Vydání 01/2016

Dům ve tvaru Y

Chceme originálnější dům. – Tato věta odstartovala cestu ke stavbě, která u nás patří k těm spíše výjimečným. Velkorysost se majitelům vyplatila. Prostor, který architektovi a jeho tvorbě poskytli, vedl k nápadu modelovat dům ve tvaru Y. Ten v sobě geniálně spojil jednotlivé funkční zóny a umožnil majitelům vytvořit příjemný a útulný domov pro velkou rodinu.

Výsledný tvar domu určila orientace pozemku vůči světovým stranám a možnost umístění příjezdové cesty, která má při zásobování domu pro sedmičlennou rodinu zásadní význam. Snahu o vytvoření čistých linií, která je majitelům blízká a příjemná, logicky provázel požadavek na dostatek přirozeného světla v interiéru (ale i na možnost odclonění přebytku slunečního svitu v letních měsících). Velké prosklené plochy s bezrámovým zasklením doplnil nápad na použití kompozitní technologie s využitím betonových bodových prvků, které zajišťují prostorovou tuhost objektu.

V centrální části vznikl otevřený prostor s přiznanými vnitřními nosnými konstrukcemi, severní stěna je obložena šatními skříněmi od podlahy až po strop, což zvyšuje účinky tepelné izolace. Dům splňuje i požadavek na dostatek úložných prostor, které jsou logicky umístěny v jedné hmotě objektu, tedy bez odkazu na budoucí zahradní budku na pozemku, do které se všechno vejde. řešení obytné části bylo přizpůsobeno zadání klientů, kteří rádi vaří a zapojují do vaření i návštěvu. velký důraz je kladen na propojení interiéru s exteriérem, na první pohled zaujme vazba obytné části na terasu a bazén. Hranice mezi oběma prostory však pomáhá stírat také terasa před ložnicí v patře nebo prosklení dětských pokojů. v poměrně rané fázi plánování, kdy se čekalo na stavební povolení, do projektu rovněž vstoupila dvojice architektek specializujících se na interiéry. Návrh se snažily připravit tak, aby se s ním majitelé ztotožnili do nejmenšího detailu už ve fázi projektu. Celkové vyznění přitom podléhalo jedinému požadavku – aby se zde majitelé cítili příjemně, aby tu chtěli žít. Výsledek je nadčasový a je možné ho snadno doplňovat obměňujícími se dekoracemi, například podle nálady nebo ročního období. Těžiště návrhu spočívalo především v práci s materiály a v drobných dispozičních úpravách, jejichž cílem bylo maximálně zohlednit životní styl a nároky obyvatel domu. To se projevilo například při rozšíření relaxační zóny – po úpravě se sem kromě sauny vešla i lehátka, samostatná sprcha a toaleta a celý prostor má samostatný výstup na terasu a k bazénu. to vše bylo na úkor velkého hostinského pokoje, který se nachází v témže křídle, ale přece jen není využíván tak často jako sauna.

Určujícím a sjednocujícím motivem interiéru je světlé ladění a propojení s okolní přírodou, hloubku prostoru propůjčují citlivě zvolené kontrastní prvky. Celým domem probíhá dřevěná podlaha z běleného dubu, s níž ladí betonová stěrka na stěně kolem krbu, použitá nezvykle i na nábytkovém prvku nad televizí. Příjemným a nenásilným kontrastem jsou černé prvky, jako je ocel kolem krbu přecházející v police pod televizí, ocelové podnože sedaček nebo světla z černého skla nad jídelním stolem.

Ing. arch. Petr Vala, projektant:
Jak velice trefně říkával hudební skladatel Jaroslav Ježek – písnička musí být „napadnutá". Totéž platí i v architektuře. Smysluplný nápad a práce s ním je klíčem ke spokojenosti zákazníka i ke spokojenosti tvůrce – architekta. Pravdou je, že nápad, jak modelovat tento dům, jsem dostal během rozhovoru hned při prvním setkání s klientem (což vlastně ani ještě nebylo zadání práce). Objekt ve tvaru písmene ypsilon. Jiskra nápadu zasvitla a postupně rozžehla návazné myšlenky. To mě na mojí práci baví ze všeho nejvíce, když do sebe nápady zapadají a myšlenky se skládají v souladu a návaznostech. Možná také proto, že klient i jeho přítelkyně byli příjemní, vstřícní a otevření a společně jsme si od začátku velmi rozuměli. Tento dům byl prostě „napadnutej".

Již ve fázi zpracování architektonické studie jsme kladli důraz na vizualizovanou prezentaci návrhů klientovi, protože originální tvar domu jiný přístup vlastně ani neumožňoval. Vizualizované průchody domem a oblety kolem domu nám umožnily nad návrhy věcně diskutovat. Architektonický návrh naší projekci nemálo zamotal hlavu, bylo nutné vyřešit spoustu složitých konstrukčních detailů a použít nová a jedinečná řešení jak v lehkém skeletu dřevostavby, tak ve vazbě na kombinovaný nosný systém. Pro montážní skupiny jsme museli vypracovat popisy technologického postupu prací na stavbě, výrobní dokumentace pro nás představovala opravdu velký nápor, protože jsme si před sebe postavili obrovské množství nestandardních detailů.

Nutnost najít řešení pro mnoho složitých konstrukčních prvků nás ale přivedlo k vývoji zcela nového dřevobetonového systému, který v sobě spojuje výhody železobetonové a dřevěné sendvičové konstrukce. Od železobetonu si bere vynikající pevnost a stabilitu, od dřevěného sendviče zase nedostižné tepelněizolační vlastnosti při minimálních tloušťkách konstrukčních prvků. Jednodušší základy a prefabrikované panely přitom ponechávají výhodu snadné a rychlé montáže.

Zastavěná plocha: 193 m2 (bez terasy)
Užitná plocha: 293 m2
Spodní stavba: pasy z prostého betonu
Konstrukční systém: dřevěná rámová konstrukce, CLT panely, betonové nosníky
Tepelná izolace: minerální izolace, polystyren
Fasáda: strukturovaná omítka, obklad umělým kamenem
Střešní krytina: PVC fólie
Okna: otvíravé části dřevěné, fixní části tvoří bezrámový systém
Podlahy: dřevěná třívrstvá lamela – bělený dub/dlažba
Teplo: zdroje krbová vložka, elektrokotel; otopná tělesa desková, podlahové konvektory; elektrický zásobník TUV
Skladba stěny (směrem zevnitř): sádrokartonová předstěna, parotěsná fólie, dřevěná rámová konstrukce vyplněná minerální izolací tl. 140 mm, deska OSB, fasáda polystyren tl. 140 mm, systémová omítka
Celková tloušťka stěny: 385 mm
Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,17 W/m2k
Návrh domu: Ing. arch. Petr Vala
Návrhy interiérů: Hana Štěpková , Klára Valová, studio sMLXL, www.smlxl.cz
Výroba nábytku: vestavstyl s.r.o., www.vestavstyl.cz
Realizace: Avanta Systeme, spol. s r.o., www.avanta.cz, 2013/2014

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop