Tiskové prohlášení společnosti Hypotéka na srub.cz ke změně zákonu o dani z nabytí nemovitých věcí

Tisk

Komerční sdělení | Pátek, 09. září 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Nový zákon o dani z nabytí nemovitých věcí, přináší změnu v placení daně z nabytí nemovitosti. Co se přesně změní při koupi nebo prodeji domu či pozemku? Podle vyjádření společnosti Hypotéka na srub.cz změny nejsou příliš velké a dostupnost bydlení se nijak nesníži. 

Dne 5. 8. 2016 byl vydán nový zákon č.256/2016Sb. o dani z nabytí nemovitých věcí s platností od 1. 11. 2016. Tento zákon upravuje ustanovení o plátci daně, kdy bude od 1. 11. plátcem daně z nabytí nemovitosti výhradně kupující.

Dosud platilo, že se prodávající mohl s kupujícím domluvit, kdo bude plátcem daně, nicméně bylo nepsaným pravidlem, že daň platil prodávající a kupující vystupoval v pozici ručitele. Co tato novela znamená pro ty, kteří uvažují o koupi nemovitosti? Z aktuálních neveřejných vyjádření bank zatím vyplývá, že banky umožní tuto daň zaplatit z hypotečních úvěrů. Nicméně už o tuto částku, která činí desetitisíce korun, zpravidla nenavýší zástavní hodnotu nemovitosti. A vzhledem k záměru ČNB omezit 100% hypoteční úvěry by to mohl být problém. Narážíme zde totiž na limit LTV – tedy poměr výše úvěru k výši hodnoty nemovitosti.

Příklad počítání daně z nemovitosti:

Koupě nemovitosti za cenu 2 000 000 Kč. Do tří měsíců od převodu je kupující povinen zaplatit daň z nabytí (4 %) 80 000Kč. Celkově tak na koupi nemovitosti potřebuje 2 080 000Kč.

Banka poskytne maximálně 1 800 000 Kč (90 %LTV) Výsledný rozdíl činí 280 000Kč. Tento rozdíl musí kupující pokrýt ze svých finančních rezerv nebo v případě absence rezerv jiným úvěrem – například úvěrem ze stavebního spoření.

Z tohoto příkladu je patrné, že aplikací nového zákona budeme na koupi nemovitosti potřebovat mít o 80 000Kč více úspor nebo financí z jiného zdroje.

Jak změna plátce daně ovlivní všechny, kteří si plánují koupit pozemek a postavit dům?

Naše odpověď je stručná: „Nijak zvlášť“. Je to dáno především tím, že již dnes není prakticky možné získat 100 % hypoteční úvěr na výstavbu a tak tato změna nepřináší při řešení financování koupě pozemku a výstavby nic nového – tedy kromě nepříjemného faktu, že v podstatě zaplatíte za pozemek o 4 % více.

Rádi bychom tak rozptýlili obavy, které mohly vyvolat některé komentáře odborníků k připravovanému zákonu ještě před jeho schválením, že se výrazně zkomplikuje dostupnost bydlení.

Za společnost Hypotéka na srub.cz připravil Jaroslav Pelant

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Jak na financování stavby”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop