Fasádní obklady představují funkční i pohledově atraktivní plášť domu. Co patří mezi jejich přednosti?

Fasádní obklady představují funkční i pohledově atraktivní plášť domu. Co patří mezi jejich přednosti?

Dana Jakoubková | Pondělí, 20. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Fasádní obklady patří mezi nejžádanější stavební sortiment současnosti. Není divu; nabízejí rozmanitou škálu materiálů, textur, barev i stylů, jsou pohledově poutavé, odolné a mnohdy bezúdržbové. Kromě toho dům chrání před počasím, tepelně izolují a téměř všechny jsou použitelné v kombinaci s takzvanou bezkontaktní odvětrávanou fasádou, díky níž dům lépe dýchá a udržuje si vlhkost od těla. Jejich montáž na nosný rošt je obvykle rychlá a snadná.

Dřevěný obklad

Své k svému platí i u dřevostavby. Dřevěná fasáda dodá domu originální vzhled a má nesporné termoizolační i akustické vlastnosti. V létě oddálí průnik tepla, v zimě zbrzdí chlad. Schopnost dřeva dobře pracovat s vlhkostí je další přidanou hodnotou. Má-li dřevo zajištěné optimální podmínky „pro život", to znamená, že je vybraná ideální dřevina pro danou klimatickou oblast, je použitý vhodný stavební postup tak, aby kontakt s vodou a vlhkostí nebyl trvalý a dřevo mělo možnost vyschnout, nemusíte se u dřevěné fasády obávat krátké životnosti ani v případě, že dřevo nebude ničím ošetřeno.

Dokladem mohou být celodřevěné stavby staré až tisíce let, které můžete dodnes vidět v dobré kondici. Vezměme třeba Antarktidu, kde příroda namíchala opravdu ostrý klimatický guláš. A přesto dodnes stojí na břehu Robertsonovy zátoky, kterou atakuje jedno z nejhorších počasí na světě, primitivní chaty norsko-britské expedice badatele Carstena Borchgrevinka, v nichž trávila výprava tuhou antarktickou zimu roku1899. Vítr, sůl a vlhko nenadělaly na stavbách za sto dvacet let ani zdaleka takovou paseku jako současná půlmilionová kolonie tučňáku a jejich trus.

Na severských Faerských ostrovech stojí patrně nejstarší dodnes obývaná dřevěná stavba Evropy – farma Kirkjubøargarður, postavená v jedenáctém století z naplaveného smrkového dřeva. Zajímavostí je i to, že stavba nemá základy.

A více než čtrnáct set let v dobrém stavu si pak připisuje dřevěný budhistický chrámový komplex Hórjúdži v Japonsku, který prochází údržbou pouze každých sto let, aby si udržet statut nejstarší dřevěné stavby světa.

drevena-fasada-modrinova-fasada-obklad-seca

Obr.: Pro dřevěnou fasádu se nabízí nepřeberná škála typů a profilů obkladových palubek, prken, latí a hranolků. Základem je vždy konstrukční ochrana, která zajistí stékání vody z konstrukce a stálé provětrávání. Dalším způsobem je chemické ošetření obkladového dřeva. Pro exteriérové dřevěné obklady se využívá nejčastěji masivní dřevo modřínu, smrku, douglasky či dubu, ale i odolnějších druhů. Použít lze i dřevo modifikované, tedy tepelně upravené nebo tlakově impregnované. Některé z těchto dřevin lze ponechat bez jakékoli povrchové úpravy, působením slunce a deště získají časem zajímavou stříbrnou patinu. Foto: SECA

Uspořádání fasádních palubek, prken může být různé – od svislého přes vodorovné či šikmé až po složené do různých obrazců. Pro všechny tyto možnosti existuje i další řada profilování, tudíž může být každá fasáda v podstatě originálem. Není tedy divu, že i v jednadvacátém století jsou stále oblíbenější nejenom dřevěné konstrukce domů, ale i dřevěná fasáda.

Komentář odborníka

Pokud chci mít bezúdržbovou fasádu, jaké dřevo použít?

Jestliže nechcete fasádu natírat, doporučuji využít dřevo sibiřského modřínu, které má vysokou hustotu a specifické složení pryskyřice, která odpuzuje vodu a zamezuje růstu dřevokazných hub. To mu zajišťuje dlouhou životnost i v extrémních podmínkách. Funguje vlastně jako taková přírodní impregnace. Toho využívali i naši předkové, kteří z modřínu vyráběli okapy a střešní šindele.

Modřín je nejtvrdším z měkkých dřevin. Svou hustotou a tvrdostí se přibližuje dokonce k dubovému dřevu. Musíte ale počítat s tím, že jak bude na dřevo působit počasí, bude měnit svůj vzhled, šednout, získávat přirozenou patinu, a to i v závislosti na světové straně, které je fasáda vystavena. Ze začátku bude fasáda trochu „flekatá", jak na ni bude různě svítit, foukat a pršet. Ale tohle dřevo to vydrží! Do jednolitého šedého odstínu se dům probarví až po několika letech. Podmínkou dlouhé životnosti je však správná a odborná montáž. Na kotvicích systémech se nevyplatí šetřit. Lze zvolit buď způsob se skrytým kotvením, nebo s přiznanými vruty skrz prkna. Dále je potřeba zvolit nekorodující pevnostní vruty. Modřín je oblíbeným obkladem fasády nejen pro svoji houževnatost, ale i pro dobrý poměr kvality a ceny.

Bez povrchové úpravy můžete použít v exteriéru i thermoborovici. Pro zlepšení jejích přirozených vlastností prošlo dřevo tepelnou úpravou při teplotách vyšších než 200 °C – dřevo se vodní párou zahřívá na teplotu přesahující jeho samovolné vznícení. Úprava probíhá bez jakýchkoliv chemických přísad, dřevo tak zůstává ryze přírodní. Získalo ovšem zvýšenou rozměrovou stálost i při kolísání vlhkosti (nedochází k nežádoucímu bobtnání či sesychání), zvýšenou odolnost vůči dřevokazným houbám a hnilobě i atraktivní tmavší vzhled.

ing-lukas-kopp-seca

Ing. Lukáš Kopp
marketingový manažer
SECA / Serafin Campestrini s.r.o.

 

Kompozit, recyklovaný plast

Pokud vás ani předchozí řádky nepřesvědčily o trvanlivosti dřeva, ale jeho vzhled se vám líbí, můžete zvolit kompozitní materiál vyrobený z dřevěné moučky a plastu, který dřevo imituje. Dřevoplast tedy nabízí vzhled dřeva s odolností PVC, je mechanicky odolným, trvanlivým a rozměrově stálým materiálem, odolá počasí, hnilobě, hmyzu a UV záření, je bezúdržbový a nabízí se ve velké škále textur i barevných odstínů. Výrobky z recyklovaného PVC mají výborné tepelněizolační vlastnosti, jsou pružné, snadno se montují a demontují a obtížně hoří. Desky či lamely mohou tvořit jak fasádu otevřenou se spárami, tak uzavřenou na perodrážku a ve výsledku tvoří systém odvětrané fasády, připevněné na podkladový rošt.


"Fasáda může být impozantní, dekorativní i jednoduchá."


Kovové (plechové) obklady

Natírání fasády si ušetříte, pokud zvolíte jako obklad zinek, titanzinek nebo hliník. Oba materiály jsou lehké a odolné proti korozi, prakticky nerozbitné a bezúdržbové bez nutnosti povrchového ošetření a nabízejí jedinečnou estetiku, především jako kontrast s jiným materiálem. Nezaměnitelný glanc pak dává fasádě materiál po čase, kdy jsou na něm patrné známky zvětrání, případně lze rovnou zvolit již předzvětralý vzhled. Zvolit ale můžete jakýkoliv odstín stupnice RAL. Všechny uvedené kovové obklady lze stoprocentně recyklovat.

Zajímavá je i fasáda z předlakovaného ocelového plechu. Jde o materiál tuhý a přitom se dobře ohýbá do různých tvarů i úhlů a je odolný vůči zvlnění pod silou slunečních paprsků.

Kovové obklady na fasádě působí nadčasově a hodí se především pro funkční architekturu. Protože se upevňují na rošt, fasáda pod nimi odvětrává, nevlhne a drží teplo.

provetravana-hlinikova-fasada-prefa

Obr.: Provětrávané hliníkové fasády jsou schopné splnit nejnáročnější požadavky investorů a projektantů. Zpravidla jsou nabízeny v rozmanitých profilech, kazetových nebo deskových variantách. Hliníkové fasádní obklady mají dlouhou životnost a jsou zcela bezúdržbové, protože hliník nekoroduje a nejsou tedy třeba žádné nátěry. Díky integrovanému systému odvětrávání fasáda dýchá a nevlhne, zároveň je chráněna před nepříznivými vlivy počasí. Foto: PREFA

Komentář odborníka

Jakým způsobem je zajištěna odolnost vůči tepelnému rozpínání hliníkové fasády, respektive na základě čeho je obkladový systém schopen absorbovat tepelné deformace v důsledku kolísání teplot v různém ročním období?

Změnou teplot vyvolané dilatační změny jsou obecným fyzikálním fenoménem u všech materiálů. U hliníkových krytin nebo fasád je nutno dilatační změny zohlednit u obkladových prvků s rozměrem od cca tří metrů. PREFA nabízí pro obklady fasád celou řadu produktů. U maloformátových prvků se dilatační problematika nevyskytuje a není ji nutno speciálně zohledňovat. Naopak například u falcovaných fasád je zpravidla nutno dilatační pohyby zohlednit. To se v praxi provádí kotvením pomocí takzvaných posuvných (dilatačních) příponek dle stanovených odborných zásad. U fasád hraje důležitou roli také optický dojem povrchu, zjednodušeně řečeno určité zvlnění povrchu plechů. To se eliminuje u falcovaných fasád zvolením užší šířky krytinových pásů a jejich „volnějším" spojením na takzvanou úhlovou drážku.

Je třeba při výběru hliníkového obkladu zohlednit typ konstrukce dřevostavby?

Hliníkové fasády PREFA se navrhují a provádí jako zavěšené provětrávané fasádní obklady. Systém provětrávané fasády je staletím prověřený systém, který nikoliv bezdůvodně vznikl v klimaticky drsných horských podmínkách. Jeho charakteristickým znakem je konstrukční oddělení vnější ochranné vrstvy od tepelné izolace. Vzduchová vrstva mezi nimi upravuje rovnováhu vlhkosti, což zajišťuje příjemné klima vnitřních prostor. Velkou stavebně-fyzikální výhodou je vedle ochrany před chladem v zimě také ochrana před horkem v létě.

U zavěšených provětrávaných fasád jsou téměř neomezené možnosti vnějších úprav doprovázené enormní životností. Ekologicky důležitým aspektem zavěšené provětrávané fasády je skutečnost, že je dobře demontovatelná a její jednotlivé komponenty tak lze později snadno recyklovat podle druhu materiálu.

ing-jiri-fiala-prefa

Ing. Jiří Fiala
vedoucí technického oddělení
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

 

Kámen, cihly, beton, keramika

Výhody obkladu z kamene jsou jasné: malá nasákavost, mrazuvzdornost a trvanlivost. Tradiční přírodní materiál je ale těžký, proto je často nahrazován umělou variantou, dokonale imitující třeba štípané skalní úlomky či pískovec. Přírodní lomový kámen se často kombinuje s probarvenou omítkou, atraktivní je díky 3D tvaru, netradičnímu probarvení a rozmanitému povrchu: drsný, hladký, leštěný.

Keramické fasádní obklady jsou odolné vůči střídání teplot, dokonale mrazuvzdorné, pevné, barevně stálé a dlouhověké. Nabízejí rozmanité kombinace barev a povrchových úprav, vypalované obklady jsou odolné vůči plísním, řasám i veškerým povětrnostním podmínkám.

Cihlové obklady jsou dokonalou imitací tradiční pálené cihly. Pro svou nízkou pořizovací cenu, jednoduchost, tvar i tradiční vzhled jsou často používaným externím obkladem, který dokáže zaručit i plynulý přechod mezi stěnou a rohem.

Jako obklad sendvičových panelů dřevostaveb se používá i betonový obklad, který dokáže věrně imitovat různé povrchy, je voděodolný i mrazu a žáruvzdorný. Takový obklad vypadá luxusně na jakémkoli domě.

Všechny obkladové varianty je nutné konzultovat s projektantem, který podle zvoleného typu obkladu navrhne vhodné konstrukční řešení podkladního roštu či plochy s ohledem na typ izolantu, nosnou konstrukci a hmotnost obkladu.


"Pěkná fasáda přitáhne pohled stejně, jako kapota Cadillacu hmyz."


Desky na bázi cementu

Vláknocementové či cementotřískové desky jsou aktuálně populární především mezi architekty. Jejich oblíbenost je dána dlouhou životností, rychlou montáží, skvělými tepelně i zvukově izolačními vlastnostmi. Používají se jako podkladový materiál pro jiný obklad, ale díky přírodnímu vzhledu se používají často i jako obklad sám. Vyrábějí se lisováním směsi dřevěných třísek, cementu, vody a hydratačních přísad. Slučují tak výhody dřeva a cementu a vynikají vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům. Neobsahují žádné nebezpečné látky, azbest ani formaldehyd a jsou zcela ekologické a šetrné k životnímu prostředí.

Desky pojené cementem jsou vhodné na odvětrávané fasády, rychle a snadno se montují, jsou nehořlavé a téměř bezúdržbové. Je možné realizovat s nimi suchou cestou velmi náročné, trvale odolné a bezpečné fasádní konstrukce. Navíc nabízejí i tvůrčí řešení, která by při jiném způsobu stavby nebyla možná.

cementovlaknite-desky-obklad-domu-dekor-drevo-james-hardie

Obr.: Spojení přírodní krásy dřeva s trvanlivostí a bezúdržbovostí vláknocementu – to jsou benefity designových obkladů, které byly speciálně vyvinuty tak, aby odolaly všem přírodním vlivům. Mnohostranný, stylový a silný plášť z cementovláknitých desek je dostupný v mnoha barevných odstínech i dekorech – dřevo, hladká struktura a štuková struktura... Foto: James Hardie

Komentář odborníka

Co byste u cementotřískových desek vyzdvihl a podle jakých parametrů fasádní obklad volit?

Cementotřískové desky na fasádu jsou ekologické a hlavně nehořlavé desky s vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům, plísním, houbám a dřevokazným škůdcům. Desky CETRIS mohou být nejen vnějším prvkem odvětrané zavěšené fasády, ale lze je také použít pro opláštění zábradlí balkónů, teras, lodžií, ideální jsou pro obklady soklů, říms, venkovní podhledy a podbití konstrukcí. Dodávají se s různými povrchovými úpravami v obrovské nabídce barevných odstínů, v rozličném provedení povrchu (hladký, imitace dřeva, imitace břidlice). Tloušťka desky závisí na odstupu podpor a výšce objektu. Námi nabízené typy desek s povrchovou úpravou mají srovnatelnou vysokou odolnost vůči působení povětrnostních vlivů.

Je třeba vycházet z rozměrů daných výrobcem, nebo lze nechat desky nařezat na individuální rozměry, případně vybrat různé tloušťky?

Předností desek CETRIS je možnost dodávky přesně naformátovaných desek (včetně rozličných výřezů), s předvrtanými otvory, případně se sraženými hranami. Na zadní straně mohou být desky opatřeny identifikačním popisem pro usnadnění manipulace a montáže na stavbě. Omezení je pouze maximálním rozměrem desky 1250 × 3350 milimetrů.

Jakým způsobem se desky upevňují?

Fasádní desky CETRIS se mohou k podkladní konstrukci kotvit vruty nebo nýty, vždy ale do předvrtaných otvorů. Je možné také lepení desek, k tomuto účelu jsou vhodné dva ucelené systémy lepení obsahující impregnaci, penetraci, oboustranně lepicí pásku i speciální pružné lepidlo. Způsoby kotvení (lepení, nýtování, šroubování) nejsou závislé na typu konstrukce – i lepení desek je použitelné pro odvětrávané konstrukce, nebo naopak šroubování pro difuzně uzavřené konstrukce.

ing-miroslav-vacula-cetris

Ing. Miroslav Vacula
vedoucí vývoje a aplikační technik
CETRIS s.r.o.

 

fasada-desky-na-bazi-cementu-dekor-drevo-cetris

Obr.: Desky na bázi cementu představují pro opláštění dřevostavby ekonomické a jednoduché řešení. Vyrábějí se slisováním směsi dřevěných třísek, cementu, vody a hydratačních přísad, přičemž finální vzhled může být nejen futuristicky surový, ale může mít rozličnou podobu povrchu (hladký, imitace dřeva, imitace břidlice) v různých barevných odstínech. Kromě opláštění dřevostaveb se používají také pro podbití přesahu střech, jako obklady soklů, ale své využití nalézají také v interiérech. Nástřikem barvy může být dosaženo originální struktury, takže každá deska je jedinečná. Foto: CETRIS

moderni-mestsky-dum-fasada-obklad-desky-na-bazi-cementu-cetris

Komentář odborníka

Jak se chová vláknocementová fasádní deska v čase, získává vlivem povětrnostních podmínek třeba žádanou patinu? Případně lze si koupit desku už patinovanou z výroby?

Vláknocement je kompozitní materiál z cementu zesíleného celulózovými vlákny. Desky mají povrchovou úpravu technologií ColourPlus™, která je UV stálá a neztrácí svoji krásu. Fasádní obklady James Hardie® odolávají veškerým povětrnostním vlivům. Investor si může vybrat z palety barev tu pravou, patinovou, která mu zůstane beze změn.

V jakých dekorech, barevných odstínech či formátech (strukturách) je v nabídce?

Fasádní obklady James Hardie® se vyrábějí v jednadvaceti barevných odstínech rozdělených do pěti barevných palet (teplé / šedé / studené / neutrální a živé barvy). Obklady mají buď texturu dřeva, nebo hladký povrch. Tímto dosahujeme moderního a variabilního vzhledu fasád.

Vyžadují cementovláknité fasádní desky nějaký nátěr, je třeba je povrchově ošetřovat, jakou vyžadují údržbu?

Fasádní obklady James Hardie® mají nejen dlouhou životnost, ale nevyžadují téměř žádnou údržbu. Díky technologii ColourPlus™ není zapotřebí žádný dodatečný nátěr fasády. V případě potřeby je možno fasádu očistit vodou a jemným domácím čističem bez rozpouštědel.

ing-jaroslav-benak-james-hardie

Dipl. Ing. (FH) Jaroslav Benák
vedoucí technického oddělení
James Hardie Europe GmbH

 

Kam dál?

moderni-drevostavba-drevena-fasada-cervene-rolety
 
navsteva-drevostavby-obavy-jsou-zbytecne-exterier-predni-terasa
 

Další články na téma fasády

DaS 4-2019
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop