Ze staletého dřeva ručně  vyrábějí originální kusy nábytku, který má duši

Ze staletého dřeva ručně vyrábějí originální kusy nábytku, který má duši

Redakce | Neděle, 12. listopad 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Každý interiér si zaslouží alespoň jeden kousek originálního designového nábytku, který se stane dominantou celého prostoru a okamžitě přitáhne pohled každého příchozího. Může to být zajímavé křeslo, stůl či sedačka, které jsou neobvyklé svým materiálem nebo tvarem. Pokud svůj originální kousek ještě hledáte, máme pro vás tip na něco opravdu výjimečného.

Pokud milujete staré dřevo, je ručně zpracovaný nábytek od malé kutnohorské firmy Timberiant pro vás to pravé. Petr Vančura založil svoji firmu před třemi lety, ale s prací se dřevem má bohaté zkušenosti. Začínal ve firmě svého otce, která vyrábí schody, ale stále více ho zajímala práce se starým, často několik set let starým dřevem ze stromů, které musely být z nějakého důvody pokáceny, nebo je porazil silný vítr. Spolu s manželkou Michaelou začali přemýšlet, jak toto nádherné ojedinělé dřevo využít a zrodil se projekt Timberiant – rodinná firma, která dodává na trh originální interiérový i exteriérový nábytek z jednoho kusu velmi starého dřeva.

Sama příroda je nekonečným zdrojem inspirace


Majitel se při výrobě jednotlivých kusů nábytku nechává inspirovat přírodou. „Příroda je nekonečným zdrojem inspirace. Je to nepřeberný katalog krásných materiálů, barev, tvarů a nápadů. My jsme z něho vybrali to nejlepší dřevo a zachovali ho v jeho autentické podobě. Každý produkt vytváříme z jediného opracovaného kusu. Velké kusy dřeva vytvářejí obrovský tvůrčí potenciál. A ty menší nás uchvacují svojí strukturou, barvou a kresbou. Každý z výrobků je jedinečný,“ říká.

Jednotlivé stromy pečlivě vybírá. Pracuje s měkkým i tvrdým dřevem, které je především z lokálních zdrojů. Často to jsou velmi unikátní kousky, podle letokruhů se dají dopočítat až do doby vlády Rudolfa II. Při práci vždy klade důraz na šetrný přístup k životnímu prostředí.

Originální dřevěný nábytek TIMBERIANT Originální dřevěný nábytek TIMBERIANT

 

Slovo majitele


S tvůrčím nadšením a řemeslnou precizností společně přetváříme krásné kusy kmene v zajímavé projekty. Výjimečnost každého kusu nábytku je zajištěna ruční prací , která více odpovídá povaze přírodního materiálu. Stačí se jen dotknout. Nejraději máme setkání u nás, kde se lidé posadí do křesla, položí šálek kávy na stůl a zažijí, že je to nábytek, který má duši.

Petr Vančura TIMBERIANT
Petr Vančura
TIMBERIANT s.r.o.

Každý kus nábytku je ojedinělý


Firma nabízí širokou škálu výrobků, z nichž každý kousek je originál vyrobený z unikátního kusu dřeviny. „Dřevo je přírodní prvek s jedinečnou kresbou, strukturou a různým chováním v průběhu času. Měnící se zabarvení a praskliny dodávají výrobkům na originálnosti a nepovažujeme je za vady. Naopak, považujeme stárnutí dřeva za ušlechtilé,“ vysvětluje Petr Vančura.

Na začátku výroby každého kusu nábytku stojí výběr konkrétního stromu a spousta pečlivé ruční práce s jeho zpracováním i tvarováním. Konkrétní strom také určuje finální podobu výrobku. Ty jsou zpracovávány pouze ručně, což jim ještě přidává na originalitě a výjimečnosti. Na své výrobky využívá techniku Yakisugi, což je tradiční japonská technika ochraňování dřeva opálením z 16. století. Je velmi efektní a dokáže prodloužit životnost dřeva, zlepšuje rozměrovou stabilitu, odolnost vůči ohni i vodě, zabraňuje hnilobě a napadení dřevokazným hmyzem. Navíc je i ekologická, protože nevyžaduje žádné konzervační látky.

Originální dřevěný nábytek TIMBERIANT Originální dřevěný nábytek TIMBERIANT

 

Dřevo zútulní interiér


Křeslo či lavice z jednoho kusu starého dřeva jsou nejen dominantním designovým kouskem, který oživí váš interiér. Teplá přírodní barva, jedinečná kresba a přirozený tvar přinesou do domova teplo, pohodu a kousek venkovní přírody.

Originální dřevěný nábytek TIMBERIANTOriginální dřevěný nábytek TIMBERIANT

 

AUTOR ČLÁNKU: EVA ZUPANČIČ pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop