Architekti předávají zkušenosti mladé generaci. Studio LOXIA má vlastní Školu projektování

Architekti předávají zkušenosti mladé generaci. Studio LOXIA má vlastní Školu projektování

Komerční sdělení | Středa, 10. duben 2024 |

Přidat na Seznam.cz

Primárně pro studenty, kteří se rozhodují, co by v životě chtěli dělat, ale i pro zájemce z široké veřejnosti vznikla Škola projektování. Architekti ze studia LOXIA během série přednášek a různých dalších aktivit mladé generaci předávají své zkušenosti a vědomosti, které získali během 30 let působení v oboru.

Projekt architektů a projektantů ze studia LOXIA chce usnadnit studentům rozhodování, na kterou střední i vysokou školu se přihlásí, ale pomáhají i těm studentům, kteří už na vysoké škole jsou, ale cítí, že by možná v životě raději zkusili úplně jiný obor.

„Naše Škola projektování nabízí základním, středním a vysokým školám série přednášek a workshopů, které mají představit a přiblížit obor architektury a stavitelství. Studentům vše ilustrujeme na příkladech z naší vlastní praxe, čímž získají vhled do vzniku reálných projektů studia LOXIA," popisuje Bc. Matouš Fejfar, ředitel Školy projektování.

DrevoaStavby studio LOXIA Škola projektování na stavbě

Zdroj: Studio LOXIA

Pro snadnější vstup do oboru


Přihlásit se sem však mohou nejen ti, kdo ještě váhají, ale i ti, kdo už jsou dávno rozhodnutí, ale rádi by se na nové studium i samotnou praxi lépe připravili. „Domníváme se, že vzdělání je ta nejlepší investice. Proto chceme studentům co nejvíce usnadnit jejich volbu, případně jim vstup do našeho oboru usnadnit BIM projektováním," vysvětluje Fejfar.

Studentům se během přednášek věnují architekti, inženýři i urbanisté studia LOXIA, díky čemuž posluchači teorii i praxi lépe pochopí v kontextu celého oboru. Nechybí ani přesah k moderním technologiím, a tak je jedna z přednášek zaměřena třeba i na využití umělé inteligence v architektuře.

Studenti mohou v rámci workshopů také přihlásit svůj projekt do soutěží, které Škola projektování pořádá. Mladá generace má navíc v rámci přednášek i prostor vyměnit si vlastní zkušenosti a poslechnout si příběhy studentů, kteří obor na vyhlášených fakultách a univerzitách už studují.

Konkrétní přednášku nebo celou jejich sérii si mohou školy i jednotlivci rezervovat pohodlně přes internet na webu skolaprojektovani.cz. Některé z nich probíhají přímo v ateliéru Loxia, jiné přijdou odborníci odprezentovat přímo do školy, která si je pro své studenty objedná. Přednášku si však může objednat třeba i parta studentů nezávisle na škole.

DrevoaStavby studio LOXIA Škola projektování 3D tisk

Zdroj: Studio LOXIA

Architektura jako součást základního i středního vzdělávání


Škola projektování je zároveň jednou z aktivit, pomocí nichž se LOXIA snaží prosadit jasné pojmenování, vymezení, didaktické propracování a oficiální ukotvení tématu architektura v osnovách základního a středního vzdělávání.

„Architektura jako taková formuje naše fyzické a kulturní prostředí, v němž se po naprostou většinu života pohybujeme, nese estetickou a užitnou hodnotu, která má značný vliv na kvalitu lidského bytí. Architektura hraje zásadní roli v tom, jakým způsobem žijeme, tvoříme, využíváme a chápeme prostor kolem sebe, a tím se týká každého z nás. Stává se ústředním tématem i nástrojem kultivace člověka," říká Bc. Matouš Fejfar, ředitel Školy projektování.

„Pokud je tedy cílem vzdělávání všestranný rozvoj osobnosti člověka, pak zahrnutí architektury do rámcového vzdělávacího programu pro základní a střední vzdělávání by mělo mnoho důležitých výhod, které by prospěly žákům v jejich intelektuálním, sociálním a osobním rozvoji," dodává Fejfara.

DrevoaStavby studio LOXIA Škola projektování

Zdroj: Studio LOXIA

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop