Srub byl pro Michala s Petrou jediné správné rozhodnutí

Srub byl pro Michala s Petrou jediné správné rozhodnutí

Dana D. Daňková | Čtvrtek, 02. květen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Michal propadl dřevostavbám, konkrétně srubům, již dávno. V rámci studentského programu odjeli s bratrem do USA, kde sbírali zkušenosti, a po návratu začali masivní dřevostavby stavět. Když se s manželkou Petrou rozhodovali pro stavbu domu, bylo jasné, že to bude srub.

Stavební parcelu sice Michal a Petra koupili již v roce 1999, ale za čtyři roky došlo ke změně územního plánu a ze stavební parcely se stal pozemek nezastavitelný. Žádost o změnu územního plánu, která musela být znovu podána, čekala na vyřízení dlouhých 12 let.


Čas nám pomohl přehodnotit požadavky na projekt srubu

„Z pohledu našich současných znalostí a zkušeností je tento srub především z hlediska dispozic lepší než ten původní," hodnotí stavbu Michal. „V roce 2003 byl navržen zcela jinak. Díky územnímu plánu jsme s odstupem času zcela změnili představy o tom, jak by dům měl vypadat." Zcela jistě v něm měla být v podkroví galerie, otevřená do obytného prostoru s kuchyní a jídelnou v přízemí, kde je ještě pracovna, ložnice a koupelna.

„Pracovna byla původně navržena jako uzavřený pokoj," doplňuje Petra, „až v průběhu stavby jsme se rozhodli příčku odstranit a místnost otevřít. Taková koncepce domu nám vyhovuje, v bytě jsme byli zvyklí být všichni stále blízko sebe, a přestože toho prostoru máme teď mnohem více, jsme stále spolu. Před deseti lety by srub byl také větší, ale děti odrostou, odejdou nejdříve na školu, pak se osamostatní a odstěhují a dům by pak byl pro dva lidi příliš velký."

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-exterier-vstup

obr.: Půdorysný tvar domu a vysoká střecha vtiskly srubu lehkost a eleganci. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-exterier-drevena-tersa

obr.: I když to tak Michal s Petrou neplánovali, od koupě pozemku do stěhování uběhlo 18 let. Za ta léta ale projekt vyzrál a srubový dům přesně odpovídá potřebám rodiny. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-exterier-terasa-slunecnik

Foto: Martin Zeman


Výběr dřeva pro stavbu srubu

Protože byl projekt srubu již hotový, mohli začít na podzim v roce 2015 po vyřízení všech úředních náležitostí hned stavět. „Na stavbu srubu bylo použito dřevo beskydské jedle ze zimní těžby," upřesňuje Michal, „z tohoto dřeva stavíme naprostou většinu našich dřevostaveb.

Dřevo je kvalitní, jedli nenapadá kůrovec, ale má srovnatelné vlastnosti se smrkem, podobá se mu i odstínem a sukovitostí. Na rozdíl od smrku má však takzvané zamoklé jádro, trvá tedy déle, než vyschne. Jedle nemá mízové kanálky, takže „neroní" smůlu, díky obsaženým silicím je také odolnější vůči vlhku. I proto se dříve používalo toto dřevo například na konstrukce jezů, palisády kolem toků a podobně. Jedlové dřevo je také těžší než smrkové.

TIP: Stavíme srub - Jaké dřevo na srub?

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-exterier-jedlova-kulatina-rohovy-spoj

obr.: Dům je postaven jako běžná srubová konstrukce, jen podélné spoje mají pro lepší těsnost tvar W. Spáry jsou vymazané trvale pružným tmelem. Stěny působí kompaktně, mají začištěné rohové spoje a tmel efektivně chrání stavbu před klimatickými vlivy a hmyzem. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-exterier-vstup-detail


Stavba srubu s důrazem na detail

Srub je stavěn klasickým postupem, pouze nosná konstrukce krovu se od obvykle používané liší. Nosný systém zde netvoří krokve, ale vodorovné pohledové vaznice, izolace střechy je umístěna na záklopu z nehraněných prken nad vaznicemi. Tepelněizolačním materiálem je pěna PIR o tloušťce 16 cm.

„Jinak jde o běžnou srubovou konstrukci. Podélné spoje jsou vyrobeny pro lepší těsnost ve tvaru W, jako těsnění jsme použili technické konopí, které je z mého pohledu lepší než ovčí vlna – je hutnější a dřevitý materiál dokáže se dřevem jakoby lépe spolupracovat. Spáry jsou vyplněny trvale pružným speciálním akrylovým tmelem na vodní bázi, určeným pro dřevostavby. Tmel zabraňuje proudění vzduchu, vnikání vlhkosti do konstrukce, do skulin nezalézá hmyz. Dokonce jsme před dvěma lety dělali blower door test, a při zatmelení pouze z vnitřní strany srub splňoval požadavky normy."

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-interier-hlavni-obytny-prostor

obr.: Interiér prosvětluje a odlehčuje velké množství bílých ploch, stropní trámy v odstínu dřeva na bílém podkladu dodávají prostoru kuchyně s jídelnou dynamiku. Za pozornost zde stojí i upevnění horních skříněk kuchyňské linky, které nese zadní deska spojená s dolní skříňkou. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-interier-hlavni-obytny-prostor-krbova-kamna

obr.: V žádné jiné dřevostavbě není dřevo tak výrazným elementem jako ve srubu. Zde je jeho „tíha" zmírněna velkoryse prosklenou štítovou stěnou, bělavým nátěrem stěn a minimalistickým vybavením. Na podlaze je položena dlažba v dekoru dřeva. Je tvrdá a lépe se udržuje, to je velkou výhodou, neboť v domě žijí i dva psi. Foto: Martin Zeman

TIP: Jak staví... Sruby Pacák

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-interier-krov

obr.: Kmen ve střední části krovu nemá žádnou funkci, vaznice jsou podepřeny šikmými vzpěrami. Obvykle kmen dosahuje až k průvlaku a je konstrukčním prvkem, zde má dekorativní funkci. Foto: Martin Zeman


Dřevo si žádá své

Dokonalý dojem dotváří citlivě zvolený nátěr. Zvenku jsou stěny ošetřeny třívrstvou olejovou lazurou, která i v transparentní variantě chrání dřevo před tmavnutím po relativně dlouhou dobu. Zevnitř je použit klasický olejový nátěr s asi třicetiprocentním přídavkem běloby, aby stěny získaly bělavý nádech. Tato běloba má navíc také UV filtr, který by měl dřevo ochránit před změnami odstínu.

Oříškem v dřevostavbě ze syrového dřeva je uchycení horních kuchyňských skříněk. Zde nejsou připevněny k zadní stěně, ale na samostatné konstrukci. Jiným řešením upevnění horních skříněk je jejich přichycení na svislé lišty, které se upevní kluzně ke stěně srubu. Skříňky se pak přes matky přišroubují ke zmíněným svislým lištám. Případně se skříňka našroubuje přímo na stěnu s nějakou výškovou rezervou a se sedáním stavby pak postupně klesne na požadovanou úroveň.

Celou kuchyňskou linku i ostatní nábytek dělala stolařská firma, se kterou dlouho spolupracujeme. Znají chování srubových staveb a dokážou nábytek přizpůsobit a vyrobit ho do srubu nebo roubenky na míru. V kontrastu s klasickým vzhledem srubu je moderně laděné vybavení – kuchyňská linka, vypínače, designové LED osvětlení.

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-interier-hlavni-obytny-prostor-portal

obr.: Obytný prostor v přízemí se otevírá na terasu rozměrným portálem. Jeho zabudování do konstrukce je stejné jako v případě malých oken – po stranách jsou dilatační kusy, které eliminují sedání stěn, nad oknem je dilatační mezera. Navíc jsou zde ještě tři vruty ve svislých stranách, prošroubované rámem do dřeva, které zvyšují boční tuhost. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-interier-drevene-schodiste-detail

obr.: Schodiště si ponechává výrazný přírodní charakter – osu tvoří rostlý kmen, zábradlí je z vybraných větví. Foto: Martin Zeman

Názor majitelů

Sruby stavíme už mnoho let a věříme masivnímu dřevu, o domě z jiného materiálu jsme nikdy neuvažovali. Dokonce ani o roubence jsme příliš nepřemýšleli. Jsme s manželkou oba přírodně laděni, takže srub je nám bližší. Jsme spokojeni, i s odstupem času hodnotíme naše rozhodnutí jako jediné správné.

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-interier-loznice

obr.: Stejně jako celý dům, i postel si majitelé postavili sami. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-interier-koupelna

obr.: Hrubě tesaný masivní stolek pod umyvadlo by chtěl mít doma nejeden milovník dřeva. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-interier-komin

obr.: Komín je zde svým materiálem i liniemi v zajímavém kontrastu se dřevem. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 139 m2
  • Užitná plocha: 145,34 m2
  • Konstrukční systém: srubový, jedlové dřevo, podélný spoj W
  • Ošetření stěn: exteriér třívrstvá olejová lazura Diotrol, interiér olejový nátěr Moravia Bio s bělobou
  • Teplo: tepelné čerpadlo vzduch/voda, doplňkový zdroj krb
  • Realizace: SRUBY PACÁK s.r.o., www.srubypacak.cz, 2017

navsteva-drevostavby-domov-v-srdci-beskyd-sruby-pacak-pudorys

 

mail-ico-poptavka

Toužíte po bydlení ve srubu? Zašlete dodavateli přímý dotaz!

Společnost Sruby Pacák s.r.o. se zabývá výrobou a dodávkou dřevostaveb z masivu od hrubé stavby po stavby na klíč, dřevěných interiérů a zahradních doplňků ze dřeva.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

SaR 2-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop