Na stavbě své roubenky se podílel vlastníma rukama a dům vypiloval do nejmenšího detailu

Na stavbě své roubenky se podílel vlastníma rukama a dům vypiloval do nejmenšího detailu

Dana Jakoubková | Pondělí, 08. duben 2024 |

Přidat na Seznam.cz

„Pořádně se dívej, tohle už asi nikdy neuvidíš,“ pravil mistr tesař k učedníkovi. „Václave, vy jste fakt magor. V dnešní době si osadit okna s otvíráním dovnitř i ven?“ Dvě věty vytržené z kontextu stavby této roubenky trefně vystihují jejího majitele. Vášnivý staromilec, pracant a puntičkář se potřeboval na stavbě nejenom vlastnoručně podílet, ale vymazlit ji do takových detailů, až projektant nabyl přesvědčení, že sonduje pro konkurenci.

Roubenku lidé často staví s romantickou představou o tradici a spojení s přírodními materiály. Vašek si k tomu přidal ještě neobvyklý aspekt být reality show o řetězových pilách a kladivech aktivní součástí. Jinak řečeno – strkat stavební firmě ruce do řemesla. Pro danou akci byl náležitě vybaven roky amatérských zkušeností a balíkem náplastí. A tento svůj záměr si prostě nenechal vymluvit.

Opravdový vztah


Najít kvalitní firmu na stavbu roubenky je trochu jako rande ze seznamky. Projdete přehled potenciálních partnerů, kde každý vypadá lépe než ten předchozí, a všichni slibují, že pro vás postaví hrad. Na první schůzce se snaží zapůsobit a vy se pokoušíte prokouknout marketingové triky. Firma, kterou zvolil Vašek se ženou Martinou, ale s výše zmíněnými kartami nehrála. Vlastní dům totiž není otázkou obyčejného flirtu. Je to vážná věc. A jakmile se rozhodnete pro stavebního partnera z rubriky vážná seznámení, začíná opravdový vztah.

DrevoaStavby.cz Roubenka MadlenkaDrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka

 

„Pokud projekt domu vypadá jako úkol z abstraktního umění a nepřežije první kontakt s úřadem, obvykle budoucího stavebníka ujistíme, že je jeho plán zajímavý, v lepším případě i originální (což je úřednický slang pro ´tohle bude ještě sranda´), a odkážeme ho na druhé kolo. Ale v tomto případě bylo vše připraveno mistrně a pokud bychom při kolaudaci nevěděli, že tu stavbu stavebník právě dokončil, věřili bychom, že zrekonstruoval 200 let starou chalupu."

Stavební úřad

První rande s dodavatelem


Vašek toho o technologii výstavby roubenky věděl hodně a recenzím firem věnoval spoustu času. Jezdil se dívat na jejich práci, ale pokaždé se mu něco nezdálo. A pak to přišlo. Na první „rande" s Pavlem Hanišem – šéfem jedné z firem nikdy nezapomene. Právě to bylo stimulem, který Vaška nasměroval k rozhodnutí.

  • PH: „Máte nějaké zkušenosti s roubenými stavbami, máte k nim vztah?"
  • Vašek: „Samozřejmě."
  • PH: „To je skvělé. Protože s lidmi, kteří chtějí roubenku jen proto, že to je moderní, s těmi se nerad bavím."

Následoval dlouhý rozhovor o lásce ke dřevu, ruční práci, staromilství ..., načež padlo ono rozhodující.

  • PH: „Tak já vám tu roubenku tedy postavím." Vašek: „Já jsem si vás vybral jako kvalitní firmu a vy byste ji snad v nějakém případě nepostavil? Vždyť vás to živí ..."
  • PH (smích): „Víte, co lidské práce a tesařského umu taková roubenka obnáší?"
  • Vašek: „A tím mě naprosto chytil za srdce. Ten chlap prostě roubenkami žije."

DrevoaStavby.cz Roubenka MadlenkaDrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka

 

DrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka DrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka

„Jsem u firmy devatenáct roků, ale takhle dotaženou chalupu vlastníma rukama jsem ještě neviděl."

Petr Taufman (šéf montážních part Haniš srubové domy s.r.o.)

DrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka DrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka

 

DrevoaStavby.cz Roubenka MadlenkaDrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka

 

Slovo majitele roubenky


  • Domluvil jsem se s Pavlem Hanišem – majitelem dodavatelské firmy, že po dobu stavby budu pracovat s tesaři v partě. Měl jsem tu chlapskou potřebu se na svém domě podílet. Amatérsky dělám tesařinu celý život a myslím si, že to umím. Jak jsem se však mýlil. Když jsme nastoupili do práce, hned bylo jasné, že takové tempo nemůžu vydržet. Byli jsme skoro pořád v poklusu, 10 hodin denně, k tomu motorová pila, trámy těžké jako slon ... Jsem zvyklý makat, ale tohle bylo horší než epická bitva s činkami. Každý večer jsem musel unavené svaly povzbudit tubou gelu proti bolesti. Říkám vám, tihle chlapi-tesaři jsou fakt frajeři.
  • Barvy na celou chalupu mi dealer spočítal na 80 tisíc. „To jsme si nerozuměli," říkám, „já to od vás nechci natřít, jen koupit barvu." Na to jsme se rozloučili a olejovou barvu jsem si se ženou namíchal sám – kvalitní lněný olej s přírodními pigmenty z Rakouska a trochu toho tvrdidla. Hlavní míchač ale byla moje žena. Jako profesionální kadeřnice zvládá míchat odstíny bravurně!
  • Když sedíme se ženou venku u ohně a v odrazu zapadajícího slunce vidíme, co jsme vybudovali, víme, že všechna síla, odhodlání a pot se nám vrací v podobě bezpečí, klidu a pohody. Naše Madlenka není jen konstrukcí, je důkazem toho, co člověk dokáže, když vloží do své práce srdce.

Vašek majitel roubenky Madlenky
Vašek
majitel chalupy

Dokončeno svépomocí


Když se člověk dotýká dřeva, které ještě nedávno šumělo korunami stromů, cítí spojení s přírodou tak silné, že se mu zastavuje dech. Stavět domov není jen fyzická práce, je to i cesta vnitřního poznání. S každým úderem kladiva, s každým zářezem do dřeva, s každým spojem, který musí přesně zapadnout do dalšího, se učí trpělivosti, pokoře a respektu k materiálu, který mu poskytne útočiště.

S každou hodinou strávenou prací se Vaškova vize roubené chalupy zhmotňovala. Byla to fyzická proměna snu v realitu, pocit, že každá kapka potu a každé namožené svalové vlákno jsou malou obětí na oltář jeho domova. Den za dnem, trám po trámu, chalupa rostla, a s ní i Vaškova radost a pocit naplnění. A tak mohl po čtyřech měsících říci s čistým svědomím: „Tahle chalupa je symbolem trvanlivosti, historického dědictví a lásky k přírodě, učí respektu k tradicím a zároveň otevírá srdce pro nové začátky. Moje záda na to nikdy nezapomenou."

DrevoaStavby.cz Roubenka MadlenkaDrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka

 

„Když mi šéf firmy sdělil, že investor chce nastoupit k nám do party coby tesař, moc se mi to nelíbilo. Ale ukázalo se, že Vašek je na ruce šikovný. Nakonec s námi vydržel i ten pracovní zápřah. Klobouk dolů."

Jiří Drahoš (mistr tesařské party Haniš srubové domy s.r.o.)

DrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka DrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka

 

Slovo dodavatele


Vašek? Bylo mi jasné, že roubenka bude ve správných rukou, protože se na ni těšil jak malý kluk. To, jak stavbu pojal s nadšením, profesionalitou a zručností, však překonalo všechna má očekávání.

Pavel Haniš
Pavel Haniš
majitel společnosti Haniš srubové domy s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Tato dřevostavba soutěží v anketě DŘEVOSTAVBA ROKU 2024

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Tato roubenka se uchází o váš hlas v anketě Dřevostavba roku 2024 pod názvem "Rande s Madlenkou". Hlasujte do 16.4. 2024 v tomto kole a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 76,6 m2
  • Užitná plocha: 115 m2
  • Konstrukční systém: roubená konstrukce z rostlého masivu o šíři 300 mm
  • Ošetření stěn interiér/ exteriér: lněný olej s přírodním pigmentem/směs oleje, théru a přírodní barvivo
  • Střešní krytina: Capacco – šablony umělé břidlice z recyklovaných plastů
  • Vytápění: lokální kachlová kamna + elektrické podlahové kabely pro temperování
  • Větrání: přirozené okny
  • Podlahy: dřevěná olejovaná prkna
  • Autor projektu: Daniel Vlček
  • Realizace: hrubá stavba – Haniš srubové domy s.r.o. 2018, www.srubovedomy.cz, dokončeno svépomocí 2020

DrevoaStavby.cz Roubenka Madlenka půdorys

 

časopis srubyaROUBENKY

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 1/2024

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

sAr 1-2024
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

  • Krásná organická dřevostavba podle zásad feng-shui

    Krásná organická dřevostavba podle zásad feng-shui

    Maximální množství přírodních materiálů, zelené střechy, zaoblené tvary, splynutí se zahradou, návrh domu využívající tradiční čínské umění feng-shui, které se zabývá…

  • První dům, první dřevostavba, poslední domov

    První dům, první dřevostavba, poslední domov

    Olga se Štěpánem byli již na počátku uvažování o domě rozhodnuti pro dřevostavbu. Jasno měli i v tom, že půjde o konstrukční systém z CLT panelů. Dokonce si už vybrali i…

  • Neobyčejná dřevostavba ve strmém svahu

    Neobyčejná dřevostavba ve strmém svahu

    Když se Jakub s manželkou rozhodl pro stavbu vlastního domu, měl jasno ve třech věcech. Hledal pozemek s výhledem, chtěl, aby dům navrhl architekt, který mu vdechne přidanou hodnotu a…

  • Okouzlující hrázděnka pro velkou rodinu

    Okouzlující hrázděnka pro velkou rodinu

    Na Českolipsko jsme se z redakce vypravili už v květnu, když dlouhá zima konečně opatrně přešla v jaro. Od rána lilo jak z konve, ale meteoradar sliboval zázraky. A stalo se. V…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop