Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavba v Pardubicích se vznáší přímo nad Chrudimkou

DAS | Pátek, 27. únor 2015 |

Přidat na Seznam.cz

 DSC6635Ještě pár měsíců a pardubické ekocentrum Paleta se bude moci přestěhovat z provizorního zahradního domku do zbrusu nového, velkoryse pojatého a dřevem vonícího prostoru. Na břehu Chrudimky totiž v Pardubicích dokončují stavbu environmentálního návštěvnického centra.

Vzniknou tak výstavní, vzdělávací, výchovné a osvětové prostory, které budou primárně sloužit jako návštěvnické a informační centrum pro veřejnost včetně administrativního zázemí a trvalé expozice o přírodě (Natura 2000, ptačí oblasti, evropsky významné lokality apod.). Stát bude v klidném místě na břehu řeky v Chrudimky blízko centra města Pardubice. V současné době je stavba v plném proudu, dokončena by měla být v létě.

paleta2paleta1Architektonický návrh řešeného objektu novostavby environmentálního centra vytvořil architekt Tomáš Med. Inspirací při návrhu domu byly koruny okolních vzrostlých stromů s pavučinami lesknoucími se ve slunci. Vznikl tak impuls navrhnout dům jako pavučinu v korunách stromů. Není proto divu, že nadzemní část budovy je dřevěná, vyrobená z panelů Novatop.

Postupně se tato pavučina rozvrstvila do dvou výškových úrovní. Nejnižší podlaží je pro optické zmenšení hmoty domu částečně ukryto v rámci terénu nabíhajícího na protipovodňovou hráz.

Objekt je navržen s využitím prvků a konstrukcí vhodných pro pasivní budovy, vzhledem k nekompaktnímu tvarovému řešení spadá do kategorie nízkoenergetických.

 DSC6580 DSC5987Nosnou konstrukci suterénu tvoří monolitický železobeton. Dvoupodlažní nadzemní část se doslova skládala z masivních panelů z křížem lepeného dřeva Novatop, které si v interiér zachovávají přírodní dřevěný povrch. Rameno druhého podlaží vybíhá nad cyklostezku vedoucí podél Chrudimky, takže cyklisté budou v budoucnu projíždět přímo pod podlahou budovy.

Důraz je kladen na využití materiálů a technologií s malou ekologickou stopou, tedy materiálů z přírodních obnovitelných zdrojů (dřevěné konstrukce, dřevovláknité či celulózové izolace). Obecně jde o materiály s co nejmenší svázanou energií. Samotná stavba tak bude úsporná nejen svým provozem, ale také při výstavbě a bude tak ukazovat možnosti současných šetrných stavebních technologií.

Zdroj: PK-Projekt


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop