Časopis DŘEVO&stavby 5/2017
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2017
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 65 Kč
Objednat časopis
Tisk
Jak dostat do dřevostavby dostatek světla? Světlovodem! (video)

Jak dostat do dřevostavby dostatek světla? Světlovodem! (video)

Dana Jakoubková | Středa, 20. září 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Koupelny, chodby, schodiště, komory a další nepobytové místnosti v domě se mohou v souvislosti s osvětlením stát potenciálně problematickými místy. Pokud nechceme být odkázáni na světlo umělé, lze dostatečný přísun denního světla vyřešit instalací světlovodu.

Prosvětlení do prostoru dřevostavby? Světlovod je elegantní řešení!

Řešení je to velmi efektivní a relativně jednoduché. Dodávku zdravého, přirozeného světla lze prostřednictvím světlovodu zacílit přesně tam, kde je ho třeba, usměrňovat ji a regulovat tak, aby měl člověk v místnosti výrazně lepší zrakovou pohodu. „Pokud hovoříme o regulaci nebo dokonce uzavření průtoku denního světla proudícího ve světlovodném potrubí, slouží k tomu zatemňovací klapka se servopohonem," vysvětluje Lukáš Haas, specialista na světlovody Sunizer společnosti ABC American Bohemian Corporation.

8 Fakro koupelna se svetlovody ok3 lw_kopule_nadhled_5000 ok4 Velux ok

Video - jak se instaluje světlovod


Světlovodem k atraktivitě

Světlovody dokážou prostor ale i zatraktivnit. „Velké designové plus přinášejí například světlovody s nočním osvětlením osazeným nejmodernějším systémem LED diod o vysokém výkonu a nízké spotřebě. Standardně se diody dodávají ve studeném bílém odstínu, ale lze jej přizpůsobit přání zákazníka," dodává Haas. Zvýšený zřetel vyžaduje výběr a instalace světlovodu do pasivních a nízkoenergetických domů, kde je ve hře vzduchotěsnost a parotěsnost. Nesprávný nebo nekvalitní světlovod Blower door test spolehlivě odhalí.


Otázka pro odborníka
Jakub Brandalík

Lightway s. r. o.

Jaký problém může nastat při instalaci světlovodu do pasivního domu a v čem spočívá jeho specifikum?
Když nainstalujete do pasivního domu běžný světlovod, nastane pohroma. Pravidla fyzikálního vesmíru jsou neúprosná, a pokud někde v plášti pasivní stavby vznikne šance vyrovnat rozdíl teplot mezi vnitřkem a venkem, stane se to velmi rychle pomocí tubusu světlovodu. Jako kdybyste píchli duši. A spolu to přinese nejenom ztráty tepla a v létě zahřívání vnitřního prostoru stavby, ale hlavně mohutné srážení vody ze vzdušné vlhkosti a poškození konstrukce. Tento jev sledujeme při použití střešních oken v pasivních stavbách. Skleněná část okna má vyhovující tepelný odpor, problém je však na krajích kolem otvoru v rámu, kde dochází ke kondenzaci vody a plísním a majitelé reklamují závadu, která se nedá uspokojivě odstranit. Je potřeba instalovat správný světlovod, který má v místě průchodu tepelnou izolací přerušený tepelný most. To je bezpečná cesta k instalaci světlovodu a hodně denního světla.

Zkušenost stavebníka
Jindřiška K.

majitelka dřevostavby

Pro světlovod jsme se rozhodli až v průběhu realizace dřevostavby. Báli jsme se, že chodba uprostřed domu bude příliš tmavá. Jsme moc spokojeni – světlovod poskytuje oživující prosvětlení v bíle podbarveném tónu, který je dostačující a pro oči velmi příjemný. Světlo v místnosti není srovnatelné s denním světlem v prostoru s okny, ale je také zcela jiné než světlo umělé. Je to něco "mezi" anebo spíše "nad" tím.


Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop