Inteligentní pasivní dům vyrostl v moderní čtvrti

Inteligentní pasivní dům vyrostl v moderní čtvrti

Markéta Kristová | Pátek, 02. červenec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

V Nové Dubnici ve čtvrti Dlhé Diely vyrostla rozsáhlá zástavba. Developer se řídil snahou poskytnout majitelům pohodlné a kvalitní bydlení s výhledem do budoucnosti. O tom, že své práci skutečně věří, svědčí to, že jeden ze spolumajitelů společnosti, projektant Ing. Matěj Rehák, v dané lokalitě sám bydlí. Dům, který vám představujeme, pak projektoval do lokality pro rodinu své sestry.

Nízkoenergetický koncept 14 pasivních domů


Ve čtvrti Dlhé Diely v Novej Dubnici začal developer v roce 2006 nákupem tehdy zemědělského pozemku a k myšlence vybudovat zde novou čtvrť se přidalo i město. Společně se začali věnovat novému urbanistickému projektu – vznikly tu byty postavené městem, ale i individuální řadové domy v pasivním standardu budované právě developerem, který se podílel na vzniku inženýrských sítí a komunikací.

Díky jejich přispění ke koncepci jsou například chodníky bezbariérové. Od začátku společně usilovali o celkovou urbanistickou kvalitu celé lokality. Jejich aktuálním současným největším projektem je výstavba 14 řadových domů. U každého návrhu, ať už působí jako developer, nebo autor projektu rodinného domu, kladli velký důraz na nízkoenergetické provedení.

„Myšlenka úsporného a pasivního stavění mě zaujala už v době studia. Později jsem se certifikoval jako projektant pasivních budov v Institutu pro pasivní domy a také v Passivhaus Institut v Darmstadtu, a v tomto oboru se i nadále vzdělávám. Mnohé zajímavé podněty si přinesl i můj otec, který má zkušenosti z Německa. Snažíme se tyto prvky ekologického, úsporného a zároveň pohodlného bydlení uplatnit v našich projektech," popisuje pan Rehák.

2-pasivni-dum-nova dubnica

Foto: Lukáš Průdek

Dialogem k vysněnému bydlení v pasivním domě


Pasivní dům pro sestru vycházel z dlouhé společné komunikace – majitelé vyjádřili svoje představy a požadavky, bratr v roli projektanta je vnesl do projektu a obohatil o řadu inovativních nápadů při realizaci. V přízemí je rozsáhlá volně disponovaná obytná část, která spojuje kuchyni, jídelnu a obývací prostor s volným vstupem do zahrady.

Je to skutečně velkorysá prosklená plocha a terasa zahrady se tak stává v sezóně součástí obytného prostoru. V přízemí je i bezbariérová koupelna a pokoj pro hosty, který může výhledově sloužit i jako pokoj pro seniora. V poschodí jsou umístěny tři pokoje a další koupelna. Prostor je propojen otevřeným monolitickým schodištěm.

Tvar budovy byl do značné míry ovlivněn nepravidelným lichoběžníkovým pozemkem a půdorys ho respektuje. Minimalistický a čistý design doplňují dřevěné obklady fasády ze strany terasy, což této části v kombinaci s krásně udržovanou zahradou dodává příjemný přírodní ráz.

Prvek dřevěného obkladu fasád je častý i na dalších realizacích v této lokalitě a zapadá tak do celkového konceptu nové čtvrti. Garáž je vyřešena velmi důvtipně. Prolukou mezi ní a domem je možné vejít přímo na terasu, to si oblíbili zejména přátelé a hosté. Výhodou je, že díky separování garáže od domu nehrozí tepelné mosty.

TIP NA ČLÁNEK: Pasivní a nízkoenergetické domy aneb na co myslet při jejich stavbě?

3-pasivni-dum-nova dubnica

Foto: Lukáš Průdek

4-pasivni-dum-nova dubnica

Foto: Lukáš Průdek

5 zkušeností majitele s pasivním domem


A) Pórobetonové tvárnice

Oceňuji, že to je zdravý, přírodní materiál. Vyzkoušeli jsme si, že ani instalace rozvodů není náročná, dá se vést přímo ve vertikálních dutinách tvárnic, které jsou připravené.

B) Jednovrstvé zdivo

Tvárnice jsou velmi dobře opracovatelné, což bylo výhodné pro nepravidelný půdorys domu. Díky tepelněizolačním schopnostem nebylo nutné řešit dodatečné zateplení, což eliminovalo riziko vzniku lidské chyby na staveništi a zároveň zrychlilo provádění.

C) Oddělená garáž

Nevytopená garáž představuje z hlediska tepelné techniky riziko a pokud je spojena s domem, je nutné styčnou stěnu náležitě zateplit. Oddělení staveb je také bezpečnější z požárního hlediska a v neposlední řadě kvůli zplodinám a pachům.

D) Podlahové vytápění

Každá místnost má nastavenou požadovanou teplotu a pomocí snímače se reguluje automaticky.

E) Inteligentní domácnost

Systém velmi dobře pracuje s okamžitými podmínkami a požadavky. V zimě nastaví optimální teplotu, v létě naopak zajistí ovládání stínicí technicky a zabrání přehřívání.

Chytrá domácnost v pasivním domě


Pasivní dům je řešen jako inteligentní domácnost, pomocí aplikace je například možné v domě řídit podlahové vytápění. Automaticky je řízené i větrání – podle ročního období je nastaveno na optimální výkon. Inteligentní dům zajišťuje i to, aby se interiér nepřehříval – předokenní žaluzie automaticky reagují na polohu slunce.

Toto řešení je nejen uživatelsky příjemné, ale významně přispívá i k energetické úspornosti domu. Volba stavebních materiálů byla ovlivněna myšlenkou nízkoenergetického stavění s téměř nulovou spotřebou.

Na obvodové zdivo zvolil projektant na základě dlouhodobých zkušeností pórobetonové tvárnice – ocenil jejich snadnou opracovatelnost s ohledem na nepravidelný půdorys, ale i tepelněizolační vlastnosti, které přispívají k celkové homogenitě obálky domu.

Kvůli akumulačním vlastnostem masivních prvků byl použit monolitický strop a na příčky mezi místnostmi akustické vápenopískové tvárnice od stejného výrobce s podobným složením jako pórobeton. Důvodem k použití tvárnic je velmi dobrá akustika a tepelná akumulace.

TIP NA ČLÁNEK: Blower-door test se v pasivním domě bezpochyby vyplatí. Jak vlastně funguje?

6-pasivni-dum-nova dubnica-interier

Foto: Lukáš Průdek

8-pasivni-dum-nova dubnica-interier

Foto: Lukáš Průdek

5-pasivni-dum-nova dubnica-interier

Foto: Lukáš Průdek


"V přízemí je rozsáhlá volně disponovaná obytná část, která spojuje kuchyni, jídelnu a obývací prostor se vstupem do zahrady."


7-pasivni-dum-nova dubnica-interier

Foto: Lukáš Průdek

9-pasivni-dum-nova dubnica-interier

Foto: Lukáš Průdek


"Volba stavebních materiálů byla ovlivněna myšlenkou nízkoenergetického stavění s téměř nulovou spotřebou."


10-pasivni-dum-nova dubnica-interier

Foto: Lukáš Průdek

Technické parametry


  • Měrná potřeba tepla: 14,8 kWh/m2/a
  • Konstrukční systém: svislé nosné konstrukce YTONG, www.ytong.cz, ztužující monolitické ŽB pilíře, vodorovné konstrukce monolitické ŽB desky a překlady
  • Zastavěná plocha: 206 m2
  • Užitná plocha: 224,5 m2
  • Počet osob v domácnosti: 2
  • Způsob vytápění/ větrání: Nízkoteplotní podlahové topení z polybutylénových trubek, centrální kondenzační plynový kotel
  • Projekt: Ing. Matěj Rehák
  • Realizace: NETURE BAU spol. s r.o.
  • Autor fotografií domu: Lukáš Průdek

rocenka-pasivni-domy-2021 kopie

PASIVNÍ domy - jak se staví, jak se v nich žije...

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie
  • Projekty a realizace
  • Zkušenosti

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi. Přes 220 stran informací pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

PD-2021
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop