MŠ Všetaty - Přívory zvítězila v celostátní soutěži Dřevěná stavba roku 2020

MŠ Všetaty - Přívory zvítězila v celostátní soutěži Dřevěná stavba roku 2020

Redakce | Pondělí, 27. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Mateřská škola, realizovaná v minulém roce ve Všetatech-Přívorech, získala prvenství v hlasování odborné poroty v kategorii Moderní dřevostavby – realizace v soutěži Dřevěná stavba roku 2020. Výsledky soutěže vyhlásil 22. 4. 2020, vzhledem k celospolečenské situaci v online přenose, organizátor soutěže – Nadace dřevo pro život. Podrobnosti o této dřevostavbě byli publikovány v supplementu DŘEVO&stavby PRO MĚSTA A OBCE 2019/2020.


Školka ze dřeva má pozitivní vliv na zdraví dětí

Jednotřídku pro 26 dětí navrhli a dodali architekti realizující dřevostavby Prodesi/Domesi. Přitažlivý moderní objekt potvrzuje, že ze dřeva lze vytvářet architektonicky kultivované stavby s komplexní kvalitou pro jejich uživatele i pro okolité prostředí. Novostavba školky byla za využití konstrukce z dřevěných panelů (Novatop) vyhotovená s minimální zátěží prachem či odpadem na lokalitu výstavby.

Investor – Městys Všetaty vyřešil díky rychlosti výstavby za poměrně krátký čas problém s nedostatkem míst pro děti předškolního věku v stávajících obecných zařízeních. Rychlost, preciznost a čistota výstavby nejsou zdaleka jedinými pozitivy realizace.

Investice obce do školky ze dřeva s krásným a zdravým prostředím se již v krátkém čase ukázala jako správná volba. Jak uvedli učitelky, děti navštěvující školku nebývají tak často nemocné než bývá obvyklé. A že do školky chodí děti moc rádi? Na tom má zásluhu i vlídný a vzdušný interiér plný světla, dřeva a příjemných barevných odstínů.

„Školka se povedla díky obětavé spolupráci všech zúčastněných – od zástupců obce a učitelek školky přes kolegy z našeho týmu po veškeré dodavatele. Návrh a realizace dřevostavby pro děti byla pro nás všechny výzvou i radostí. Vážíme si ocenění, které jsme získali v soutěži Dřevěná stavba roku a děkujeme za možnost pracovat na této krásné zakázce," uvedla Klára Vratislavová, hlavní architektka a autorka interiéru MŠ.

MŠ-Všetaty-celá-školka

Dřevěná mateřská škola ve Všetatech-Přívorech stojí na společném pozemku se stávající MŠ. Směrem k ulici má stavba jednoduchý geometrický tvar. Fasáda školky navazující přes terasu na zahradu pro děti je prolomená směrem dovnitř objemu, aby se do hlavní denní místnosti zvenčí prolínalo co nejvíce světla a zeleně.

MŠ-Všetaty-u-silnice

Vchod do objektu umístili architekti na straně sousedící se stávající MŠ, aby zde vytvořili společný vstupní venkovní prostor. Celkové řešení je založeno na přehlednosti, vizuálním propojení prostorů, minimalizaci chodeb a maximálním využití podlažní plochy pro pohyb dětí. Velkými prosklenými plochami, které zajišťují dostatek denního světla a výhled do zeleně, prostupuje zahrada do interiéru.

MŠ-Všetaty-napis-u-vchodu

MŠ-Všetaty-vstup

MŠ-Všetaty

„Dispozici školky jsme řešili v úzké spolupráci s místními učitelkami, které poskytly cenné podněty ze svých zkušeností," vysvětluje architektka Klára Vratislavová. Pečlivý přístup v návrhu a důraz na kvalitu v realizaci je vidět v každém detailu. V celé školce jsou využity parapety snížené na přirozenou výšku pro děti.

Nadsvětlíky interiérových dveří pomáhají propojovat prostor tam, kde plné dveře zajišťují soukromí. V interiéru byly použité především přírodní materiály jako dřevěné součásti v různém vyhotovení, akustický strop z dřevěných latí (Novatop Acoustic) nebo linoleum na podlahách. Fasáda školky je vytvořená z modřínového dřeva bez povrchové úpravy, struktura obkladu zjemňuje geometrické linie objektu.

MŠ-Všetaty-botniky

MŠ-Všetaty-pohled-z-chodby

MŠ-Všetaty-herna


Matěřská škola v supplementu DŘEVO&stavby a úsporná řešení pro města a obce 2019/2020

Velmi nás těší skutečnost, že vítěznou stavbu mateřské školy jsme měli i my možnost podpořit a prezentovat v našem speciálním supplementu DŘEVO&stavby pro města a obce 2019/2020 určeném právě pro podporu nebytových dřevostaveb ve městech a obcích ČR.. Mateřská škola ve Všetatech je zde podrobně prezentována v celé své kráse.

Supplement DŘEVO&stavby pro města a obce 2019/2020 slouží mimo jiné jako inspirace a pobídka měst a obcí k realizaci dřevostaveb, městského mobiliáře a vůbec úsporných řešení ve veřejném prostoru. Je zároveň důkazem toho, že má smysl vstupovat s návrhy staveb veřejného sektoru do výběrových řízení municipalit ČR.

Celé vydání si už nyní můžete kompletně prolistovat a stáhnout online. Vítěznou stavbu Mateřské školy Všetaty- Přívory naleznete na straně 198.

supplement-drevo-a-stavby-pmo-2019-2020-200x238

V supplementu DŘEVO&stavby pro města a obce 2019/2020 se lze inspirovat dřevostavbami pro:

  • vzdělávání a sport
  • město a obec
  • přírodu a krajinu.

Nechybí zde ani přehled nových dotačních podpor zdravého vnitřního prostředí ve veřejných budovách, aktuální dotační tituly SFŽP, diskuze o potenciálu revitalizace brownfieldu, příklady energetických úspor, zdravé bydlení v Jihomoravském kraji a celá řada příkladů dobré praxe spojených s realizací dřevostaveb ve veřejném sektoru za poslední rok. Pro všechny municipality České republiky jsou pak cenné zkušenosti s užíváním dřevostaveb ve školách a školkách, o nichž mluví ti, kdo je užívají - ředitelky a ředitelé škol a školek, starostové obcí a další.

Celý speciál byl připraven ve spolupráci se státním fondem životního prostředí a Českou radou pro šetrné budovy a je ZDARMA.

 

 

Objednat PROFIspeciál 2019/2020 + supplement PRO města a obce 2019/2020

MŠ-Všetaty-stolecky

MŠ-Všetaty-herna-s-vyhledem

MŠ-Všetaty-toalety-pro-deti

„Věřme, že tato krásná dřevěná školka bude inspirací i pro další města či obce," uzavírá architekt Pavel Horák za tým Prodesi I Domesi. Realizace MŠ ve Všetatech-Přívorech je příkladem, jak z veřejných zdrojů lze stavět kvalitně a kultivovaně, když všem zainteresovaným leží na srdci co nejlepší výsledek. A co by mělo mít větší důležitost než hezké, funkční a zdravé prostředí pro děti...?

MŠ Všetaty-Přívory je součástí výstavy Salon dřevostaveb 2020. Autoři představí oceněnou dřevostavbu osobně v novém termínu Salonu dřevostaveb 2020 v Praze (22. – 24. 10. 2020), více informací na www.salondrevostaveb.cz.


Foto: Lina Németh

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop