vzpomíná Petr, který si pochvaluje i vstřícnost řemeslníků. S firmou se dohodli na dokončení po sádrokartony. Rozvody elektřiny a dokončovací práce už si zajišťovali sami. Bezproblémový proces se mírně zpomalil kvůli nečekaně dlouhému zasychání podlah, ale i tak se přibližně po roce od zahájení stavebních prací mohla rodinka do domu nastěhovat.

DrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta SystemeDrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta Systeme

 

„Naprosto to tady milujeme a nemůžeme se dočkat, až zvelebíme i zahradu."

majitelé domu
Petr a Kateřina s dcerou

DrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta SystemeDrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta Systeme

 

Slovo architekta


Dalo by se to shrnout do bonmotu: „Co jsme si navařili, jsme si také snědli." Kontakt s mladými manžely Pohlodkovými skrze moji dceru, která s nimi tančila, byl od začátku naplněn důvěrou, otevřeností a sympatiemi. To je vynikající prostředí pro práci architekta. Myslím, že se podařilo naplnit přání a potřeby klientů a zároveň vytěžit nestandardní charakter pozemku. Přízemní loď s křížem osazenou patrovou lodí objektu určuje uliční čáru, umožňuje průjezd na pozemek, výrazně orientuje klidovou část do zahrady, tvoří příjemně krytý vstup do domu a celkově nastavuje charakter řadové zástavby celé budoucí ulice.

Realizace nestandardních atypických domů sice nevyvolává týmové nadšení kolegů v práci, neboť znamená více aktivity, úsilí a profesionality, ale mám za to, že nám bystří smysly a udržuje nás ve stavařské kondici. Pokud se úsilí spojí s korektním až přátelským vztahem s prozíravým investorem, který ví, co si přeje, pak vznikne dílo, na které můžeme být pyšní, a kterým se můžeme chlubit. A tím dům Petra a Kateřiny bezesporu je.

Ing. arch. Petr Vala
Ing. arch. Petr Vala

Pod schodištěm sklep i půda


V původním návrhu měl být dům větší na úkor průjezdu, ale když Petr s Kateřinou zjistili, že by to ve výsledku stejně nepřineslo žádný pokoj navíc, rozhodli se pro úpravu. Po průchodu skromným zádveřím nahlížíme do technické místnosti, kde nechybí sprcha připravená třeba pro chvíle, kdy se děti budou vracet zablácené z venku. Následně se už otvírá pohled na velkolepý prostor s kuchyní, jídelnou a obývákem.

A přestože v televizi právě běží napínavý díl Tlapkové patroly, pohled okamžitě strhává prosklený výhled na terasu a zahradu. Ke kompaktnosti celého prostoru přispívají podlahy bez přechodových lišt. Dům postrádá půdu i sklep, oboje ale skvěle supluje prostor pod schodištěm. V něm se našlo místo pro troubu, lednici, mikrovlnku, potravinovou skříň a další úložné prostory, za nimiž se skrývá ještě celá samostatná místnost.

O přirozené světlo se v dolním patře kromě proskleného výhledu na terasu starají také tři světlíky umístěné nad gaučem. Krb v rohu hraje zatím spíš symbolickou roli. „Využíváme ho občas pro dotvoření atmosféry a také v obdobích s výraznějšími výkyvy teplot. Jinak máme podlahové teplovodní topení, u kterého je zdrojem tepla tepelné čerpadlo vzduch-voda," říká Petr a dodává, že v domě nechybí ani rekuperační jednotka.

DrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta SystemeDrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta Systeme

 

DrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta Systeme

 

Nekončící objevování


Další světlíky pak prosvětlují prostor nad schodištěm. Právě pod nimi se Petr zastavuje a ukazuje, že otevřít je vyžaduje hodně zručnosti. Přitom by stačilo, aby měly otvírání ve spodní, a nikoliv horní části. To je však jediný jeho povzdych během celé návštěvy. Hned nato nás upozorňuje na obraz, který si manželé nechali namalovat na míru. Autor ho pojmenoval House Built for Love to Grow a jindy fádní prostor díky němu elegantně ožívá. V podkroví s vysokou nadezdívkou se nachází koupelna a tři menší útulné pokoje – ložnice, dětský pokoj a univerzální pokoj, který slouží pro hosty, nebo jako pracovna či převlékárna.

Když se vracíme dolů a usedáme na gauč, Petr říká: „Naprosto to tady milujeme a máme radost úplně ze všeho. I po tom více než jeden a půl roce se kolikrát posadím, rozhlédnu se a objevím něco dalšího, co se mi líbí. Poslední dobou se třeba nemůžu nabažit pohledu z gauče na jídelní stůl, židle a metro kazetu. A co teprve až zvelebíme zahradu! Plánujeme ji s minimem trávníku, mlatovým povrchem a spoustou trvalkových záhonů," zakončuje Petr naše povídání, zatímco Kateřina opodál houpe starší dceru na houpačce zavěšené vtipně na trámu mezi jídelnou a kuchyní. Zkrátka dům postavený k tomu, aby láska rostla.

DrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta SystemeDrevoaStavby.cz Rodinná dřevostavba Avanta Systeme

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato rodinná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Rodinné pohodlí v nenápadném balení". Hlasujte do 10.9. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 105,3 m2
  • Užitná plocha: 126,33 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: two by four
  • Teplo/větrání: teplovodní podlahové vytápění, zdroj tepla tepelné čerpadlo vzduch-voda
  • Větrání: nucené větrání s rekuperací tepla
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,14 W/m2K
  • Autor projektu: AVANTA SYSTEME spol. s r.o.
  • Realizace: 2021/2022, AVANTA SYSTEME spol. s r.o., www.avanta.cz

Autor článku: Radek Babička pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop