Podle čeho a jak vybírat čalouněný nábytek

Podle čeho a jak vybírat čalouněný nábytek

Lucie Němcová | Úterý, 18. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Čalouněný nábytek je z jednou z nejjednodušších cest, jak vnést do interiéru strukturu, měkkost, barvy a styl, aniž bychom jej zahltili nebo překombinovali množstvím látek. Jde o kousky, které v našem interiéru tvoří naprostý základ – sedací souprava, křesla nebo židle. Nábytek, který je v našem užívání denně. Dobrá volba v tomto ohledu zajistí jedinečnost interiéru, ale také praktické, příjemné a podporující společníky v našem osobním prostoru.

Potah na čalouněném nábytku je jednoduchý a logický způsob, jak dostat textilie do interiéru a čerpat jejich výhody. Při jejich výběru dejte na všechny svoje smysly a nenechte se ošálit pouze zrakem. Budoucí kousky musí být příjemné na dotek a na jedničku plnit svoji funkci z hlediska ergonomie a pohodlí. Užitné vlastnosti by neměly jít stranou na úkor designu. K čemu nám bude fantasticky vypadající kus nábytku, když se nám v něm bude špatně sedět, ležet, nebo bude vrcholně nepraktický na údržbu?

Volba látky zrakem

Zrakem posoudíme barvy, vzor a struktury, ale pozor na rozdíl mezi přirozeným a umělým světlem. Může odstín látky zásadně měnit v závislosti na jeho teplotě a intenzitě. Navíc látka vypadá zcela jinak na malém kousku a ve velké ploše. Dotekem prozkoumáme, zda je nám materiál příjemný a bude lákat k lenošení na sedačce, jestli je krásně jemný nebo jestli třeba škrábe.

Zkouška čichem

Důležité je zakusit látku také čichem – už jste poznali rozdíl ve vůni přírodních nebo umělých materiálů nebo vliv chemických povrchových ošetření? I tento faktor bude hrát roli v každodenním užívání a v životním cyklu tohoto výrobku.

interier-obyvaci-pokoj-calouneny-nabytek-cubit-sofa-foto-cubit

Obr.: Volba konkrétní potahové látky, její struktura, vzor i barvy by měly odpovídat danému stylu interiéru a nábytku. Foto: Cubit

lucie-koprivova-designerka

Samotné čalounění nábytku je velkým trendem. Ze starého, zapomenutého křesílka, které leží osamoceně bez využití na půdě, lze přečalouněním vykouzlit originální, designový kousek nábytku. Trendy je kombinování moderního interiéru a solitérních historických nábytkových šperků.

Lucie Kopřivová
Interiérová designérka a majitelka studia LUCIANO DESIGN

 

interier-loznice-retro-calounene-kreslo-soliter-foto-delightfull

Obr.: Solitérní kusy nábytku si přímo říkají o výraznější typ potahu. Ostatní doplňky a textilie se pak mohou nést v neutrálních tónech. Foto: DelightFULL

Druhy látek na trhu

Látky se liší vzory a barvami, strukturou i povrchovými úpravami a technologiemi zpracování, které jim vtiskávají další zajímavé vlastnosti, většinou na poli životnosti a údržby.

Na výběr máme například:

  • tkané žakárové látky
  • žinylkové látky
  • potahové látky z mikrovláken

Z dalších potahových materiálů to jsou umělé a přírodní kůže, které však vyžadují jiný přístup v údržbě.

calouneny-nabytek-sofa-ritchie-ochre-yellow-foto-made-com

Obr.: Tvar nábytku a jeho detaily také zasahují do výsledného výběru. Někdy je vhodnější jemná struktura a hladký povrch a jindy více sedne ležérní styl a hrubší textilie z přírodních vláken. Foto: MADE.COM

Rady pro péči o čalouněný nábytek

  • Nábytek chraňte před nadměrným teplem, vlhkostí a přímým slunečním zářením.
  • Je třeba jej využívat rovnoměrně, pokud nechceme, aby docházelo během stárnutí k rozdílnému vzhledu jednotlivých částí.
  • Opatrně se zvířecími miláčky – některé textilie zřejmě nebudou příliš kamarádit s jejich drápky nebo chloupky.
  • Počítat s tím, že na světlejších materiálech je znečištění více vidět i přes ochrannou povrchovou úpravu
  • V případě textilií s vyšším vlasem se může v průběhu času díky zátěži měnit lesk. Tento efekt je způsoben ulehnutím vlasu a nijak neovlivňuje užitnou hodnotu.
  • Čalouněný nábytek vyžaduje pravidelnou péči, včetně materiálů ošetřených technologií pro snadnou údržbu. Důležité je pravidelné zbavení prachu a okamžitý zásah při vylití nějaké tekutiny na daný povrch.

calounena-zidle-kelly-easy-chair-by-domkapa-foto-domkapa

Obr.: Zajímá nás nejen, jak látka vypadá, ale také jaká je na dotek a jakému zatížení bude vystavena. Foto: Domkapa

lucie-koprivova-designerka

Mezi důležité parametry patří odolnost proti oděru. Stupeň odolnosti se udává v počtu cyklů, proto je dobré předem vědět, jak bude nábytek vytížený a používaný. Dalším důležitým parametrem je stálobarevnost na světle a v otěru. Tato vlastnost se to hodně odvíjí od kvality látky a tím i od její ceny.

Lucie Kopřivová
Interiérová designérka a majitelka studia LUCIANO DESIGN

 

calounena-sedacka-maira-foto-polstrin-design

potahova-latka-na-calouneni-nabytku-foto-polstrin-design

potahova-latka-na-calouneni-nabytku-s-vodoodpudivou-upravou-foto-polstrin-design

Obr.: Vodoodpudivost a protišpinivá úprava jsou novodobé vlastnosti textilií, které praktický život s nimi zásadně zlepšují. Foto: POLSTRIN DESIGN

lucie-koprivova-designerka

Pro každý materiál je doporučen určitý postup údržby. V dnešní době je většina látek chemicky ošetřena tak, aby údržba byla pro nás co nejsnazší. Také se můžeme obrátit na specializované dodavatele těchto služeb.

Lucie Kopřivová
Interiérová designérka a majitelka studia LUCIANO DESIGN

 

calounene-kreslo-foto-brabbu-design-forces

Obr.: Volba látky podtrhuje styl nábytku. Může proměnit jeho vzhled i oživit celý interiér. Foto: Brabbu Design Forces


drevoastavby-casopis-titulka-2-2019-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2019

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

Dobré čalounění není pouze věc látky - rozhovor s Valérií Turečkovou

Jak poznáme kvalitní potahovou látku?

Na kvalitu textilie ukazuje hned několik faktorů. Prvním je takzvaná hodnota martindale, označuje, jak hodně je materiál odolný vůči prodření. Naměřená hodnota uvádí počet otáček, při kterých dojde k prvním změnám na materiálu, nebo kdy dojde k úplnému prodření látky.

Tento údaj může být zavádějící, záleží, jakou normu výrobce použije. Určitě je dobré posuzovat i další důležité faktory.

Například gramáž látky, čím vyšší, tím je látka hutnější (pevnější). V případě textilií můžeme dále hodnotit stupeň žmolkování nebo stálobarevnost.

Při výběru bych se ale rozhodně také řídila tím, jestli je mi látka příjemná na omak. Přece jen naše kůže přijde s materiálem do přímého kontaktu. Komfort mi ale může přinést také prodyšnost - na trhu jsou materiály, které nepropustí tekutinu a tím lákají na snadnou údržbu. Takové materiály už nemají nic společného s tkanou textilií, je to spíše, jako kdybyste seděli na nábytku v igelitovém pytli.

Našeho zákazníka „zpovídáme", k jakému účelu nábytek pořizuje, kdo a kolik osob ho bude užívat a případně jestli jsou v domácnosti nějací mazlíčci. Většina lidí přijde s tím, že chtějí „omyvatelnou" látku.

Tady se právě vracíme k tomu igelitu, textilie omyvatelné nejsou. Textilní vlákna jsou ošetřena moderními technologiemi, díky kterým se z nich dobře odstraňují nečistoty, mohou odpuzovat tekutiny a díky tomu je jejich údržba snadná. Přitom si zachovávají vlastnosti pro zabezpečení pohodlného užívání.

calounene-kreslo-bonald-nikos-foto-go-modern-furniture

Obr.: Kvalita látky se ukáže záhy v tom, jakým způsobem stárne a odolává opotřebení. Foto: Go Modern Furniture

Podle jakých klíčů volit vhodný potah pro daný kus nábytku?

V prvé řadě je ale důležité si uvědomit, k jakému účelu má čalouněný nábytek sloužit. Bude umístěn v interiéru, exteriéru, v prosklené terase (zvýšená UV odolnost) nebo v bytě? Jaký provoz zde bude, kdo bude nábytek užívat (děti, domácí mazlíčci)?

Jakou látku zvolit na konkrétní typ čalouněného nábytku by měl zákazníkovi doporučit odborník. Výběr potahového materiálu je velmi subjektivní záležitostí. Při rozhodování je dobré si nejprve vyzkoušet různé druhy struktur potahových materiálů takzvaně na vlastní kůži. Jednoduše si je osedět. Zjistit, co je mi příjemné na omak, na čem se budu cítit dobře. Struktura materiálu může ovlivnit celkový dojem. Na některé typy sedacích souprav se hodí spíše tužší a hladší materiály. Jiným zase sluší ležérnost poddajných a měkkých látek. Výsledný výběr je mnohdy otázkou osobitého vkusu a vlastní preference.

calouneny-nabytek-cruze-sofa-foto-oz-design-furniture

Obr.: Různé typy látek se liší také v tom, jak se chovají na světle. Díky délce a směrovaní vlasu mohou některé z nich v různých místech odrážet světlo jinak a jevit se lokálně tmavší, nebo naopak světlejší. Foto: OZ Design Furniture

Jak poznat kvalitní čalounění a kvalitního výrobce?

Kvalitní čalounění nemůžeme posuzovat pouze podle potahového materiálu. Samotná textilie sice dotvoří celkový dojem a ovlivňuje naše vnímání i kvalitu finálního produktu, ale neméně důležité je, co se skrývá pod ní. Výběr a skladba vnitřních materiálů může výrazně ovlivnit i naše zdraví. Jestli je čalounění kvalitní poznáme většinou podle toho, jestli nám vydrží dobře sloužit i několik let.

Na první pohled může být těžké se na trhu s tak širokou nabídkou zorientovat. Zákazníci by se měli zajímat o původ nábytku i o to, z čeho přesně je nábytek vyroben. Pokud mi není prodejce schopen tyto informace poskytnout, raději bych od něj nic nekupovala. Konkrétně nábytek nekupujeme denně, rozhodovací proces je mnohem delší, než třeba v případě oblečení, a investice mnohonásobně vyšší. Proto je nutné sbírat informace.

Základem je vybírat nábytek osobně, na internetu mohou být pěkné obrázky, ale dokud si do židle nesedneme, nepoznáme, jestli se nám v ní bude dobře sedět, jestli je dostatečně stabilní a jestli má dost hluboký sed i dobře tvarovanou opěrku. Napovědět nám může i to, jak je výrobce dlouho na trhu, jestli má dostatečné zkušenosti a hlavně, jestli mi umí odborně poradit a poskytnout dostatečný servis.

interier-calouneny-nybatek-sofa-iva-bastlova-foto-compa-latky-praha

Foto: Compa látky Praha

Ze kterých druhů textilií můžeme na současném trhu vybírat?

Nabídka potahových materiálů je opravdu velmi široká, najdeme materiály čistě přírodní, syntetické nebo kombinované. Z přírodních materiálů se hodně používá vlna, len a bavlna. Polyester a polypropylen jsou nejčastějšími umělými vlákny, která se dobře udržují a mají vysokou stálobarevnost. Každý výrobce má cíl vytvořit materiál, který je jedinečný, jiný od ostatních. Jasná pravidla nejsou. Trendem poslední doby je důraz na ekologii, vznikají tkaniny z recyklovaných materiálů.

interier-calouneny-nabytek-iva-bastlova

Jaká je vhodná údržba potahových látek? Čemu se rozhodně vyvarovat?

Údržba textilních materiálů není náročná. Doporučujeme pravidelně čaloun vysávat od prachu vysavačem s kartáčovým nástavcem. Při lokálním znečištění je potřeba rychle zasáhnout, tekutinu odsát papírovou utěrkou nebo čistým hadříkem a vodou dočistit. Případně použít mýdlový roztok. Dobrým pomocníkem jsou i speciální spreje na čištění čalouněného nábytku. Při větším celkovém znečištění je dobré si pozvat odbornou firmu, která mokrou cestou nábytek vyčistí.

A čeho se vyvarovat? Určitě používání čisticích prostředků, které by mohly způsobit lokální změnu barvy látky. Při údržbě je ale vždy nejlepší prevence. A ta začíná již při výběru materiálu i barvy. Bílý čalouněný nábytek bude vždy na údržbu méně praktický.

interier-obyvaci-pokoj-calouneny-nabytek

Můžete prosím přiblížit některé z novodobých vlastností, kterými se potahové látky pyšní?

Současné moderní technologie umožňují ošetřit textilní vlákna úpravou, která usnadňuje čistění. To ocení zejména rodiny s malými dětmi nebo domácími zvířaty.

Někteří výrobci potahových materiálů čím dál více používají recyklované materiály na výrobu vláken. Ty mohou být do textilie použity ve sto procentech nebo v určitém poměru s jinými materiály. Jedná se například o recyklovaný polyester, který díky novým technologiím výroby zajistí výborné užitné vlastnosti.

Další vlastností je například nízká vznětlivost a eliminace úniku jedovatých plynů při hoření, které mohou mít fatálnější důsledky než samotný požár. Tyto materiály se používají zejména ve veřejném sektoru.

interier-calounena-kresla-gubi-bat-lounge-chairs-at-chaplins

Jakou radu v tomto tématu byste ještě čtenářům poskytla?

Dobře si ujasnit, co přesně potřebuji. Zamyslet se nad vlastními zkušenostmi s nábytkem, ty nám hodně napoví, čeho se vyvarovat. Zjistit si reference v rodině nebo u známých. Věnovat výběru čas. Zapojit i selský rozum a nenechat se ovlivnit reklamou. Fakt, že je nějaká firma hodně vidět v televizi, nemusí nutně znamenat, že je kvalitní.

bc-valerie-tureckova-polstrin-design

Bc. Valérie Turečková
Kreativní manažerka POLSTRIN DESIGN, s.r.o.

 

Četli jste?

interier-obyvaci-pokoj-stineni-latkove-rolety-climax
 
textiltni-tapety-interier-loznice-kvetinovy-vzor-scandinavian-designers-rabarber-detail
 
interier-obyvaci-pokoj-textilie-v-interieru-compo-t
 
DaS 2-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop