Statistika výstavby domů za rok 2020 potvrdila rostoucí zájem o dřevostavby

Statistika výstavby domů za rok 2020 potvrdila rostoucí zájem o dřevostavby

Markéta Kristová | Úterý, 15. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

V loňském roce se u nás postavilo 2 836 dřevostaveb – rodinných domů na bázi dřeva, což je 16 % z celkového počtu výstavby rodinných domů za rok 2020. V praxi to pak znamená, že každý šestý postavený dům byla dřevostavba!


Dřevostavby znovu potvrdily svou oblíbenost

I přes covidovou krizi se v České republice postavilo za loňský rok více dřevostaveb než v roce předcházejícím. Potvrdila se tak rostoucí oblíbenost dřevostaveb u českých stavebníků. Důvody jsou jednoduché – rychlost a udržitelnost patří mezi ty nejzásadnější. Za rok 2020 se v ČR postavilo celkem 18 127 rodinných domů (zdroj ČSÚ), z celkového počtu postavených rodinných domů tvoří dřevostavby krásných 16 % tržního podílu.

„To vnímám velmi pozitivně nejen proto, že se dřevostavby dostávají více do povědomí veřejnosti, ale také proto, že se zde uplatní jejich velký potenciál, a tím je rychlost výstavby a také udržitelný způsob stavění. Toho využili také stavitelé z Norska, kde aktuálně s výškou 85,4 m stojí nejvyšší dřevostavba světa, Mjøstårnet,"  konstatuje ředitelka ADMD Ing. Lenka Trandová.

„V ADMD sdružujeme certifikované výrobce dřevostaveb. Aktuálně tento certifikát v České republice splňuje 25 firem, které realizují dřevostavby. Zde bych ráda uvedla, že dle statistik našich členů jsme v roce 2020 zaznamenali opět nárůst výstavby rodinných domů a jsem ráda, že členové ADMD se zasluhují o rozvoj tohoto segmentu stavebnictví," dodává Ing. Lenka Trandová.

vyvoj-vystavby-drevostaveb-za-rok-2020

Zdroj dat: ČSÚ


Nejčastější technologie dřevostaveb jsou...

Pokud jde o zastoupení jednotlivých technologií v rámci výstavby dřevostaveb u nás, tvoří hlavní podíl lehký rámový skelet (staveništní nebo panelová montáž ve výrobě), a to celkem 83 %. Oblíbené sruby a roubenky tvoří 8 % a na stejné úrovni jsou i panely z masivního dřeva, které můžeme označit za „skokana" roku – za rok 2019 byla z panelů z masivního dřeva postavena pouze 4 % dřevostaveb! Tato technologie je ve světě velice populární, většina současných zahraničních staveb je totiž realizována právě z CLT panelů, a Česko tento trend potvrzuje.

„Vidíme, že i přes současnou koronavirovou krizi v roce 2020, došlo k nárůstu výstavby dřevostaveb, a věřím, že zájem investorů bude čím dál více zaměřen na kvalitní, udržitelné a pečlivé stavebnictví, jaké jim segment dřevostaveb nabízí," dodává s úsměvem Ing. Lenka Trandová.

vystavba-drevostaveb-za-rok-2020

Zdroj dat: ČSÚ


casopis-drevo-stavby-3-2021-titulka-200x239

Líbí se vám dřevostavby a přemýšlíte o její stavbě? Hledáte inspiraci a užitečné informace?

Na nic už nečekejte a OBJEDNEJTE si tištěné výtisky časopisů o moderních nebo masivních dřevostavbách

OBJEDNEJTE SI časopisy o dřevostavbách

 


Výhody bydlení v dřevostavbě
 
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop