Rodinnou roubenku v Podještědí postavili za neuvěřitelných pět měsíců

Rodinnou roubenku v Podještědí postavili za neuvěřitelných pět měsíců

Markéta Kristová | Čtvrtek, 12. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Touha po prostoru, volnosti a zahradě dovedla Jitku a Milana k rozhodnutí vyměnit městský byt za dřevem vonící roubenku. Štěstí měli nejen na pozemek, ale i na dobu, ve které se ji rozhodli realizovat. Jak se jim po roce bydlí a zda jsou s dřevostavbou spokojeni, jsem se vydala zjistit do krásných koutů malebného Podještědí.

Změna prostředí si ve většině případů žádá dostatek času k aklimatizaci, a to obzvlášť v případě, kdy se z centra městského ruchu ocitnete v klidné a ničím nerušené krajině. Něco jiného však je, když se stěhujete do domu, který je přesně podle vašich představ, a na místo, které moc dobře znáte. Pak se zákonitě musíte cítit jako ryba ve vodě i přes případné starosti a zařizování, které k procesu stavby domu neodmyslitelně patří.

Dům bude dřevěný...


„Já osobně k dřevostavbám inklinuji už dlouho, ale k myšlence, že si jednou postavíme dům ze dřeva, mě společně s manželem přivedla návštěva srubu v Jánských Lázních, kde jsme byli v rámci rekreace ubytovaní. Atmosféra a vůně dřeva nás jednoduše nadchla," vysvětluje své prvotní pocity z pobytu v dřevostavbě Jitka.

Po čase přemýšlení, zvažování a ujasňování priorit se nakonec rozhodli pro stavbu roubenky, která jim na rozdíl od srubové stavby přišla typická pro naši krajinu. Podmínkou však bylo sehnat pozemek na klidném místě v dobré dojezdové vzdálenosti do města, a to především kvůli škole, do které dojíždějí jejich dva dospívající synové.

DrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v PodještědíDrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v Podještědí

 

... ale kde ho postavit?


Vhodná parcela, jejíž hledání většina stavebníků považuje za jeden z nejtěžších úkolů v celém procesu výstavby domu, na sebe v tomto případě nenechala dlouho čekat. Naskytla se totiž jedinečná příležitost postavit roubenku na pozemku Jitčiných rodičů, kteří zde sami bydlí ve zděném domě. „Samozřejmě, že jsme tuto možnost s nadšením uvítali. Ušetřilo nám to spoustu času s hledáním a troufáme si říci, že i nemalé peníze." Sama musím uznat, že pozemek se spoustou vzrostlých stromů a nízkých dřevin je natolik rozlehlý, že má každá stavba zajištěna svůj klid a soukromí. Jistě to sebou přináší i značné výhody, když máte rodinu takhle nablízku.

DrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v PodještědíDrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v Podještědí

 

Dispozice vlastní, ale s drobnými úpravami


Investoři měli o dispozičním uspořádání a podobě roubenky poměrně jasno. Sami se dokonce zapojili do hrubých náčrtů návrhu, které jim po drobných úpravách upravili projektanti z brněnské stavební firmy. Jedním z hlavních požadavků byla krytá terasa a propojení kuchyně s obývacím pokojem. „Musím se přiznat, že většinu technických i interiérových věcí jsme v průběhu realizace i před ní čerpali ze stránek vašeho časopisu," upřesňuje svůj zdroj užitečných informací sama majitelka roubenky.

DrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v PodještědíDrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v Podještědí

 

Každý večer si tu vychutnáváme pohledy na západy slunce. Z horních pokojů je pak vidět i na Ralsko a Bezděz.


DrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v PodještědíDrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v Podještědí

 

Rychlá realizace pod odborným dohledem


Za realizátora stavby si Jitka s Milanem zvolili místní stavební firmu, která jim bez zásadních problémů postavila roubenku na klíč. Za neuvěřitelných pět měsíců bylo hotovo a v roce 2020 se mohli do dřevostavby bez problémů stěhovat. „Myslím si, že jsme roubenku postavili „za pět minut dvanáct" už jen kvůli neustále rostoucím cenám. Kdybychom se rozhodli stavět teď, vyšla by nás stavba na jednou, ne-li dv akrát tolik. Budoucím stavebníkům dřevostavby bych rozhodně doporučila odborný technický dozor. My jsme za něho byli opravdu velmi rádi, už jen kvůli tomu, že jsme to sem z našeho původního bytu neměli zrovna nejblíže," radí ze svých zkušeností Jitka.

DrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v PodještědíDrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v Podještědí

 

O vytápění v této roubence se starají kachlová kamna firmy RETAP s teplovodní vložkou z ručně vyráběných kachlí vzoru kopretina, glazura slonová kost.


DrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v PodještědíDrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v Podještědí

 

Světlá barva kuchyni sluší


Už při prvním pohledu na kuchyni v rustikálním stylu je člověku jasné, že jejímu zařizování byla věnována značná pozornost. „Kuchyně je mojí nejoblíbenější místností v domě. Nejen, že ráda vařím a peču, ale také se mi splnil sen o barvě v odstínu slonové kosti, ve které jsem toužila kuchyňskou linku mít." Tento odstín v kombinaci se světlým smrkovým dřevem a podlahou působí v interiéru vzdušně a prostorně. Stěny v interiéru jsou přirozeně světlé proto, že nejsou ničím impregnovány z důvodu alergie investorky na různé výpary z lazur a impregnačních olejů. Dřevěná podlaha byla zvolena kvůli absenci podlahového vytápění. Nejen, že do interiéru roubenky přirozeně zapadá, drží také příjemné teplo pod nohama, což oceňuje Jitka především v kuchyni.

Po roce bydlení asi ještě není úplně na místě se ptát, zda by mohlo být něco jinak, ale Jitka s odpovědí neváhá: „Dřevostavba jako taková byla určitě dobrou volbou a nic bychom tu nezměnili. Užíváme si tu atmosféru a zdravý vzduch a společně s místem, na kterém jsme si naši roubenku postavili se to s bydlením ve městě nedá srovnat. Jsem velmi ráda, že se tu líbí i našim dětem a že tu všichni žijeme v harmonii a pohodě i společně s mými rodiči, které máme nablízku."

DrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v PodještědíDrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v Podještědí

 

drevostavba-roku-ico

Tento dům soutěží v anketě Dřevostavba roku 2022

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato krásná roubenka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2022 pod názvem "Skutečný domov je tam, kde je rodina". Hlasujte do 14.7. 2022 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 67,5 m2 + 18 m2 krytá terasa
  • Užitná plocha: 101,5 m2
  • Konstrukční systém: roubená konstrukce
  • Venkovní nátěr: základní nátěr Remmers HK-LAZURA (odstín Pinie/modřín), dekorativní nátěr Remmers UV+ lazura (odstín Pinie/modřín)
  • Vnitřní nátěr: bez nátěru
  • Okna: dřevěná
  • Střecha: plechová střešní krytina Lindab (odstín čokoláda)
  • Izolace: minerální vata v obvodové i střešní konstrukci
  • Vytápění: zakázkově vyráběná kachlová kamna s teplovodní vložkou z ručně vyráběných keramických kachlí v kombinaci s elektrokotlem (RETAP spol. s.r.o., www.retap.cz)
  • Projekt, studie, vizualizace: OK PYRUS s.r.o., www.okpyrus.cz
  • Realizace: místní stavební firma (3/2020–9/2020)

DrevoaStavby.cz | Rodinná roubenka v Podještědí (půdorys)


časopis srubyROUBENKY 2 22

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 2/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 2-2022
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop