Tisk
ZEMNÍ VRUTY KRINNER: <small>Jde to i bez betonu</small>

ZEMNÍ VRUTY KRINNER: Jde to i bez betonu

Redakce | Středa, 05. září 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Jednou z mnoha výhod dřevostaveb oproti zděným budovám je jejich nízká hmotnost. Toho lze využít mimo jiné i při jejich zakládání a obejít se bez tradičních základových pasů nebo desky.

Zakládání dřevostaveb pomocí zemních vrutů se v poslední době stává trendem. Jedná se opravdu o vrut, který je speciálně navržen pro zašroubování do země. Vedoucí na trhu je firma KRINNER, která má na zemní vruty vlastní konstrukce patent.

Dřevostavba ve vzduchu - Crawl space

4krinner2krinnerZemní vruty určené velikostí a tvarem pro rodinné domy se oproti výrobkům určeným například pro pergoly instalují pomocí speciálního stroje. Pro zakládání dřevostaveb jsou vruty opravdu masivní a mají délky až 210 centimetrů. Podle složitosti stavby, skladby podloží a morfologie terénu je většinou proces hotový během několika hodin a prakticky ihned se může začít vytvářet spodní stavba, které se v tomto případě říká crawl space. Zjednodušeně řečeno jde o masivní dřevěný rám vytvářející pod domem provětrávanou mezeru, takže stavbu není třeba izolovat proti vodě a radonu. Crawl space bývá vysoký zhruba 40 cm a jeho podlahu tvoří jen udusaná hlína.

 

Vemte si dům i se základy s sebou

1krinnerPři zavrtávání vrutu do podloží dochází k postupnému a pozvolnému pěchování zhutnění okolní půdy a po zavrtání je tak možné dosáhnout vysokých hodnot bočních i svislých sil. I na právě zavrtaných vrutech je možné okamžitě začít stavět – na rozdíl od betonové patky, kdy cement tvrdne mnoho dní. Vruty se vyrábějí z běžné oceli a jsou ošetřeny nejkvalitnějším žárovým zinkováním, které jim zaručuje životnost až 150 let. S trochou nadsázky tak můžeme tvrdit, že rozhodne-li se majitel dřevostavby založené na vrutech odstěhovat a vzít si s sebou svůj dům, může tak učinit včetně spodní stavby. Opustí tak pozemek nijak neznehodnocený základovou deskou nebo základovými pasy.

Detailní článek o zemních vrutech naleznete v časopisu Dřevo&Stavby 4/12. Zakoupíte ZDE.

https://www.drevoastavby.cz/cs/objednavka-casopisu/products/view/4-starsi-cisla-casopisu-das/77-casopis-drevoastavby-42012

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop