Prostorná a pohodlná typovka splňuje požadavky na kvalitní bydlení

Prostorná a pohodlná typovka splňuje požadavky na kvalitní bydlení

Dana Jakoubková | Čtvrtek, 21. prosinec 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Eva žila se dvěma dcerami v bytě, který byl rok od roku těsnější. Společně toužily po bydlení, kde by každá mohla mít svůj pokoj a kam by se vešla i otevřená dispozice společného prostoru. Tak velkých bytů je na trhu dost. Ale jejich provozní náklady jen zcela výjimečně nerozcupují rodinný rozpočet. Takže když už se rozmáchnout, jde to mnohem účelněji – stavbou domu, který takový byt předčí ekonomikou provozu i významem zahrady. Domem, za který se ani další generace nebudou muset stydět.

Pozemek byl v naší rodině již řadu let," začíná vyprávět Eva, „a rodiče, kteří nám chtěli pomoci s realizací snu, nám jej velkoryse věnovali. Od počátku jsme věděly, že dřevostavba nám nabídne řadu výhod. Mimo rychlost výstavby a ekologické hledisko pro nás byla klíčová ekonomika provozu i efektivní využitelnost vnitřního prostoru díky tenčím obvodovým stěnám ve srovnání se zděnými domy."

O vzhledu domu, dispozičním řešení a technologickém vybavení měla Eva rámcovou představu. Naplňovala ji firma, která měla shodou okolností sídlo nedaleko od stavebního pozemku. „Konečné rozhodnutí ale podpořily dobré reference nasbírané za dvacet let existence firmy, široké spektrum dodavatelů kvalitního stavebního materiálu i jistota firmy, že ho spolu s vybranými technologiemi dokáže zkombinovat tak, aby se nám bydlelo pohodlně a levně," doplňuje Eva.

Proces před stavbou bezbolestně a efektivně


Výběr z typových domů může vypadat snadno. Ale jen pro ty, kdo jsou ochotni ke kompromisům. Rodina Evy počítala s jistou dávkou unifikace, ale pro každodenní život by přeci jen uvítala drobné změny domu. „Od samého začátku jsme spolupracovaly s projekčním týmem dodavatele stavby. Upřímně nás překvapilo, jak dokázal naše myšlenky a přání do návrhu typové stavby integrovat a optimalizovat prostor tak, aby co nejvíce vyhovoval našim potřebám," pochvaluje si Eva. „Po třech konzultacích jsme měli jasno: bude to typový dům LIGHT 03 s drobnými úpravami. Z firmy následně zajistili i všechny formality, komunikaci s úřady, a dokonce i zdarma stavební povolení. Díky nim byl celý administrativní proces bezbolestný a efektivní."

Prostorná a pohodlná typová dřevostavba LIGHT 03 Prostorná a pohodlná typová dřevostavba LIGHT 03

 

Slovo dodavatele


Navrhli jsme tento dům s přesvědčením, že kvalitní bydlení by mělo být dostupné pro všechny. LIGHT 03 je ukázkou optimálního využití prostoru bez obětování funkčnosti či estetiky. Každý centimetr je promyšlen pro pohodlný život. Výsledkem je kompaktní, ale vzdušný dům za atraktivní cenu, který splní i překoná veškerá očekávání. Realizace u paní Evy nám dělala radost, nejen kvůli jejímu citu pro design, ale i díky tomu, že jsme pro její rodinu navrhovali a realizovali také zahradu. Díky tomu byl dům perfektně upraven ihned od momentu předání.

Radek Říha GOOPAN, Maverick Delta s.r.o.
Radek Říha
GOOPAN, Maverick Delta s.r.o.

Dřevostavba z kvalitních materiálů


Společným jmenovatelem typové řady Light je světlo, čerstvý vzduch a dostatek soukromí. Provedení v tradičním obdélníkovém půdorysu a v případě Evy se sedlovou střechou, je vlastně variací venkovského domu, pod jehož jednoduchým vzhledem se skrývá sofistikovaná skladba soudobé obvodové obálky dřevostavby. Právě ona je základem pro funkci a komfort nízkoenergetického domu vnímané zevnitř.

„Sendvičové difuzně otevřené panely byly poskládané na míru domu v hale a během čtyř dnů stála na pozemku hrubá stavba," vzpomíná Eva. „Další čtyři měsíce pak byly věnovány vnitřním prostorám a fasádě, protože jsme si objednali dům fáze dokončenosti takzvaně na klíč."

Prostorná a pohodlná typová dřevostavba LIGHT 03Prostorná a pohodlná typová dřevostavba LIGHT 03

 

Úsporné technologie v dřevostavbě


Mezi Evina přání patřilo i kvalitní technické vybavení, které se postará o komfort a úsporné bydlení. „Máme tedy celoplošné podlahové vytápění Carbon Heated, což jsou karbonová vlákna ve folii instalované pod roznášecí vrstvu podlahy – betonový potěr. Systém neobsahuje žádné komponenty náchylné na poškození ani údržbu a nevyžaduje tedy žádný servis. Nátop systému je neuvěřitelně rychlý a místnosti jsou vyhřívané rovnoměrně bez kolísání teploty, nedochází ke zbytečnému přetápění ani víření prachu. A sálavé teplo, to je bez diskuse bezva, co si budeme povídat. O větrání se stará rekuperační jednotka Jablotron a tepelné čerpadlo Stiebel systém vzduch-voda máme na ohřev vody," dodává Eva.

„Všechno funguje bezvadně, bydlení je pohodlné, zcela podle našich představ. Je fajn, že se i na poměrně malou plochu 104 metrů čtverečních vešlo tolik ´místa, pohodlí a soukromí´. Zpátky do bytu bychom nechtěly ani náhodou."

Prostorná a pohodlná typová dřevostavba LIGHT 03Prostorná a pohodlná typová dřevostavba LIGHT 03

 

Prostorná a pohodlná typová dřevostavba LIGHT 03Prostorná a pohodlná typová dřevostavba LIGHT 03

 

drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2023

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato dřevostavba se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2023 pod názvem "Prostorná a pohodlná typovka". Hlasujte do 30.12. 2023 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 120 m2
  • Užitná plocha: 104 m2
  • Dispozice: 4+kk
  • Konstrukční systém: sendvičový panel GOOPAN Difu
  • Zdroj energie / teplo: tepelné čerpadlo Stiebel, podlahové topné fólie Carbon Heated
  • Větrání: rekuperační jednotka Jablotron
  • Součinitel prostupu tepla stěnou U: 0,13 W/m2.K
  • Návrh a projekt: GOOPAN, Maverick Delta s.r.o.
  • Realizace stavby: 2022, GOOPAN, Maverick Delta s.r.o. www.goopan.cz

Prostorná a pohodlná typová dřevostavba LIGHT 03

 
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop