Tisk
Ticho v dřevostavbě od shora...

Ticho v dřevostavbě od shora...

Komerční sdělení | Pondělí, 20. březen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

... nebo od podlahy, záleží, z které strany se na to „díváte". Jednoticím pohledem je pak kvalitní odhlučnění stropní konstrukce.

Čím masivnější, resp. těžší konstrukce, tím lepší zvukově izolační vlastnosti. Lehkým dřevěným konstrukcím je proto vyčítána náchylnost ke zvýšenému roznášení zvuku. Stropní konstrukce pak často působí jako velké rezonátory. Jinými slovy, když si vaše dítě pustí v podkroví novou rockovou skladbu na You Tube, upadne vám v přízemí konvice na čaj ze sporáku. Počítat s tímto efektem je tedy nutné již na projekčním stole. V tomto smyslu pak norma ČSN 73 0532 jednoznačně definuje minimální požadavky na hodnoty vzduchové a kročejové neprůzvučnosti.

Použití atributů klasické těžké podlahy - betonu a tím pádem i mokrého procesu, není pro dřevostavby vyhledávaným řešením. Kromě vody, která se nezbytně dostává do konstrukce, tu jsou i technologické přestávky a větší konstrukční zatížení stavby. Existují „lehká" řešení, která se díky důmyslné systémové skladbě stropní konstrukce, těm těžkým v oblasti akustiky zcela vyrovnají.

Účinné řešení nabízí skladby stropních konstrukcí s použitím desek Wolf PhoneStar® . Díky těžké hmotě, kterou představuje jemný křemičitý písek, a unikátní struktuře dosahují tyto desky vynikajících zvukově izolačních parametrů v oblasti vzduchové a kročejové neprůzvučnosti. Zvuková vlna v podobě mechanického vlnění prochází střídavě vrstvami papíru a písku. Energie vlny rozkmitává jednotlivá zrna křemičitého písku a vyčerpává se. Protokol z měření vzduchové neprůzvučnosti Rw = 36 dB.

Stropní konstrukce pro dřevostavby nabízená firmou Ciur splňuje požadavky na zvukovou izolaci dle normy ČSN 73 0532 pro rodinné domy. Vyznačuje se především vyrovnaným průběhem v celém frekvenčním spektru a velmi dobrými hodnotami vzduchové a kročejové neprůzvučnosti i při nízkých kmitočtech. Řešení akustiky stropní konstrukce je navrženo v rámci systému COMPRI, do kterého deskový materiál Wolf spadá.

Konstrukční výška podlahy bez finální podlahové krytiny je pouze 41 mm. Užitné zatížení vyhovuje požadavkům ČSN EN 1991-1-1 pro užitnou kategorii A – obytné plochy a plochy pro domácí činnosti. Roznášecí vrstva z desek Rigistabil pak umožňuje pokládku libovolné podlahové krytiny.

Pokládka a montáž veškerých prvků je suchou cestou a nedochází tak ke vnášení nežádoucí vlhkosti do konstrukce. Podlaha je ihned pochozí a připravená pro pokládku finální krytiny.

www.vseprodrevostavby.cz

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop