Tisk
Ať se střechy zelenají

Ať se střechy zelenají

Komerční sdělení | Pátek, 23. červen 2017 |

Přidat na Seznam.cz

To, že každá zelená plocha zlepší kvalitu života obyvatelů měst, je nasnadě. Může to být park, zahrada, ale také zelená střecha, přesněji řečeno střecha osázená rostlinami. V sérii několika článků vám postupně takové střechy představíme a budeme se zabývat všemi otázkami, které s ozeleněním střech souvisejí.

7 hlavních výhod zelených střech

■ Snížení teploty v obydlených oblastech Zelených ploch ve městech bohužel není dost – zelené střechy jsou skvělou možností, jak rozšířit živé plochy, které teplotu ve městech regulují. Zelené plochy pomáhají výrazně ochlazovat prostředí ve městech a zároveň i budovy, na nichž jsou zřízeny (teplota zelené střechy je až o 40 °C nižší než teplota nezelené střechy). Výrazně tak zamezují přehřívání budov včetně dřevostaveb. V zimě zase vytváří izolaci a brání úniku tepla. Nároky na klimatizaci a topení jsou významně sníženy.

■ Biodiverzita - vegetační střechy vytvářejí útočiště pro drobnou faunu. O významu včel pro celou přírodu není třeba pochybovat. Rostliny a inovativní vegetační rohože na zelené střechy v České republice pěstuje firma Sedum Top Solution s.r.o.

IMG 9612b■ Zadržování vody - zelené plochy zadržují dešťovou vodu a omezují její zbytečný odtok do kanalizace o 50 až 90 %. Tím napomáhají omezit škody napáchané přívalovými dešti a umožňují návrat vody do přirozeného koloběhu.

■ Zvuková izolace - kombinace substrátu, rostlin a izolačních vrstev, které tvoří zelenou střechu, funguje také jako zvuková bariéra. Vlny zvuku jsou pohlcovány nebo odráženy. Substráty, které dodává například firma BB Com s.r.o., blokují spíše nižší frekvence, rostliny zase frekvence vyšší.

■ Prodloužení životnosti voděodolných membrán - zelená vrstva může snížením dopadajícího tepelného a UV záření prodloužit životnost voděodolných fólií až třikrát.

■ Kvalita vzduchu - zelené plochy filtrují vzduch, který dýcháme. Zbavují jej částic, jako jsou oxidy dusíku (v současné době jeden z hlavních problémů znečišťování ovzduší, vytváří koncentraci přízemního ozonu), oxid uhelnatý a další škodliviny. Jeden metr čtvereční dokáže odfiltrovat zhruba 0,2 kg prachu a smogových částic za rok.

■ Zvýšení prestiže budovy opatřené vegetační střechou - nemovitost opatřená zelenou střechou je zajímavější pro případného investora a demonstruje aktivní zájem o životní prostředí. Realizace zelených střech je navíc nyní podporována programem Nová zelená úsporám. Zelené střechy přinášejí obrovské výhody, existují však i určité nevýhody. Mezi ty hlavní patří náklady na posílenou strukturu budovy (těžší jsou nejen rostliny, které na střeše budou, ale i voda, kterou zadrží), náklady na pořízení voděodolných systémů a samotného rostlinného materiálu. Na druhu zelené střechy závisí, jak moc bude bezúdržbová a jaké náklady tedy budou zapotřebí po samotné realizaci. Realizační firmy jako Roagrotex s.r.o. mohou pomoci s přesným výběrem té správné zelené střechy a jejím zhotovením.

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop