Stavíme srub 2. - Jaké dřevo na srub?

Stavíme srub 2. - Jaké dřevo na srub?

Redakce | Úterý, 30. říjen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Sruby představují zajímavou alternativu k běžně realizovaným dřevostavbám. Mají svou výraznou estetiku, jsou úzce spjaté s přírodou a v určitých lokalitách mohou splynout s prostředím lépe než moderní dřevostavby. Před definitivním rozhodnutím pro stavbu srubu z masivního dřeva je však dobré znát, či lépe řečeno připravit se na některá jeho specifika. Naše pozornost tentokráte bude zaměřena na používané druhy dřeva.

V předchozím dílu serálu o stavbě srubů jsme si sruby představili a popsali jejich přednosti i pozitivní vlastnosti na zdravé bydlení. Druhý díl je věnován druhům dřeva, ze kterých se v našich končinách sruby staví nejčastěji.

Jaké dřevo pro konstrukci stěn srubů

masivni-drevostavba-srub-exterierPro stavbu srubu jsou jehličnaté dřeviny vhodnější než dřevo stromů listnatých - ty nejsou zpravidla dostatečně přímé, a proto jejich kmeny nelze pro klasickou konstrukci srubových stěn použít. U stěn sestavených z kratších segmentů by se dalo použít dubové dřevo, je však velmi drahé. Jeho použití v nosných konstrukcích je výjimečné.

 

Nejčastěji používané jehličnaté dřeviny

Druh dřeva Přednosti Nevýhody
Smrk Snadná dostupnost
Dobré tepelně izolační vlastnosti
Snadná opracovatelnost
Změna objemu při vysychání
Jedle Je tvrdší než smrk
Lépe odolává škůdcům
Při vysychání mění objem méně než smrk
Horší opracovatelnost
Modřín Odolné dřevo proti houbám a hmyzu díky vyššímu obsahu pryskyřice Pryskyřice vyplňuje zduchové mezery a zhoršuje tepelně izolační vlastnosti

Exkluzivní jehličnaté dřeviny

Druh dřeva Přednosti Nevýhody
Finská borovice Vysoká pevnost, odolnost a trvanlivost díky vysokému obsahu pryskyřice
Výborné tepelně izolační vlastnosti
Pro stavbu se používá ve formě lepených profilů - nepodléhá tvarovým změnám, nepraská, nekroutí se, nesesychá
Vyšší cena
Cedr Dobře se opracovává bez rizika poškození klád
Lehké ale trvanlivé dřevo srovnatelné s dubem
Výborné tepelně izolační vlastnosti

masivni-drevostavba-srub-drevo-borovice-cedr-exterier-1masivni-drevostavba-srub-drevo-borovice-cedr-exterier-2

Výběr vhodného dřeva

Příprava ke stavbě srubu začíná již v lese výběrem vhodných stromů a následným zpracováním dřeva. Výběr zdravého a správného materiálu má pro budoucí dřevostavbu zásadní význam. Schopnost rozeznat vhodné dřevo vyžaduje zkušenosti a určitý vztah k přírodě a k lesu. Nebezpečím pro srubovou konstrukci je především nepříznivá točivost klád, která může při sesychání způsobit kroucení prvků a zapříčinit vznik závažných problémů. Dřevo by také mělo být bez zjevných známek napadení škůdci. Pro zmenšení rizika působení škůdců a pro příznivější vysychání pokácených stromů se preferuje zimní těžba. Pokácení stromů v zimním období zaručí pomalejší a stálejší vysychání, při kterém dochází k menšímu vzniku výsušných trhlin.

Cedr, který není cedrem

Možná ani obyvatelé srubů z tolik propagovaného cedru netuší, že dřevo, které je obklopuje, nepochází z žádného cedru, ale z docela obyčejné túje, která roste jako živý plot kolem každého druhého tuzemského domu. Western Red Cedar, jak zní název stromu v angličtině, totiž botanicky není nic jiného než Thuja plicata neboli zerav. Možná špatný překlad, možná šikovný marketing však mohou za to, že se název cedr vžil pro tento druh dřeva tak dokonale, že o správnosti terminologie dnes nikdo nepochybuje.

Nic to však nemění na faktu, že máme co do činění s jedním z nejkvalitnějších druhů dřeva na světě, které vyniká nízkou hmotností, houževnatostí, dobrými tepelně izolačními vlastnostmi, rozměrovou stabilitou a samozřejmě také atraktivním vzhledem. Ve srovnání se smrkem sesychá až o 75 procent méně a také jeho tepelně izolační vlastnosti jsou asi o třetinu lepší než u dřeva ostatních jehličnatých stromů.

Houby, hmyz a vlhkost

srubove-domy-z-kulatin-kniha"Dřevo se neprávem pokládá za materiál s nízkou životností a mnohdy se bezdůvodně nahrazuje materiály jinými. Ve skutečnosti má však dřevo životnost srovnatelnou s jinými materiály, pokud je ovšem v příznivých podmínkách. Jediným činitelem, který může způsobit úplný zánik dřeva, je kromě požáru napadení houbami. Ochrana dřeva je závislá na tom, zda vzniknou podmínky příznivé pro jeho degradaci či nikoli.

Dřevokazný hmyz dává v téže konstrukci přednost dřevu horší kvality nebo dřevu již napadenému. Napadení odolává lépe pomalu rostlé dřevo s hustšími letorosty. Podobně je tomu také u dřeva tesaného, které je proti napadení hmyzem a houbami odolnější než dřevo řezané. Dřevo ponechané po delší dobu v kůře je houbami napadáno častěji, navíc může být pod kůrou již z lesa nanesen kůrovec."

(Ukázka z knihy Dalibora Houdka a Otakara Koudelky Srubové domy z kulatin, vydala ERA Group Brno, 2004.)

Text připravil: Marek Pavlas
Redakčně zkráceno a upraveno pro web

 

Další díly seriálu Stavíme srub

Stavíme srub 1. - Proč vlastně srub?
Stavíme srub 2. - Jaké dřevo na srub? (tento článek)
Stavíme srub 3. - Druhy srubů
Stavíme srub 4. - Technologie výroby srubů
Stavíme srub 5. - Specifika bydlení ve srubu


Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop