Modifikované dřevo Accoya má mnoho výhod a široké spektrum využití

Modifikované dřevo Accoya má mnoho výhod a široké spektrum využití

Michal Babor | Čtvrtek, 26. leden 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Začalo to vlastně prostě – když si člověk všiml, že ohořelé špalky zbylé po přípravě mamutího guláše vydrží odolávat větru dešti déle než zdravé dřevo připravené ke spálení vedle ohniště, začal kmeny určené ke stavbě svých prvních příbytků opalovat nad plameny. Pak přišla volská krev, mnohem později vyjetý olej a různé průmyslově vyráběné prostředky na ochranu dřeva. Dnes tu máme takové možnosti, jako je tlaková impregnace nebo chemická modifikace. Výsledkem těchto procesů je mimo jiné Accoya, dřevo s pozměněnými vlastnostmi. Samozřejmě ve prospěch stavebníka!

Kdo chce na fasádu, terasu, pergolu, okna, dveře nebo jiné prvky přicházející do styku s venkovním prostředím použít dřevo, které bude vyžadovat jen minimální údržbu, bude vybírat mezi exotickými dřevinami, které díky svému složení a své hustotě lépe odolávají povětrnostním vlivům. V úvahu připadají merbau, bangkirai, ipé, massaranduba a jiné těžko vyslovitelné druhy.

I ty je ale třeba ošetřovat – vlhko jim sice nevadí, z tropických oblastí, odkud pocházejí, jsou na něj zvyklé, ale teploty pod bodem mrazu jim příliš nesvědčí. Řešením můžou být dřeviny z chladnějšího prostředí, z nichž u nás se nejčastěji používají sibiřský modřín a cedr. Bez ošetření prostředky na ochranu dřeva se ale neobejdou.

Z metody acetylace vzniklo modifikované dřevo Accoya


A tak se moudré hlavy zamyslely nad fyzikálními vlastnostmi a chemickým složením dřeva a přišly na to, že obsahuje velké množství volných hydroxylových iontů, které na sebe vážou vodu, nebo ji naopak uvolňují – podle toho, jakému prostředí je dřevo vystaveno. Dřevo pak bobtná, nebo sesychá, mění svou strukturu a degraduje.

Desítky let trvající výzkum vyšel z předpokladu, že pokud se tyto hydroxylové ionty změní na jinou substanci, změní se i chování dřeva ve vlhkém prostředí. Téměř po 80 letech bádání se dostavil úspěch: vystaví-li se dřevo působení anhydridu kyseliny octové, tedy látky, kterou v ředěné podobě známe jako kuchyňský ocet, stane se mnohem odolnější vůči vodě i vzdušné vlhkosti, je stabilnější a mimořádně trvanlivé. Metoda, kterou se toho dosahuje, dostala název acetylace, a výsledný produkt, modifikované dřevo, jméno Accoya.

DrevoaStavby.cz | Dřevo Accoya

obr.: Plně recyklovatelná, netoxická a s certifikátem FSC, vhodná pro použití v extrémních podmínkách, například v horách nebo u moře – proč by neměla Accoya obstát i v našich zeměpisných šířkách? Foto: Sketch Building Design

Dřevo Accoya neroste, dřevo Accoya se vyrábí


Kdo by hledal v zahradnickém slovníku nebo dendrologických příručkách strom či keř s názvem Accoya, nepochodil by. Nejde totiž o dřevinu jako třeba buk nebo smrk, ale o produkt, který vznikl jeho úpravou. Výchozí surovinou je nejčastěji rychle rostoucí borovice paprsčitá či montereyská (Pinus radiata), která se pro tyto účely cíleně pěstuje na certifikovaných plantážích nejčastěji v Jižní Americe.

Accoya tak rychle vytlačuje stále vzácnější tropické dřevo, jako je ipé nebo teak, protože svou trvanlivostí je převyšuje. Jen minimálně mění svůj objem vlivem teplotních změn a vlhkosti, je odolná vůči dřevokazným škůdcům. Díky relativně nízké měrné hmotnosti (512 kg/m3) málo zatěžuje nosné konstrukce a je tedy velmi vhodná například na fasádní obklady.

V poslední době se kromě borovice začala acetylace aplikovat také na jiné druhy dřevin, například olši nebo buk, takže v nabídce se lze setkat s produkty jako Accoya Alder, Accoya Radiata či Accoya Beech – podle toho, jaké dřevo je výchozí surovinou.

různé druhy dřeva na nábytek do interiéru
 

DrevoaStavby.cz | Dřevo Accoya

obr.: Barevně neupravená a neošetřená Accoya je velmi světlá a hladká. Foto: Latham Timber

Není třeba bát se acetylace


Modifikací surového dřeva prostřednictvím acetylace se dřevo neobohacuje o žádné chemické látky, které by v něm již nebyly obsaženy. Ve formě řeziva je dřevo během acetylace v tlakové komoře vystaveno zhruba po dobu 24 hodin koncentrované kyselině octové, která změní volné hydroxyly na acetylové sloučeniny, které nevážou vodu, takže dřevo nemůže podléhat tvarovým změnám vlivem vlhkosti. Tlakovou komoru pak řezivo opouští se zbytkovou vlhkostí kolem čtyř procent. Dřevo tak zůstává zcela netoxické, pouze se modifikuje jeho chemická struktura od povrchu ke středu, čímž se zvyšuje jeho odolnost.

DrevoaStavby.cz | Dřevo Accoya

obr.: Accoya na fasádě vily v Aberdeenu ošetřená průsvitným nátěrem. Foto: MAC Architects'

Věděli jste, že...


  • acetylované dřevo sníží schopnost vázat vodu až o 80 %?
  • mechanická pevnost zůstává nezměněna, zvýší se pevnost v ohybu a tvrdost?
  • garantovaná životnost 50 let na vzduchu a 25 let při kontaktu se zemí nebo sladkou vodou?
  • zlepší se přilnavost povrchových úprav, vydrží pak až třikrát déle?
  • sníží se četnost údržby a s tím spojených nákladů a dopadů na životní prostředí?

DrevoaStavby.cz | Dřevo Accoya

obr.: Informační stánek a toalety na pobřeží nizozemského města Bergen op Zoom je kompletně postaven ze dřeva Accoya. Foto: RO&AD Architecten

Kolik dřevo Accoye stojí?


Jako každá novinka, je i Accoya dostupná za vyšší cenu než jiné druhy dřevin včetně tropických. Ve formě jemně drážkovaných prken o tloušťce 2,5 cm stojí kolem 3 100 Kč za metr čtvereční včetně DPH, přičemž za srovnatelný produkt ze sibiřského modřínu bychom zaplatili kolem 830 Kč, z thermoborovice 1 000 Kč a třeba z Massaranduby 1 500 Kč. Při kalkulaci je ale třeba zohlednit i skutečnost, že Accoya má ve srovnání s levnějším dřevem zhruba dvojnásobnou životnost a potřeba pravidelného ošetření nátěry je třetinová.

DrevoaStavby.cz | Dřevo Accoya

obr.: Oproti jiným druhům dřeva má Accoya pro použití v interiéru jedinečné vlastnosti – dlouhou životnost, odolnost vůči dřevoakzným škůdcům a minimální změny objemu vlivem vlhkosti. Foto: Britton Timbers

Na co se dřevo Accoya s výhodou používá?


  • okenní rámy, dveře, okenice
  • venkovní podlahy (terasy)
  • zahradní nábytek
  • obklady fasád
  • mosty a lodě
  • prvky zahradní architektury

accoya-drevo-foto-timber-trader

obr.: Pro své mimořádné vlastnosti se hodí Accoya i pro výrobu venkovního nábytku a třeba i pro stavbu bytelného mostu. Foto: Timber Trader

DaS 1-2017
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop