Nábytek do srubu nebo roubenky není jen otázkou vkusu. Jak zařídit srub nebo roubenku?

Nábytek do srubu nebo roubenky není jen otázkou vkusu. Jak zařídit srub nebo roubenku?

a.janousek | Úterý, 18. červen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Majitelé dřevostaveb v podobě srubů a roubenek nestojí při vybavování domu uprostřed holých rovných stěn, kde jejich rozhodování ovlivňuje jen dispoziční řešení místností. Mají kolem sebe už všude dřevo - kulaté či hraněné trámy, většinou i dřevěné podlahy, stropy, obklady, schodiště... Co k němu ladí, jaké zvolit další materiály, druhy dřeva a barvy, jak nepřehnat svůj vztah k tomuto přírodnímu materiálu?

Jednoduchost, čisté tvary, nesmrtelná bílá a návrat ke dřevu – tak můžeme vystihnout současný trend ovládající nábytkářský průmysl i mnohé tvůrce bytových doplňků. K tomu připojme použití kvalitních materiálů, precizní zpracování a důraz na detail a máme základní představu, čím bychom se měli řídit při zařizování interiéru dřevostavby, aby odpovídal modernímu směru. Pokud tedy vůbec chceme.

Interiér srubu či roubenky a vkus...

Při redakčních návštěvách dřevostaveb jsme už viděli mnohé interiéry srubů a roubenek. Některé jsou ve svém dřevěném stylu dotažené do posledního detailu – majitelé mají dřevo rádi a cítí se v něm opravdu dobře. Pak jsou ti, kteří si sice užívají všech příznivých vlastností masivní dřevostavby, ale jak sami říkají, chtějí interiér od všudypřítomného dřeva odlehčit. Do obytného prostoru zasadí alespoň jednu, většinou bílou sádrokartonovou stěnu, na jejímž pozadí vynikne solitérní kus nábytku, nebo v některých prvcích interiéru (příčky, dveře, nábytek, doplňky) volí kombinace materiálů různého charakteru, například ocel, sklo, kámen... V klasické dřevostavbě tak vzniká zajímavé propojení mezi tradičním materiálem a moderními trendy.

interier-masivni-drevostavba-srub-hlavni-obytny-prostor-kachlova-kamna

Vkus každého z nás je příliš individuální a neradi do něj zasahují i někteří projektanti (nakonec vytváříme si domov sami pro sebe), úplně bychom se ale jejich přispění neměli vyhýbat: „V drtivé většině našich projektů je základní koncept interiérového řešení součástí studie a projektové dokumentace," říká architekt Aleš Říha z ateliéru Přibyl - Říha.

„Je to především kvůli stavební připravenosti dílčích detailů, které utvářejí finální formu interiéru dřevostavby, jako jsou například vestavěné úložné prostory, technologie – rozvody elektřiny, vytápění atd. Naším cílem je vytvořit základ pro budoucí interiér, který odpovídá estetice a vkusu jednotlivých klientů. Určité alternativy řešení s klientem můžeme konzultovat nebo v případě jejich projevené důvěry vytvoříme interiér dřevostavby tak zvaně na klíč."

interier-masivni-drevostavba-srub-roubenka-obyvaci-pokoj-krbova-vlozka

V interiérech dřevostaveb vládne módní dřevo

Nábytek z masivu je stálicí nejen v dřevostavbách všeho druhu, ale i na trhu. Pro sruby a roubenky nabízejí některé truhlářské firmy originální židle, stoly, skříně a postele na zakázku. Nábytek z kulatiny do srubů - srubový nábytek, z hranolů do roubenek jako selský nábytek.

Zvolíme-li tak zvaný rustikální nábytek z běžné prodejní sítě, opět získáme velmi odolné vybavení, které nám při běžném užívání vydrží i několik generací. Samozřejmě za vyšší pořizovací cenu. Moderní jsou speciální úpravy, kterými výrobci docilují vzhledu starých časů – ať už se jedná o metodu voskování, drásání (kartáčování) povrchů či jiný způsob vytvoření patiny. „Obecně v interiéru není vhodné kombinovat příliš mnoho druhů dřev, ideálně ne více než dva. Pokud samotná stavba už několik druhů obsahuje, měli bychom pro nábytek zvolit jeden z nich," radí Aleš Říha.

interier-masivni-drevostavba-srub-kuchyne

interier-masivni-drevostavba-srub-hlavni-obytny-prostor-krb-oblozeny-kamenem

Viditelnou bolestí trpí interiéry srubů nebo roubenek, které majitelé zařizují v době, kdy už jsou samotnou stavbou často finančně vyčerpáni. V takovém případě je lepší počkat, protože není vhodné umístit jakoukoliv imitaci vedle přírodního materiálu. Laciné napodobeniny jsou rozpoznatelné, snadněji se poškodí a mají kratší životnost. Navíc pokud si časem pořídíme kvalitní unikátní kousek, budeme z něj mít mnohem větší radost!

interier-masivni-drevostavba-roubenka-hlavni-obytny-prostor-kachlova-kamna

„Největší problém z hlediska formální vyváženosti nebo pravdivosti materiálu je kombinace například plastových oken v dřevostavbě nebo kachlíková koupelna ve srubu. Tento problém lze řešit několika způsoby, avšak žádný z nich není konvenční, je tedy finančně nákladnější – například obložit stěny dřevinami, které dobře odolávají vlhkosti, jako je třeba teak, nebo provést hydrofobní (voděodolné) úpravy povrchů," doplňuje Aleš Říha.

Kombinace barev a materiálů v interiéru dřevostavby z masivního dřeva

Útulnost interiéru nevylučuje kombinace robustnějších kusů z masivu s lehčím nábytkem z kovu a skla. Použité materiály a jejich styl je vhodné v prostoru opakovat, abychom dosáhli sladěného jednotného celku. To se týká nábytku, doplňků a samozřejmě i osvětlení. V obytném prostoru necháme vyniknout jednomu dominantnímu prvku, ať už se jedná o sedací soupravu, jídelní stůl, příborník či unikátní komodu, ostatní součásti interiéru by měly být méně nápadné, aby místnost nepůsobila přeplněně.

interier-masivni-drevostavba-srub-hlavni-obytny-prostor-modra-sedaci-souprava

Před dojmem přílišného množství dřeva ve srubech nám může hodně pomoci u designérů v poslední době dominující bílá barva, na stěnách i nábytku. Proč? Je inertní, nevýrazná a aktivitu v interiéru přenechává jiným barevným prvkům. Zároveň prosvětlí zvláště menší kuchyně nebo předsíně, oblíbená je v ložnicích.

interier-masivni-drevostavba-srub-roubenka-kuchyne

interier-masivni-drevostavba-srub-roubenka-loznice-postel-z-masivniho-dreva

Stejně tak stěny prostoru výrazně promění užití dalšího materiálu například kamene, na obkladu krbu nebo v jiné části interiéru. „Podle zásady forma následuje funkci je účelné vytvářet jednoduše čitelný a formálně čistý prostor. Ten následně může sloužit k umístění i jakýchkoliv solitérů (truhly od babičky) a nedochází při tom k rozporu mezi interiérem a případným solitérem. Mojí snahou je vytvářet kompaktní a celistvý interiér, který jednoznačně odráží svoji funkci a respektuje architektonický ráz celého projektu. To se podle zkušeností žádnému majiteli bytu nebo domu nemůže podařit, vždy nějakým směrem vybočí."

interier-masivni-drevostavba-srub-obyvaci-pokoj-krb-oblozeny-kamenem

"Nejsem příznivcem estetiky pro estetiku. Dnešní vývoj interiérového designu má podle mě příchuť postmoderny, to znamená, že návrat ke klasickým dřevěným stavbám v kombinaci se současnými formami není v žádném rozporu," uzavírá architekt Aleš Říha.

interier-masivni-drevostavba-srub-chodba

interier-masivni-drevostavba-srub-roubenka-loznice-nabytek-z-kulatiny

interier-masivni-drevostavba-srub-roubenka-loznice-dreveny-nabytek

Připravila: Helena Petáková

Redakčně upraveno pro web

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop