Dům v korunách stromů: <small>Nevšední útočiště pro volný čas</small>

Dům v korunách stromů: Nevšední útočiště pro volný čas

Redakce | Úterý, 18. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Malý domek ve větvích košatého stromu poskládaný z nejrůznějších kusů dřeva byl snem každého kluka. V bunkru ukrytém v husté koruně se krásně snilo, trucovalo i utíkalo před domácími úkoly. Stejný nádech romantiky mají i domy na stromech německého architekta Andrease Wenninga.

Na rozdíl od dětských bunkrů se však jedná o seriozní, byť přechodné nebo dovolenkové bydlení, které má být spíše než komfortním ubytováním splněním dětského snu, romantickou dovolenou nebo třeba jen pokusem o sžívání se s přírodou. Architekt těchto domků, Andreas Wenning slaví se svým originálním nápadem úspěchy nejen v německy mluvících zemích, ale i v Itálii, Maďarsku, Brazílii či Spojených státech.

Dům na stromě je vždy ze dřeva

Většina z domů na stromech jsou malé obytné jednotky srovnatelné svou velikostí s obytným přívěsem. Nejedná se o typové projekty, proto se každý domek přizpůsobuje nárokům a požadavkům klientů.

Ty nejluxusnější pak mohou být kromě ekologické toalety vybaveny i televizí, minibarem, telefonní přípojkou nebo topným panelem.

Základním konstrukčním materiálem je samozřejmě dřevo, nejčastěji modřín nebo douglasie, neošetřené nebo s povrchovou úpravou olejem, voskem, lakem či lazurou.

domky-na-strome-domek-na-strome-vecer

domky-na-strome-spaci-mistnost

domky-na-strome-terasa-domku


"Aby byly domky obyvatelné i v zimě, lze vnější plášť doplnit izolací z dřevovláknitých desek, ovčí vlny nebo kokosových vláken."


domky-na-strome-domek-s-terasou

domky-na-strome-interier-domku


Jaké jsou izolace z ovčí vlny, konopí nebo dřevovlákna?

Výběr izolace ovlivní kvalitu vašeho bydlení.
 

Dům strom nezatěžuje

V popředí zájmu je samozřejmě šetrný přístup k přírodě, takže na rozdíl od dětských bunkrů nejsou domy na stromech kotveny žádnou technologií, která by poškozovala živý organismus dřeviny. Nejčastěji se používají ocelová lana upevněná přes vysoce zatížitelné textilní popruhy, pomocí nichž se běžně zajišťuje stabilita vzrostlých dřevin.

Díky tomu se může strom volně pohybovat a bez omezení vegetovat. Podpěrná ocelová konstrukce pak zajišťuje stabilitu prostorově náročnějších projektů nebo v případě, že strom není dostatečně zatížitelný.

domky-na-strome-interier-kulateho-domku

domky-na-strome-kulaty-domek

domky-na-strome-odpocivarna-kulaty-domek

Komentář architekta

Andreas Wenning tvrdí, že místo pro čajový či meditační domek, ubytování pro hosty, rozhlednu nebo letní byt se najde v každé zahradě. Pravda, asi ne v běžném satelitu za městem, ale na venkovské zahradě nebo na kraji lesa může být takový dům na stromě zajímavým doplňkem tradičního bydlení.

domky-na-strome-Andreas-Wenning
Andreas Wenning
architekt

Foto: Andreas Wenning

Vaše komentáře (5)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop