Schodiště, které musí odolat

Schodiště, které musí odolat

Komerční sdělení | Pondělí, 14. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevo v interiéru může hrát bezesporu velmi důležitou roli. Navíc je to materiál, který v poslední době zažívá zaslouženou renesanci. Je to pochopitelné, neboť současná architektura neustále hledá nové materiály či využívá materiálů známých, kterým přiřazuje nové využití. Pozvolna jsme jaksi zapomněli, že i v komerční architektuře je možné použít dřevo nejen jako dekoraci či doplněk, ale i jako funkční nosný prvek tak, aniž by utrpěla funkcionalita a požadovaná životnost.

Kvalitní dřevěné schodiště

Příkladem dobrého využití dřeva v komerčním interiéru může být mimo například hojně využívaných masivních podlah také schodiště. I zde dřevo dokazuje, že splňuje veškeré požadavky nejen na estetiku, ale i na provoz. Navíc ve schodišti je v roli nosného prvku. Uvedeným příkladem může být schodiště v bance ČSOB v Praze. Tato realizace je ukázkovým příkladem vhodně zvolené kombinace několika materiálů. Všechny pak společně působí v jednom harmonickém a dobře fungujícím celku.

schodiste-CSOB

Kombinace materiálů

Typologicky se jedná o kombinované schodiště. Kombinované je proto, že jej tvoří kombinace tří vzájemně propojených materiálů: dvojité ocelové schodnice, dřevěné nášlapy a skleněné zábradlí. Podélné nosníky tvoří schodnice zhotovené ze dvou vzájemně propojených plátů kovu, mezi něž je vetknuto sklo jako transparentní zábradlí. Nášlapy schodiště jsou pak tvořeny dubovými díly, které oba podélné nosníky vzájemně spojují. Materiál nášlapů – masivní dub – byl zvolen záměrně s ohledem na jeho vynikající technologické vlastnosti, které jej předurčují i pro použití v takto exponovaném prostředí. Tloušťka jednotlivých nášlapů je v tomto případě 50 mm, což je nutné z důvodu komerční zátěže kladené na konstrukci schodiště a nutnosti dokonalé statické odolnosti celé konstrukce schodiště.

schodiste

Základem je kvalitní olej

Pro povrchovou úpravu nášlapů byl zvolen olej, který navzdory nutnosti pravidelné údržby dovoluje v případě potřeby lokální opravy a snadnou eliminaci možných poškození, aniž by bylo nutné měnit nášlapy za nové. Olejování obecně je dnes velmi moderní a vyžadovanou povrchovou úpravou. Je ale nutné přijmout fakt, že už při jeho nanášení je potřeba dbát jistých technologických znalostí v postupech nanášení a vždy využít také kvalitního dodavatele oleje. Olejování se v tomto případě provádí dvěma vrstvami tak, aby penetrace povrchu olejem byla co nejdokonalejší a hotový povrch co nejvíce resistentní proti případnému poškození.

schodiste-foto-shora

Kvalitního provedení schodiště je možné dosáhnout pouze za předpokladu zvolení si osvědčeného výrobce schodišť, který disponuje takovými postupy a technologiemi, které zaručují dobrý výsledek. A právě zde je možno spatřit největší přidanou hodnotu společnosti SWN Moravia s.r.o., která se již od prvopočátku nechtěla zařadit mezi tzv. tuctové výrobce a vždy kráčela svojí vlastní cestou, zaměřenou především na řešení sofistikovaných řešení s vysokou přidanou hodnotou. Společnost SWN Moravia s.r.o. jako jediná v České republice vlastní veškeré dostupné certifikace, které vyžadují konstrukce takto složitých a sofistikovaných schodišť. Proto je ideálním partnerem pro investory a realizátory, kteří lpí na dodržování principů kvality a jedinečnosti.

Info: www.swn-schody.cz

DaS 3-2019
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Schodiště”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop