Impregnace dřeva se není třeba bát

Impregnace dřeva se není třeba bát

Komerční sdělení | Středa, 18. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na zahradě, kde impregnace navíc pomáhá dřevu odolávat nepříznivým klimatickým podmínkám. Vždy je cílem prodloužit životnost stavby, zachovat přirozenou krásu dřeva a vyhnout se časově i finančně náročné sanaci v případě napadení dřeva škůdci. Nejčastěji používanou značkou impregnace dřeva v profesionální i hobby sféře je u nás Bochemit. Co byste tedy měli o impregnaci dřeva vědět?

Legislativní základ, posuzování zdravotních rizik a vlivu na životní prostředí


Bochemit splňuje všechny současné evropské normy a předpisy, na základě kterých je certifikován a registrován v Registru chemických látek a přípravků Ministerstva zdravotnictví. Součástí certifikace je i dokumentace týkající se mj. zdravotních rizik spojených s aplikací přípravku, rizik, která mohou vznikat sekundárně při kontaktu s impregnovanými předměty, i vlivu impregnace na životní prostředí. Bez této registrace není možné uvést přípravek na trh.

Garance účinnosti


Účinnost proti biologickým činitelům, která je také dokládána k registraci, byla u Bochemitu testována podle evropských norem v akreditovaných laboratořích a je dlouhodobě ověřena probíhajícími polními testy v reálných klimatických podmínkách v Německu, Dánsku, Švédsku a v tropickém podnebí Malajsie. Dokládá ji také dlouhodobé opakované používání Bochemitu profesionály napříč Evropou.

DrevoaStavby.cz | Impregnační přípravek Bochemit Opti F 5kg a 1kg

Profesionální impregnace dostupná každému


Profesionálně impregnované dřevo Bochemitem snadno nakoupíte na pilách. Dřevo v kontaktu s půdou dostatečně ochrání pouze vakuo-tlaková impregnace Bochemitem Forte Profi, pro ostatní dřevo postačí máčení Bochemitem QB Profi. Na kvalitu provedené impregnace dohlíží výrobce, proto na pilách hledejte certifikát o správné impregnaci dřeva fungicidními a insekticidními přípravky značky Bochemit. I v případě, že se rozhodnete impregnovat si dřevo sami, má Bochemit řešení, a to Bochemit Opti F+ nebo Bochemit QB Hobby (vhodný pro menší plochy). Aplikaci nátěrem nebo postřikem zvládne skutečně každý.

DrevoaStavby.cz | Impregnace plotu přípravkem Bochemit Opti F

Renovace plotu: Impregnace přípravkem Bochemit Opti F+, následně finální dekorativní a krycí nátěr Bochemit Estetik Profi. Zdroj: Bochemie a.s.


drevostavba-roku-ico

Impregnační přípravky Bochemit a motorovou pilu můžete vyhrát, pokud pošlete hlas dřevostavbě v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Hlasujte a získejte impregnační přípravky Bochemit na ošetření dřeva proti dřevokazným houbám, hmyzu a plísním dle vlastního výběru a kompaktní benzínovou pilu Stihl MS 170, balíček v hodnotě 10 000 Kč!

Hlasovat v anketě

 

Životnost impregnace


Správně provedená impregnace zaručí správnou a účinnou preventivní ochranu dřeva proti napadení škůdci. Životnost provedené ochrany Bochemitem je pro dřevo použité v interiéru časově neomezená, u dřeva v exteriéru minimálně 10 let (s krycím nátěrem – např. Bochemit Estetik Profi). Poté se doporučuje provést kontrolu stavu ochrany ideálně ve dvouletých intervalech.

DrevoaStavby.cz | Impregnační přípravek Bochemit Estetik Profi 15

Které dřevěné prvky rozhodně impregnovat


V první řadě ty, které budou nosné, obtížně nahraditelné nebo opravitelné. Dále ty, které budou vystaveny zvýšené vlhkosti, a to nejen vlivem povětrnosti. A v neposlední řadě všechny, u kterých vám záleží na dlouhé životnosti, prodloužení bezúdržbového stavu a zachování přirozené krásy zdravého dřeva.

DrevoaStavby.cz | Bochemit ochrana dřeva v interiéru

Bochemit: Ani v interiéru se není třeba impregnace bát. Zdroj: Bochemie a.s.

Impregnované dřevo versus interiér a děti


Dřevo ošetřené Bochemitem lze použít i v interiérech. Impregnované dřevo však nesmí být použito tam, kde by mohlo přijít do kontaktu s jídlem, krmivy nebo pitnou vodou. Impregnace se také nepoužívá na dřevo sloužící k výrobě dětského nábytku a hraček. Jiná situace je u dřevěných konstrukcí pro dětská hřiště – u pískovišť, dětských hradů a rozhleden, houpaček a podobně.

Tyto prvky jsou zpravidla vyráběny z tlakově impregnovaného dřeva už zmíněným Bochemitem Forte Profi. To je zcela v pořádku, protože jsou ve venkovním prostředí a často zabudované do země. Impregnace je tedy chrání nejen před povětrnostními vlivy, ale zejména před zahníváním a rozkládáním díky působení půdních mikroorganismů.

DrevoaStavby.cz | Bochemit Forte Profi – impregnace dětských hřišť

obr.: Bochemit Forte Profi – impregnace dětských hřišť.

Odpovědi na další otázky týkající se impregnace dřeva→

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

  • Při stavbě pergoly nezapomeňte na impregnaci

    Při stavbě pergoly nezapomeňte na impregnaci

    Proč by se při stavbě pergoly nemělo zapomínat na impregnaci dřeva? Aby vaše zasloužené chvilky odpočinku a pohody nerušilo vrtání červotoče nebo pohled na nepěknou houbu či…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop