Tisk
Skvělý výsledek rekonstrukce okálu deskami Activ´Air

Skvělý výsledek rekonstrukce okálu deskami Activ´Air

DAS | Pátek, 26. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Měření Státní zdravotního ústavu potvrdilo účinnost technologie Activ´Air v sádrokartonových deskách Rigips. Po rekonstrukci okálu na Vysočině se koncentrace formaldehydu snížily o více než 80 %.

Frysava 2015-01-15 006Majitel okálu z 80. let stojícího ve vesničce v krásné zadumané krajině Vysočiny se rozhodl rekonstruovat interiér svého domu. A to nejen z estetických důvodů. Protože rekonstrukce se týkala především dětského pokoje, chtěl pro svoje děti připravit zdravé bydlení a věděl, že čistý vzduch v interiéru není samozřejmostí. Zvláště koncentrace nebezpečného formaldehydu mohou v mnoha případech působit zdravotní nepříjemnosti.

Chytrá technologie Activ´Air

V době, kdy začal rekonstrukci připravovat, se dozvěděl o technologii Activ´Air, která je obsažena ve stavebních i konstrukčních deskách společnosti Rigips. Chtěl tyto desky vyzkoušet. A také ho zajímalo, jaké koncentrace formaldehydu se v místnosti nacházejí a zda Activ´Air opravdu funguje. Proto oslovil Státní zdravotní ústav (SZÚ), který měření koncentrace škodlivých těkavých látek provádí.

Frysava 2015-01-15 001 kopieFrysava 2015-01-15 004Pracovníci SZÚ provedli rozbor látek zachycených na dozimetrech určených pro stanovení koncentrací formaldehydu a dalších těkavých látek v ovzduší. Dozimetr byl umístěn v dětském pokoji, kde byly následně při rekonstrukci instalovány desky Activ´Air.

Měření před a překvapivé výsledky - 83 % účinnost!

Měření proběhlo ve dvou etapách - před rekonstrukcí a po rekonstrukci, vždy po dobu jednoho týdne. Místnost byla při obou měřeních vybavena stejným nábytkem, aby měření bylo co nejobjektivnější.

Měření SZÚ ukázalo, že rozdíl v koncentracích formaldehydu před a po rekonstrukci interiéru byl ohromný. Před rekonstrukcí byly naměřeny koncentrace 42 µg/m³, po rekonstrukci při použití desek Activ´Air byla koncentrace pouhých 7 µg/m³. Jednalo se tedy o snížení koncentrací o skvělých 83 %!

Frysava realizace 2015-02-06 006 mensiÚčinnost minimálně 50 let!

Majitel okálu byl tedy s výsledkem rekonstrukce více než spokojen. Kromě toho, že interiér místností se změnil k nepoznání, nabízí nyní čistý vzduch a zdravé bydlení. A přitom za pořízení desek Activ´Air zaplatil o pouhých 2 000 Kč více, než za běžné desky bez této technologie, přičemž účinnost složky Activ´Air je minimálně 50 let.

Hlavní výhody použití desek Activ´Air:

Koncentrace formaldehydu se díky využití desek Activ´Air snížila o 83%
• Celkem bylo při rekonstrukci dětského pokoje použito 85 m² konstrukčních desek RigiStabil Activ´Air
• Majitel zaplatil za desky Activ´Air o pouhých 2.000 Kč více, než za běžné sádrokartonové desky, přičemž dosáhl snížení koncentrací formaldehydu o skvělých 83% s účinností minimálně 50 let

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop