Historický soubor valašských dřevěnic zrekonstruovali a vdechli jim nový život

Historický soubor valašských dřevěnic zrekonstruovali a vdechli jim nový život

Michal Babor | Středa, 02. prosinec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Když nad údolím zakrouží káně a se svým typickým křikem se rozhlíží po něčem k snědku, vyskočí Petra od stolu s výborným valašským frgálem a běží schovat do náručí kočku Fendi z obavy, že by ji káně mohla odnést. Spolu s Jaroslavem a fenkou Mayou tihle čtyři pravidelně cestují ob týden mezi Prahou a valašskou Karolinkou, kde dobíjejí baterky a kompenzují si svůj pobyt v centru hlavního města.

Kdo tu bydlí?

Petru s Jaroslavem můžeme směle nazvat moderními chalupáři – světoběžníky. Ona pochází ze Vsetína, on ze Zlína, za prací cestovali po světě, až se potkali v Praze, kde teď na Malé Straně žijí a v centru provozují restauraci, kterou museli v době koronaviru zavřít. O to více času mohli trávit v chalupě na Valašsku. A jsou tady šťastni – vymění tu oblek za tepláky a montérky, chodí v botách i do chalupy, užívají si pobyt na venkově.

Týden tady, týden v Praze – to je prý ta správná frekvence pro to, aby člověk společensky nezpustnul. Bydlí tu s nimi kočka a německá ovčačka zachráněná ze sousedství z řetězu u boudy. A od letošního léta také krátkodobí nájemníci – pobyt na valašské Chalupě pod Šenkem si můžete užít i vy!

majitelé roubenky
Petra a Jaroslav
majitelé

Jak se to stane, že provozovatel restaurace v centru Prahy začne žít druhý život na samém konci republiky?

Původně jsme měli chatu na Kohútce, vrcholu přímo na hranici se Slovenskem, a i když se nám tam moc líbilo, chata z osmdesátých let pro nás nebylo to pravé. Přes Raťkov jsme jezdili na kole na Soláň a tohle údolí se nám líbilo natolik, že jsme začali pátrat, zda tu není něco na prodej. A bylo. Hned po první prohlídce jsme věděli, že přesně tohle chceme, přestože všechny stavby byly v dezolátním stavu, a navíc byly památkově chráněné. Ale neodradilo nás to.

Díky čemu si chalupy zasloužily památkovou ochranu?

Chalupy v Raťkově jsou největším zachovalým souborem valašských dřevěnic na Vsetínsku, nacházejícím se na svém původním místě. K vidění jsou tu větší i menší stodoly, seníky, komory, přístodůlky, chlévy a ovčírny, dřevníky, sýpky, někde i výminek. Naprostou raritou je, že celý tento soubor patřil jednomu jedinému rodu, maďarským Orságům.

Jejich prapředek, Michal Orság, se v polovině 17. století oženil s dcerou pozdějšího novohrozenkovského fojta a sám se později stal zdejším fojtem. Jeho potomci tuto funkci vykonávali až do roku 1848, kdy byla zrušena. Když zde v roce 1862 založil Salomon Reich sklárny na užitkové sklo a velkou pilu, odloučila se Karolinina Huť od Nového Hrozenkova a po druhé světové válce se stala samostatnou obcí Karolinkou. V Raťkově je nejstarší chalupa z roku 1714, natáčel se tu třeba Doktor Martin, za kopcem zase točil František Vláčil své Stíny horkého léta.

tradicni-roubenka-plot

obr.: Historickou usedlost z poloviny 19. století tvoří původní obytná chalupa (vlevo), špýchar (vpravo) a výminek (v pozadí). Foto: Martin Zeman

A jak stará je ta vaše chalupa?

Předpokládáme, že postavena byla někdy kolem roku 1831. Kromě obytné chalupy rozdělené na jizbu, černou kuchyni a komoru, k ní patří ještě výminek z roku 1853, špýchar a ovčín. Zpočátku nás tolik staveb na opravu a udržování děsilo, protože jsme sem chtěli jezdit hlavně odpočívat, pak jsme ale přišli na myšlenku chalupy po rekonstrukci pronajímat. Pro sebe jsme si tedy opravili chalup, pak se dodělával špýchar a výminek, které jsou dnes určeny ke krátkodobému pronájmu.

tradicni-roubenka-svetnice

Špýchar: Obytnou místnost vytápějí elektrická kachlová kamna, v podkroví je přímotop. Foto: Martin Zeman

tradicni-roubenka-kuchyn

Špýchar: Obytná jizba je spojena s kuchyní a postelí. Foto: Martin Zeman

tradicni-roubenka-koupelna

Špýchar: Koupelna je také součástí špýcharu. Foto: Martin Zeman


"Koho by napadlo, že z čistě utilitárního špýcharu, kde se kdysi skladovalo obilí a další úroda, může být osobité bydlení."


tradicni-roubenka-podkrovi

Špýchar: Malá ložnice v podkoví. Foto: Martin Zeman

tradicni-roubenka-postel

Špýchar: Ve špýcharu či chcete-li po valašsku v komoře se můžou ubytovat až čtyři lidé. Foto: Martin Zeman

V jakém stavu byly chalupy v době, když jste je kupovali?

Dnes s nadsázkou říkáme, že jsme si koupili ruiny... Chalupy byly prakticky v původním stavu, polorozbořené, hlavní stavba byla do půlky zavalená hlínou, všude rostly nálety. Nám ale učarovalo to místo – klidné údolí s atmosférou venkova, přitom pár set metrů od města se všemi jeho vymoženostmi – to nikde jinde nenajdete.

tradicni-roubenka-uvodni

obr.: Chalupy pod Šenkem – vlevo výminek, vpravo chalupa. Foto: Martin Zeman

Přesto se z trosek vyklubaly pohádkové chaloupky jako onen otřepaný Fénix z popela...

Ale trvalo to... Kupovali jsme to tu na podzim roku 2016 a za rok už byla chalupa obyvatelná. Ostatní sice trochu trvalo, výminek jsme kolaudovali teprve letos na jaře, ale myslím, že čtyři roky je docela slušný výkon. „Náš" tesař Pavel Švehlík z Francovy Lhoty už řadu památkově chráněných objektů rekonstruoval a architektovi Jaroslavu Novosadovi z kroměřížského Památkového ústavu vděčíme za cenné rady, díky nimž jsme mohli chalupy zrekonstruovat do stavu, který se velmi blíží jejich podobě z poloviny 19. století.

tradicni-roubenka-stara-svetnice

Výminek: Výminek zařízený ve stylu první republiky má v přízemí dvě místnosti a v patře ložnici. Foto: Martin Zeman

tradicni-roubenka-kamna

Výminek: Součástí obytné místnosti jsou kachlová kamna s pecí na ležení, které rozvádějí teplo po celé chalupě. Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2020

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tento krásný kus historie se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku pod názvem "Dědictví pro budoucnost". Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

tradicni-roubenka-starsi-loznice

Výminek. Foto: Martin Zeman

Byly nějaké třecí plochy, kde jste se naopak s památkáři neshodili?

Ani ne tak třecí plochy jako spíš (ne)pochopení historických souvislostí. Například jsme v jizbě chtěli otlouct omítky a přiznat roubení, protože nám to přišlo historicky věrnější, ale právě pan Novosad nás upozornil na to, že ve zdejším regionu se stěny omítaly běžně.

Nebo jsme chtěli zbourat takový přílepek k chalupě, který narušoval její pravidelný půdorys, ale dozvěděli jsme se, že takové přístavby byly jsou tu typické – dnes jsme za něj rádi, protože se sem krásně vešla koupelna. Trochu se skřípěním zubů jsme mohli při rekonstrukci přidat jedno okno v jizbě a dveře do dvora z chodby.

tradicni-roubenka-moderni-koupelna

Chalupa: Koupelna je sice malá, ale lepší než žádná, jak to bývalo dříve... Nechybí tu podlahové vytápění, které se ale prakticky nevyužívá. Jaroslav sleduje teplotu na dálku a může topení zapnout v případě potřeby, což se zatím nestalo. Foto: Martin Zeman

tradicni-roubenka-stroj

Chalupa: V prostoru, kde je dnes chodba s historickými artefakty sháněnými po bazarech, bývala dříve černá kuchyně. Foto: Martin Zeman

Co ještě se tady změnilo?

Snažili jsme se, aby změny byly spíše kosmetické a v celkovém vyznění odpovídaly chalupy původnímu stavu. V naší chalupě jsme kromě okna a dveří ještě upravili dispozice – do jizby jsme zakomponovali i kuchyni, z původní černé kuchyně máme chodbu a ze spíže ložnici.

Do kachlových kamen jsme zabudovali krbovou vložku s horkovzdušným rozvodem a v koupelně máme podlahové topení. Původní není interiérové vybavení, chalupa byla prakticky prázdná, když jsme ji kupovali, a veškerý nábytek a doplňky jsme shromažďovali pět let po bazarech.

tradicni-roubenka-staronova-svetnice

Chalupa: Petra si do obytné jizby představovala černé stropy, tak jak to viděla ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Že si nechala od tesaře svůj nápad rozmluvit, dnes lituje, cítí, že tmavý strop by se sem hodil víc.

tradicni-roubenka-moderni-kuchyn

Chalupa: Kuchyně je dnes součástí jizby, dříve bývala za dveřmi, kde je dnes chodba. Foto: Martin Zeman

A jak se výsledek vašeho úsilí líbí vašim hostům?

Zatím s pronajímáním teprve začínáme, ale reakce jsou vesměs pozitivní. Myslím, že se tu bude líbit každému, kdo je jako my staromilec, má rád genia loci a rád si domýšlí příběhy ke starým věcem. Těší nás i to, že jsme se zúčastnili soutěže Lidová stavba Zlínského kraje a návrh památkářů na cenu Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost), která vyzdvihuje úspěšné realizace v oblasti památkové péče.

tradicni-roubenka-obytna-mistnost

Chalupa: Krbová vložka s horkovzdušným rozvodem zvládne vytopit chalupu v zimě během tří hodin. Foto: Martin Zeman

tradicni-roubenka-stara-kamna

Chalupa. Foto: Martin Zeman

Věřím, že uspějete, budeme vám držet palce a přejeme hodně spokojených hostů!


srubyaroubenky-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu sruby&roubenky 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

SaR 4-2020
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

  • Krásná organická dřevostavba podle zásad feng-shui

    Krásná organická dřevostavba podle zásad feng-shui

    Maximální množství přírodních materiálů, zelené střechy, zaoblené tvary, splynutí se zahradou, návrh domu využívající tradiční čínské umění feng-shui, které se zabývá…

  • První dům, první dřevostavba, poslední domov

    První dům, první dřevostavba, poslední domov

    Olga se Štěpánem byli již na počátku uvažování o domě rozhodnuti pro dřevostavbu. Jasno měli i v tom, že půjde o konstrukční systém z CLT panelů. Dokonce si už vybrali i…

  • Neobyčejná dřevostavba ve strmém svahu

    Neobyčejná dřevostavba ve strmém svahu

    Když se Jakub s manželkou rozhodl pro stavbu vlastního domu, měl jasno ve třech věcech. Hledal pozemek s výhledem, chtěl, aby dům navrhl architekt, který mu vdechne přidanou hodnotu a…

  • Okouzlující hrázděnka pro velkou rodinu

    Okouzlující hrázděnka pro velkou rodinu

    Na Českolipsko jsme se z redakce vypravili už v květnu, když dlouhá zima konečně opatrně přešla v jaro. Od rána lilo jak z konve, ale meteoradar sliboval zázraky. A stalo se. V…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop