Naše domovy se stávají nezdravým místem. Doplácíme na to my sami, i naše rodina...

Naše domovy se stávají nezdravým místem. Doplácíme na to my sami, i naše rodina...

Jiří Kuthan | Úterý, 03. listopad 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Stále více času trávíme v uzavřených prostorech, jako jsou kanceláře, školy, tělocvičny a mnoho jiných. Dalším podstatným nezdravým prostředím je bohužel ale i váš domov. Špatná kvalita vzduchu ovlivňuje zdraví vašich dětí i vás samotných. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vás často bolí hlava a jste unavení?

Čas, který trávíme v našich domovech narůstá a různá opatření proti volnému pohybu venku jej ještě prodlužují. Naše zdraví, náladu, výkon, či únavu ovlivňuje kvalita vzduchu, který dýcháme během dne i v noci, kdy má probíhat maximální regenerace našeho těla.

Dříve se v domácnostech vzduch měnil přirozeným způsobem díky netěsnosti oken a dveří. Nižší ceny za energii dovolovaly větrání okny moc neřešit.

V dnešní době je tomu naopak. Domy jsou více utěsněné, ceny za energie jsou vyšší a stále stoupají. A výsledek? Výměna vzduchu je minimální a tím škodliviny v interiéru narůstají.

Kvalita vnitřního prostředí - má to smysl?

Kvalita vnitřního prostředí by v současnosti měla být prioritou a parametrem z nejdůležitějších při navrhování domů i rekonstrukcí.

Když se nad tím zamyslíte, mnozí z nás tráví většinu svého času uvnitř budov. Někteří lidé navíc již pracují, a budou ještě více, pracovat z domova. Doba k tomu spěje. Překvapením pak pro nás může být zjištění, že až 90 % procent svého času trávíme v uzavřených prostorech. U seniorů a nemocných lidí to může být dokonce i 100 %. Proto bychom se měli začít zabývat tím, v jakém prostředí společně s dětmi a rodinami trávíme podstatnou část našich životů...

nulovy-dum-interier-vize-atelier

Foto: CPD / Vize Ateliér, s.r.o.

Nyní je tu příležitost udělat první krok ke zdravějšímu životu!

Sdružení Centrum pasivního domu se vám rozhodla bezplatně pomoci s prvním krokem ke změně tím, že vám zdarma zapůjčí přístroj pro měření koncentrace CO2, teploty a vlhkosti vzduchu.

„Zdravé mikroklima je jedním z nejdůležitějších parametrů. Ve správně vyvětraném prostoru se výrazně snižuje koncentrace všech škodlivin, tedy i virů a bakterií, a vykazuje se nižší nemocnost."

tomas-vanicky-cpd

Tomáš Vanický
ředitel Centra pasivního domu (CPD)

Sami si tak můžete udělat představu o kvalitě vzduchu a prostředí u vás doma, a podniknout další kroky ke změně. Tedy pokud vám zdraví vaší rodiny i vás samotných stojí za to.

Změřte si zdarma CO2  ⇢

Hodnoty koncentrací CO2 ve vnitřním prostředí

  • Nejvyšší hodnota koncentrace oxidu uhličitého je stanovena hygienickými a stavebními předpisy na 1 500 PPM (Parts Per Milion = částic CO2 v milionu).
  • Doporučená koncentrace CO2 je 1 000 PPM.

koncentrace-co2-graf

Obr.: CPD

Více informací o kvalitě vnitřního prostředí budov...

centrum-pasivniho-domu-logo

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop