Časopis DŘEVO&stavby 2/2017
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 2/2017
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 65 Kč
Objednat časopis
Tisk
Konstrukce dřevostavby lehká jako pírko: <small>Lehký dřevěný skelet</small>

Konstrukce dřevostavby lehká jako pírko: Lehký dřevěný skelet

Lucie Němcová | Pondělí, 29. květen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

Lehký dřevěný skelet známý také pod označením two by four nebo letmá montáž už má ve světě dřevostaveb své vyhřáté místečko. Díky své jednoduchosti, flexibilitě a možnostem materiálových kombinací je rozšířen po celém světě a využíván pro dřevostavby různých funkcí. Jaké jsou jeho přednosti?

Pro konstrukci lehkého dřevěného skeletu není vhodné nevysušené dřevo

Nosnou konstrukci lehkého dřevěného skeletu tvoří přesně hraněné řezivo s vlhkostí mezi 8 až 18 procenty. Syrové nevysušené dřevo není vhodné. Pro výrobu může být použito rostlého dřeva nebo lepeného profilu. Výhodou lepeného profilu je vyšší stupeň využití materiálu – z rostlého dřeva jsou vyřezány části s nižší pevností, jako jsou nezarostlé suky, trhliny, nerovné úseky vzniklé růstem stromu. Zbývající homogenní dřevo je nařezáno na kratší lamely a spojeno polyuretanovým lepidlem pomocí zubových spojů. Vzniklý materiál je sice dražší, ale má vyšší únosnost a větší rozměrovou stabilitu.

konstrukce dřevostavby lehký dřevěný skeletLehký dřevěný skelet = dřevostavba se skrytou konstrukcí

Z řeziva příslušných délek je pomocí hřebíkových spojů sestaven nosný skelet složený ze subtilních sloupků a vodorovných prvků. Pro celou kostru domu jsou využity dva až tři základní profily řeziva. Tuhost konstrukce zajišťuje šikmé zavětrování a deskové materiály ve stropech a stěnách, nejčastěji ve formě desek na bázi dřeva. Nosný rám je posléze doplněn tepelnou izolací, fasádou a dalšími potřebnými vrstvami. Konstrukce domu je skryta a výsledný vzhled stavby nemusí prozrazovat, že se jedná o dřevostavbu.


Čtěte více:
Která technologie výstavby dřevostaveb je v Česku nejoblíbenější?


 Dva typy lehkého dřevěného skeletu
Platform frame – svislé stěnové sloupku jsou řešeny po patrech. Na sloupky prvního podlaží jsou kladeny stropní nosníky a na ně teprve aplikovány sloupky dalšího podlaží.
Baloon frame – svislé sloupky jsou průběžné přes více podlaží a k nim jsou přichyceny stropní rámy.

3 hlavní výhody lehkého dřevěného skeletu

1. Není třeba těžké techniky

Stavba je montována z jednotlivých prvků až na pozemku, což znamená, že není třeba dopravovat velké dílce a využívat během stavby jeřáb. Pro hůře dostupné parcely může jít o jedinou možnost realizace stavby. Doba výstavby je sice tímto způsobem montáže prodloužena, současně je ale tento způsob dostupnější i pro menší regionální firmy (není třeba výrobního závodu). Můžeme tedy snáz najít dodavatele přímo v místě stavby. Je ovšem třeba bedlivě vybírat a hlídat kvalitu, zvláště v době, kdy se dřevostavby těší stále větší oblibě a realizační firmy vznikají jako houby po dešti.

2. Flexibilita a jednoduchost

Dispozice nepodléhá žádným modulovým rozměrům. Změnit ji nebo polohu otvorů třeba ještě během stavby je v případě lehkého dřevěného skeletu snazší, ovšem je vždy potřeba prověřit statiku daného řešení. Systém je přátelštější i pro stavbu svépomocí, minimálně v určitých fázích realizace. I tak ovšem vyžaduje odbornou znalost, potřebnou technologickou kázeň a tedy i kvalifikaci a zkušenost.

3. Kombinace s jiným konstrukčním systémem

Technologii lehkého dřevěného skeletu je snadné kombinovat se dalšími systémy, ať už jde o těžký dřevěný skelet, zděné či betonové konstrukce. Dokonce by se dalo říci, že je kombinace s dalšími materiálovými variantami žádoucí. Doplnění objektu zděným či betonovým jádrem, zděnými příčkami z cihel či kamene nebo dřevobetonovými stropy plní důležitou akustickou a akumulační funkci.

foto Patrik Zamazal lehký dřevěný skeletKonstrukce dřevostavby lehký dřevěný skelet - na co dát pozor

Montáží přímo na staveništi představuje velký prostor pro nepřesnosti. Nemalý vliv má také nepředvídatelné počasí. Nepodceňte tedy výběr spolehlivé firmy, technický dozor na stavbě a také kvalitní projekt, na který se dá vždy odkázat.



Jaké jsou další konstrukce dřevostaveb?

A jak jejich stavba probíhá?


Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop