Lásku k cedrovému dřevu potvrdil i slavný český fotbalista

Lásku k cedrovému dřevu potvrdil i slavný český fotbalista

Redakce | Úterý, 14. listopad 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Vzpomínky na dětství patří k těm nejkrásnějším. Spousta z nás v dětství zažívala velká i malá dobrodružství a už na základní škole potkala svoje celoživotní kamarády. Máme rádi věci, které nám dětství připomínají, a i když se často odstěhujeme i stovky či tisíce kilometrů daleko, rádi se vždycky vracíme na místa, kde máme své kořeny.

I Zuzana s Honzou, které jsme navštívili v malé vesničce mezi Příbramí a Pískem, žijí dlouhodobě v zahraničí. Kdykoliv mají ale volno, přijíždějí si oddechnout do Honzovy rodné vesnice, ve které stále žije jeho tatínek. „Já jsem se tady narodil a prožil tu celé dětství. Můj sen byl vždycky si tady něco takového postavit, přesně v téhle oblasti, kde jsem si jako dítě hrával, kde jsem trávil nejvíc času. Kousek odtud je řeka, mlýn a svah, na kterém jsem trávil celé dny lyžováním a sáňkováním s kamarády. Je tu nádherný klid a všude kolem příroda. Navíc vesnice žije, jsou tu neustále nějaké akce, pořád se něco děje," vypráví Honza.

Zuzana si naštěstí místo také rychle zamilovala, a tak když se naskytla možnost koupit od sousedky, která je zároveň Honzova dobrá kamarádka, krásný velký pozemek přesně na místě, které si Honza vysnil, neváhali ani chvilku.

Kulatina nesplnila nároky majitelů


Pár od začátku věděl, že chce dřevěný dům, protože v Praze vlastní půdní byt s dřevěnými trámy a oba si zamilovali barvu a vůni dřeva. Původně plánovali postavit pravý srub z kulatiny. Naštěstí se jeli na jeden takový srub podívat a při návštěvě velmi rychle zjistili, že si představují něco jiného. „Viděli jsme, že kulatina hodně ubírá na prostoru. I když byl srub opravdu velký, prostory uvnitř působily stísněně. Navíc kulatina hrozně dlouho vysychá, takže jsme od ní téměř okamžitě upustili a rozhodli se pro hranoly. Jsou praktičtější pro údržbu a dávají pocit většího prostoru," vysvětluje Zuzana.

Při výběru realizační firmy pak hrál roli i materiálkanadský cedr – který pár požadoval kvůli jeho kvalitě, bezúdržbovosti i vzhledu. Nakonec se šli podívat hned na tři moderní roubenky postavené jednou firmou a hned měli jasno, že se s nimi chtějí také pustit do realizace.

DrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana KolleraDrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana Kollera

 

Dostatek prostoru pro každého člena rodiny


Majitelé měli o vzhledu budoucího domova jasnou představu. Především chtěli pouze přízemní stavbu, aby nemuseli chodit nikam po schodech. Zatím roubenka slouží spíše jako prázdninový domek, pár se sem ale plánuje nastěhovat na trvalo, až skončí jejich pracovní aktivity a oni si budou užívat důchodu. Zuzana si přála mít hodně pokojů. „Jsme velká rodina. Honza má dvě dcery, já mám syna a jednou budeme mít vnoučata. Chceme se tady scházet s našimi dětmi a jejich rodinami a chceme, aby každý měl svůj prostor a svoje soukromí," popisuje důvody majitelka.

Dům má tedy pět ložnic, obývací pokoj s kuchyní, dvě velké koupelny a technické místnosti. Středem stavby je obývací pokoj s prosklenou přední stěnou poskytující výhled do zahrady. Přes prosklené dveře se dá přímo z obývacího pokoje vyjít na velkou dřevěnou terasu propojenou s bazénem. Po obou stranách obýváku jsou zrcadlově rozloženy ložnice a koupelny. Ložnice mají dostatek místa na spaní pro dvanáct lidí.

DrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana Kollera DrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana Kollera

 

DrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana Kollera

 

Minimalistický interiér ladí s roubenkou


Interiér je zařízený v minimalistickém stylu, který přirozeně harmonizuje se světlými dřevěnými stěnami a stropy. Přírodní tlumené barvy nábytku a dekorací v kombinaci s teplým dřevem navozují pocit pohody a klidu. Zuzana se o design zajímá, často radí s vybavením interiéru i svým známým, a tak si celý interiér navrhla sama, pouze s dekoracemi jí pomohla její kamarádka, designérka Andrea Požárová.

„Ráda kombinuju levné a drahé věci. Nemusím mít všechno designové, klidně nakoupím i v Ikee. Nejraději si vyberu jeden dominantní kousek nábytku a k němu ladím ostatní vybavení. Také nejsem příznivcem toho, když všude něco leží, proto máme i hodně úložných prostorů, aby mohlo být všechno chytře ukryté," říká Zuzana. Důležitá pro ni byla především kuchyně, kterou si sama navrhla a zrealizovala s místním truhlářem, a s ní ladící velká pohovka v obýváku.

DrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana Kollera

 

Ohniště pro děti, venkovní kuchyně pro Honzu


Roubenka stojí na velkorysém pozemku, a tak si majitelé mohli dovolit nejen přízemní dům o obytné ploše 240 m2, ale také velkou dřevěnou terasu, na kterou plynule navazuje bazén. Terasa se dá zasunout nad bazén a tím se vytvoří velká plocha, na které majitelka plánuje pořádat jóga víkendy spojené s grilováním pro kamarádky a známé.

V zadní části zahrady je umístěná prostorná venkovní kuchyně, která je především Honzovým útočištěm. Rád v ní létě griluje. Kuchyně má nainstalovány speciální žaluzie, kterými je vidět ven, ale nikdo nevidí dovnitř, a tak si majitel může užívat absolutní soukromí. Hned vedle kuchyně je postavená malá sauna na dřevo a vířivka.

V přední části pozemku stojí zahradní domek na odkládání kol a nezbytností k údržbě zahrady, v rohu je kamenné ohniště, na kterém majitelé rádi spolu s dětmi opékají buřty. Realizaci zahrady svěřili místním zahradníkům, kteří dobře znají lokalitu a dokázali vytvořit vesnickou zahradu, která se časem celá propojí a vytvoří přirozený a trochu divoký porost žijící vlastním životem.

DrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana KolleraDrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana Kollera

 

Pár věcí by příště udělali jinak


Pro Zuzanu i Honzu je to už druhý dům, který stavěli, oba se ale shodují, že stavět roubenku je něco úplně jiného než klasický zděný dům. Jak si dřevo sesedá, hodně věcí nebylo možné realizovat hned po dokončení hrubé stavby, nebo bylo třeba použít jiné materiály, než jaké si původně přáli. Také bylo nutné přesně naplánovat dopředu umístění veškeré elektroinstalace, protože se otvory na elektřinu frézovaly do trámů už ve výrobě.

DrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana Kollera

 

Velké problémy vyvstaly s koupelnami, protože si najali firmu, která neměla s roubenkami zkušenosti. Majitelé většinu času tráví v zahraničí, popřípadě v bytě v centru Prahy, a tak je dům často prázdný a nevyužitý. Především z toho důvodu se nakonec rozhodli roubenku jak v zimní, tak letní sezóně pronajímat.

DrevoaStavby.cz Cedrová roubenka Jana Kollera

 

Slovo stavebníka


Bydlel jsem na různých místech, ale žádné mi nepřirostlo k srdci tak, jako můj rodný kraj. Vždycky jsem cítil, že tam jsem doma a přál jsem si proto najít ideální pozemek a postavit na něm dům, do kterého se budu rád vracet. S roubenkou jsem si tento sen splnil. Máme to nejkrásnější místo, jaké jsem si mohl přát, a perfektní dům, ve kterém se všichni cítíme spokojeně a uvolněně.

Jan Koller
Jan Koller
majitel roubenky


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato cedrová roubenka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Návrat do rodného kraje". Hlasujte do 21.1. 2024 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 228 m2
  • Užitná plocha: 179 m2
  • Konstrukční systém: masivní roubená konstrukce z červeného cedru tl. 200 mm
  • Ošetření stěn: pouze zabroušení jemným brusem, žádné nátěry cedrového dřeva
  • Střešní krytina: pálená taška s glazurou
  • Vytápění: teplovodní podlahové, tepelné čerpadlo země-voda
  • Podlahy: dubová třívrstvá lepená masivní podlaha, v koupelnách dlažba
  • Větrání: přirozené okny
  • Realizace stavby: 2022 hrubá stavba CEDAR HOME s.r.o. (www.cedar-home.cz), dokončovací práce subdodavatelsky
  • Pronájem srubu: Roubenka Smetanka, roubenkasmetanka.cz

Cedrová roubenka Jana Kollera

 

Autor článku: EVA ZUPANČIČ pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop