Tisk
Koloniální mahagon či rustikální patina? Dřevěný dekor vybírejte podle stylu nábytku

Koloniální mahagon či rustikální patina? Dřevěný dekor vybírejte podle stylu nábytku

Redakce | Čtvrtek, 26. květen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Vhodně zvolený kus dřevěného nábytku dokáže dobře doplnit celkový styl místnosti, ať už je to pokoj nebo pracovna. Zatímco pro francouzský venkovský styl je vhodnější vybírat neopracované dřevo s bílým nátěrem a patinou, koloniální styl zase vyžaduje nábytek z masivního tvrdého dřeva. Inspirujte se jednotlivými styly bydlení a dřevěný dekor vždy vybírejte tak, aby s daným stylem korespondoval.

 

Koloniální styl charakterizuje tvrdý typ dřeva

Nechat se unášet napříč Evropou, přes Anglii až do Ameriky 17. století. To umožňuje koloniální styl, který do vašeho domova přinese nezaměnitelnou kombinaci různých kultur. Zatímco Evropané si potrpěli na ozdobené dřevěné kousky, americká verze je typická jednoduššími tvary. Obě varianty však spojuje zájem o masivní dřevěný nábytek. „Ke koloniálnímu stylu se hodí tvrdý typ dřeva, jako je javor, ořech, mahagon, teak nebo palisandr,“ vysvětlila Petra Triščíková z firmy MT nábytek.

Provence MT_nabytek_obyvaci_stena_Gladys

 

Patříte-li mezi milovníky Francie, díky nábytku z ořechu, kaštanu nebo dubu si můžete i doma připadat jako v malebné Provence. Tento styl nejlépe doplňuje neopracované dřevo ve své přírodní formě nebo nábytek v jemné bílé barvě. Aby byl efekt venkovského sídla umocněný, vybírejte kousky jakoby zašlé věkem nebo rovnou renovovaný či předělaný starý nábytek. Přírodní odstíny nábytku pak můžete zvýraznit doplňky v pastelových barvách.

Severský návrat k přírodě

Skandinávský styl vyznává jednoduchost, vzdušnost a eleganci, což se odráží i při volbě dřeva do interiérů. Všechny využívané materiály i barvy odkazují k přímému propojení tohoto stylu s přírodou. Pro severský styl je typická světlá skandinávská borovice, která rychle roste a velice dobře se s ní pracuje. Ducha Skandinávie vhodně doplníte i vybavením z břízy či buku, případně také z lamina v totožném dezénu.

Skandinavsky styl_MT_nabytek_loznice_Hampus

Rustikální nábytek - duše lesa u vás doma

Jeden kus neuhlazeného dřeva právě přineseného z lesa. Přesně tak na vás může působit rustikální vybavení. Nejtypičtější je totiž pro tento styl využívání surových přírodních materiálů nebo starého dřeva, které můžete ozvláštnit technikou kartáčování. Dřevo pak získá požadovanou patinu a působí opracovaným dojmem. Kromě hojně používané borovice, která v podobě rustikálního nábytku dodává interiéru i typickou vůni, je vhodným dřevem též osika, červený či bílý cedr nebo dub. 

Rustikalni styl_MT_nabytek_obyvaci_pokoj_Meryl

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop