Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavby: Tucet argumentů, proč se pro ně rozhodnout

DAS | Pátek, 26. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

08  becker-holzbau.deV zemích, kde dřevěné domy nemají dlouhou tradici nebo tam, kde byly dřevěné konstrukce vytlačeny z trhu nesmyslnou legislativou (podobně jako v poválečném Československu), zatím jiné než zděné technologie bojují o své místo na trhu. Ale stačí se podívat za naše hranice a zjistíme, že dřevěné domy jsou od 90. let minulého století stále na vzestupu a patří k moderním trendům také v současnosti. Důvod? Řada faktorů dokazuje, že moderní dřevostavby představují kvalitní a inovativní způsob bydlení s výbornými energetickými vlastnostmi a poměrem mezi kvalitou a cenou.

1 Nepostradatelnost

Dřevo je základem vícevrstvé konstrukce kombinované s jinými materiály. Každý kvalitní výrobce by tak měl být schopen nabídnout stavebníkovi ucelený a pokud možno certifikovaný systém s ověřenými stavebně technickými a fyzikálními vlastnostmi jako je statika, tepelná a zvuková izolace, nehořlavost a podobně.

2 Nehořlavost

Požáry v budovách vznikají téměř výhradně vzplanutím vnitřního vybavení, nikoliv konstrukčního materiálu! Výhodou dřevostavby je však předvídatelnost jejího hoření. Co to znamená? Masivní dřevo při požáru na povrchu uhelnatí a brání tak rozšíření plamene do hloubky, takže i ohořelá konstrukce stále drží tvar a zachovává si svou nosnost. Ve vícevrstvých konstrukcích na bázi dřeva zase brzdí rozšíření plamene dokonalá těsnost stěn a absence dutých prostor. Kromě toho jsou součástí panelových sendvičů stavební desky z nehořlavých materiálů: pokud nebyla zasažena vnitřní část konstrukce, teoreticky stačí je po požáru pouze vyměnit.

3 Tepelná izolace

03 TopLine160Přirozený obsah vzduchových buněk ve dřevě zajišťuje ve srovnání s jinými materiály minimální vodivost tepla. V zimě tedy do dřevostavby proniká méně chladu a v létě zase minimum tepla. 

4 Možnost svépomoci

Dokážeme-li kvalitně instalovat sádrokartonové obklady, položit suchou podlahu nebo vymalovat a taková práce nám bude činit radost, pak můžeme přiložit ruku k dílu i při stavbě dřevěného domu.

5 Hospodárný provoz

Dřevostavby nabízejí nejlepší předpoklady také pro integraci moderních systémů technického zařízení. Kontrolovaná výměna vzduchu eliminuje tepelné ztráty při větrání, zpětné získávání tepla (rekuperace) a využití solární techniky patří stále častěji ke standardnímu vybavení dřevostavby. 

6 Solidní trvanlivost

05 653382Průměrná životnost či lépe řečeno užitečnost domu na bázi dřeva se pohybuje mezi 80 a 100 lety, někteří výrobci garantují až o čtvrtinu více. Předpokladem je samozřejmě kvalitní projekt a odborné provedení, v tom se ale dřevostavba nijak neliší od zděného domu.

7 Ochrana bez chemie

Dřevo určené do zabudovávaných konstrukcí obsahuje pouze velmi malé procento zbytkové vlhkosti, takže nehrozí ani napadení dřevokazným hmyzem. V exteriéru musí být splněn požadavek konstruktivní ochrany dřeva například pomocí větších střešních přesahů, dostatečného odstupu od zeminy, okapních chodníků a podobně.

8 Zdravé bydlení

09 BHVDřevo obecně působí velmi pozitivně na lidskou psychiku i na imunitní systém. Obecně známý je také fakt, že dřevo dokáže vyrovnávat vlhkost v interiéru: při jejím přebytku ji dokáže absorbovat a naopak uvolnit, pokud je vzduch příliš suchý.

9 Ochrana životního prostředí

Každý strom odebere z atmosféry během svého růstu velké množství oxidu uhličitého a váže ho ve formě neškodného uhlíku. Využití dřeva jako stavebního materiálu tuto schopnost prodlužuje a podporuje tak ekologickou rovnováhu. Každý dřevěný dům je tak vlastně drobným příspěvkem ke snížení skleníkových plynů, zejména CO2.

10 Pozitivní ekologická bilance

Dřevo jako přirozeně obnovitelný materiál potřebuje ke své „výrobě" pouze vzduch, vodu a slunce. Malá hmotnost a nenáročné zpracování udržují energetickou spotřebu při zpracování velmi nízko a také při vlastní stavbě domu je ve srovnání s ostatními druhy technologií potřeba mnohem méně energie. Pozitivní je vliv dřevostaveb na životní prostředí i poté, co jejich životnost skončí: každý dřevěný dům bez ohledu na typ konstrukce lze demontovat na jednotlivé části a chemicky neošetřené dřevo použít přinejhorším jako palivo.

11 Vysoká flexibilita

13 img030Protože stěny jsou ve srovnání se zděnými technologiemi o poznání tenčí, může dřevostavba nabídnout v průměru až o deset procent větší obytný prostor při stejné zastavěné ploše. Variabilní je také ztvárnění fasády – dřevostavba totiž může na první pohled vypadat jako běžný rodinný dům s minerální omítkou.

12 Otevřený prostor pro modernizaci

Dřevostavby nabízejí praktická a snadno realizovatelná řešení pro výstavby podkroví, nástavby, přístavby nebo modernizace. A co víc – nástavba obytného patra je dokonce často realizovatelná pouze jako dřevostavba!

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop