Stavba dřevostavby navazující na starý kamenný domek se jim opravdu vydařila. Bonusem je i malá pražírna kávy

Stavba dřevostavby navazující na starý kamenný domek se jim opravdu vydařila. Bonusem je i malá pražírna kávy

Redakce | Středa, 27. září 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Už když zastavuju v malé středočeské vesničce před plotem s nápisem SOuLmate Pražírna výběrové kávy, je mi na první pohled jasné, že tohle nebude jen tak obyčejná návštěva. Nádherný plot z původního kamene kombinovaný s tmavým dřevem slibuje, že se za ním ukrývá neobvyklý dům a nápis napovídá, že za jeho stavbou stojí zajímavý příběh. A nemýlím se.

Otevírá mi mladý sympatický pár Soňa a Radek a já se hned ve dveřích ptám, jak takový nádherný původní dům našli. A Soňa začne vyprávět: „Bydleli jsme v bytě v nedalekém městečku a já pořád toužila aspoň po malé zahrádce, kam bychom mohli o víkendu jezdit a užívat si trochu přírody. A tak jsem hledala pozemky. Vždycky jsem nějaký našla, ukázala Radkovi a ten ho zavrhl. Naštěstí jsem byla vytrvalá, nevzdala to a jednoho dne mu ukázala ten náš současný. Radek, který miluje tradiční kamenné domy, vůbec poprvé projevil zájem a souhlasil s prohlídkou, která, jak se nakonec ukázalo, obrátila náš život naruby."

Od maličké chalupy k modernímu domovu


Na pozemku stála původní stavba z roku 1934. V roce 2015, kdy ji manželé se dvěma menšími dcerkami koupili, to byly čtyři holé kamenné stěny. Naštěstí je Radek opravdový kutil a během jednoho roku dokázal s pomocí Soni vybudovat malý obývák, patro na spaní, místo na spaní pro dcery a záchod. Ve vedlejší stodole vznikla nádherná venkovní kuchyně s grilem a velkorysým posezením.

V průběhu pěti let pravidelně do domku jezdili na víkendy a prázdniny a postupně v něm trávili čím dál více času. Nakonec se jim už ani z klidu a ticha přírody nechtělo vracet do bytu v hlučném centru města, a tak přirozenou cestou dospěli k rozhodnutí, že si místo chaty vybudují plnohodnotné moderní bydlení, které zároveň propojí se svým tehdy vznikajícím projektem pražírny kávy.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domemDrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem

 

Majitelé k realizaci stavby přispěli vlastníma rukama


„Na začátku jsme chtěli původní stavbu jenom trochu rozšířit, ale pak se to celé nějak zvrtlo," směje se Radek. „Investice do rozšíření by byla hodně vysoká, proto jsem se nakonec rozhodli postavit rovnou nový dům navazující na původní stavbu". Manželé si sami nakreslili návrh, jak by jejich budoucí domov měl vypadat, a s hotovým projektem, který podle jejich nákresu připravil Radkův kamarád, začali hledat firmu, která by ho zrealizovala.

„Firma, se kterou jsme do realizace nakonec šli, nás okamžitě zaujala svým nadstandardním přístupem a naše očekávání byla také naplněna. Dokázali nám vysvětlit úskalí napojení starého kamenného domu na novou konstrukci dřevostavby a po celou dobu realizace jsme jej vnímali jako partnera, se kterým jsme na jedné lodi a máme společný cíl," dodává majitel.

Firma dodávala stavbu pouze částečně, především vlastní dřevostavbu, včetně střešní krytiny a fasády a také včetně řešení a vlastního napojení na původní stavbu a její krov a krytinu. Majitelé si pak zajišťovali ostatní, především instalace, sádrokartony a dokončovací a kompletační práce s pomocí subdodavatelů. Některé práce zvládl majitel vlastníma rukama.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domemDrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem

 

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domemDrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem

 

Komentář dodavatelů


V případě této stavby bylo od počátku hodně věcí jinak než obvykle. Přímo propojovat novou dřevostavbu se stávajícím kamenným domkem, k němuž nejsou žádné podklady a nic tam není rovně, navíc v omezeném prostoru, nevyvolá u dodavatele počáteční nadšení. Ale jiný byl i přístup klienta. Myslím, že šlo o ukázkový případ, kdy v podstatě nezáleží na problému jako takovém, klíčový je přístup a kvalita lidí podílejících se na jeho řešení.

Když jsme měli možnost navštívit již zabydlený a užívaný dům, a byli vlídně přijati, odcházeli jsme se smíšenými pocity. Na jednu stranu nás moc těší, když je klient spokojen a dům slouží, na druhou stranu se neodbytně vtírá otázka, proč je tvůrčí práce rukama v naší společnosti tak zatracována, dehonestována, a když chce jít někdo „na řemeslo", považuje se to vlastně za selhání.

To, co dokázali majitelé vytvořit vlastníma rukama, je hodno obdivu a mnohý z nás "profíků" by se zde mohl učit. A nemáme na mysli jen vlastní řemeslo, ale také cit pro materiál a jeho kombinace, vnímání prostoru a schopnost vymanit se z otroctví současných marketingových trendů. Už dlouho jsme nebyli na návštěvě v domě s tak příjemnou atmosférou a krásnou duší. Budiž uchovány.

Bc. Tomáš Kukla a Ing. Martin Růžička, PENATUS s.r.o.

Důmyslná dispozice šetří místo


Obytná plocha domku je pouhých 110 m2, interiér ale působí velmi prostorně díky vysokým stropům, velkým oknům a světlým barvám stěn, stropů i nábytku. Dispozice je důkladně promyšlená tak, aby dům nebyl zbytečně velký, ale zároveň v něm bylo dostatek místa pro každého člena rodiny. Ve stěnách nad koupelnou a technickou místností jsou umístěny úložné prostory. Dcerky mají společný pokoj a postele, dostupné pouze po strmých schůdkách, jsou umístěné do patra nad místností. Ložnice rodičů je propojená šatnou s pokojem dětí, šatna je společná a vchází se do ní posuvnými dveřmi ve stěnách obou místností.

„Vše jsme opravdu důkladně promýšleli, a než jsme vůbec realizační firmu oslovili, nakreslili jsme několik návrhů a mockrát je předělávali. A stejně jsme se nevyhnuli chybám, na které člověk přijde teprve tehdy, když v domě bydlí. Měli jsme štěstí s oknem do kuchyně, které bylo původně poloviční. Hned jsme viděli, že to není hezké a malé okno zbytečně ubírá na výhledu do krajiny, a i když nás výměna za větší stála spoustu peněz a nebyla jednoduchá kvůli už nainstalovaným žaluziím, jsme šťastni, že jsme o ni požádali," vypráví Soňa.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domemDrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domeM

 

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domemDrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem

 

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domemDrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem

 

Krb zvládne vytopit celý dům i ohřát vodu


Obývací pokoj je umístěn do původní kamenné části, která je také nejchladnějším prostorem domu. Z toho důvodu na jeho zadní stěnu, přiléhající ke stodole s venkovní kuchyní, majitelé umístili krb. Celý dům v podstatě vytápějí pouze tímto zdrojem, který rozvádí teplo i do podlah a zvládne také ohřívat vodu. Kámen teplo absorbuje a v domě tak není nikdy přetopeno.

„Máme pořád krásných 22 stupňů. Večer přestaneme topit a jak podlahy, tak voda vydrží až do rána teplé. Když netopíme v krbu, využíváme na ohřev vody elektrokotel napájený elektřinou ze solárních panelů umístěných na střeše stodoly. Snažíme se co nejvíce využívat přírodní zdroje," vysvětluje Radek. I proto mají na zahradě nádrž na dešťovou vodu, kterou zalévají zahradu a splachují záchody. Radek si také na zahradě pěstuje bylinky a květiny, které poté využívá k přípravě jídel a dezertů ve svém bistru Mikro cafe.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domemDrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem

 

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem

 

Pražírna kávy a mini bistro


Ještě když manželé bydleli v bytě, začala Soňa se svou spolužačkou ze střední školy pražit kávu a nabízet catering na svatbách a různých akcích. Postupně zahájily dodávky kávy do kaváren a restaurací a jak se projekt rozrůstal, rostla i potřeba po pořádném prostoru. Nakonec ještě před vlastním domem vyrostla na pozemku malá pražírna kávy. Pár chtěl, aby pražírna designově ladila s původním domem, a tak je postavena z kamene s navazující místností ze dřeva. Součástí pražírny je mini bistro Mikro café, ve kterém Soňa s Radkem o víkendech nabízejí svou kávu a jimi uvařené a upečené dobroty. Radek se do projektu pražení kávy po pár letech zapojil a v současnosti praží kávu hlavně on.

„Napadlo nás si otevřít jenom takový malý pultík u domu a nabízet kávu. Po chvíli nás objevil Lukáš Hejlík se svou Gastromapou a začali jezdit lidé ze širokého okolí. Vaříme jednoduchá italská jídla a nabízíme různé kávové dobroty. Momentálně vše krásně funguje, máme firmu u domu, ale dokážeme práci a rodinu oddělit. Večer zavřeme dveře od pražírny, jdeme domů a jsme spolu. Je to tak jednoduché, až nás to vlastně šíleně baví," uzavírá Soňa.

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domemDrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem

 

Více videí o inspirativních dřevostavbách, které jsme navštívili, najdete na našem oficiálním YouTube kanále.


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato pozoruhodná dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "V jednoduchosti je krása". Hlasujte do 12.11. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry dřevěné přístavby


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 170 m2
  • Užitná plocha: 110 m2
  • Dispozice: 2+kk
  • Konstrukční systém: technologie two by four, difuzně otevřená skladba
  • Teplo: teplovodní podlahové vytápění,zdroj krb a elektrokotel
  • Větrání: přirozené
  • Součinitel prostupu tepla: U = 0,182 W/m2K
  • Autor projektu: Marian Stieber
  • Technické řešení a montážní dokumentace: Richard Vaněk
  • Realizace: 2021, PENATUS s.r.o., www.penatus.cz

DrevoaStavby.cz Dřevostavba propojená s kamenným domem PŮDORYS

 

AUTOR ČLÁNKU: EVA ZUPANČIČ pro časopis DŘEVO&stavby

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop