Výměnu střechy na roubence neodkládejte. Přizvěte si k ní ale odborníky

Výměnu střechy na roubence neodkládejte. Přizvěte si k ní ale odborníky

Komerční sdělení | Pátek, 04. červen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Děravá střecha na dřevěné roubce přináší mnohá úskalí. Při špatně těsnící střeše hrozí její odtržení při náporu větru, zatékání do stavby a narušení její statiky. Rekonstrukce střechy tak patří k prvním větším zásahům, které novopečení majitelé historické stavby provádějí. Její výměnu tedy rozhodně neodkládejte!


Konzultace s odborníkem je při výměne střechy důležitá

Rekonstrukci střechy neponechejte náhodě a nespoléhejte na to, že si poradíte svépomocí. Zejména historické stavby vyžadují specifický přístup. O to více, pokud jsou součástí památkové zóny, ve které památkáři vyžadují odborné zásahy.

Před výměnou střechy se poraďte s pokrývačem a statikem. Střecha hraje ve statice roubenky velkou roli a její špatné rozvržení by vás v budoucnosti mohlo stát celou řadu problémů.

Střešní konstrukce na starých stavbách vyžadují spíše lehké typy tašek. Pokrývač se statikem vám poradí, jakou krytinu na střechu zvolit. V současné době se výběr krytiny navrací k tradičním materiálům, jež jsou:

  • šindele,
  • keramické tašky,
  • staré cementové tašky.

U posledních dvou narazíte na problém s tím, že dnes se již prakticky nevyrábí, a budete tak muset sáhnout po krytině z druhé ruky. Některé firmy nabízejí dovoz ze zahraničí, případně mají staré skladové zásoby.


Příprava rekonstrukce střechy vyžaduje čas

Jakékoliv zásahy do střechy patří k náročným úkonům, které vyžadují čas a finanční rezervy. S pokrývačskou firmou dohodněte cenový rozpočet a termín rekonstrukce. Zároveň si ověřte, jakou pomoc z vaší strany vyžadují. Typickým příkladem je například stavba a zajištění lešení.

Někteří pokrývači si ho zařizují automaticky, jiní tuto starost naopak nechávají na investorovi. Jestliže tato starost zůstala na vás, pomůže vám půjčovna lešení. Ta si konstrukci zaměří, přiveze na místo a zajistí stavbu i odborné zaškolení.

odborna-renovace-strechy-drevostavby

Zdroj fotografie: Dreamstime


S malými opravami střechy si poradíte sami

Co ale když měníte pouze několik šindelí? S těmito drobnými zásahy si poradíte sami. K práci ale přistupujte s vážností. Neodborné zásahy často napáchají více škody než užitku.

Nejprve odhalte rozsah poškození. Jestliže se jedná pouze o několik šindelí, připravte si vrtačku, pokrývačskou lžíci, kladivo a úvaz na jištění na střeše. S profesionální pokrývačskou výbavou vám pomůže půjčovna nářadí.

Vylezte na střechu a proveďte bezpečnostní zajištění. Pod poškozenou tašku nasuňte pokrývačskou lžíci, zvedněte ji ze střešní latě, vyjměte a odstraňte všechny zbylé úlomky. Na střešní lať nasuňte novou tašku a přichyťte ji zubem za lať.

S výměnou střešní krytiny na dřevěných stavbách neotálejte. Trvalé poškození střechy nebo celé stavby může vzniknout během okamžiku. Včasný zásah přitom prodlouží životnost stavby o desítky let.

renovace-strechy-roubenky

Zdroj fotografie: Dreamstime

Půjčovna nářadí a zařízení Boels→

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Střecha”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop