Domácí wellness - co všechno obnáší a jak postupovat při jeho zřízení?

Domácí wellness - co všechno obnáší a jak postupovat při jeho zřízení?

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 22. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Role koupelen se už dávno vyvinula z místa pro rychlou očistu těla v prostor pro odpočinek a relaxaci. V několika posledních letech však její nově nabytý význam ustupuje do pozadí před něčím, co tuto funkci plní mnohem lépe – domácí wellness nebo chcete-li home spa. Zdravé bydlení tak nabývá opět nových rozměrů a plánování nové dřevostavby narůstá o další důležitá rozhodnutí.

Domácí wellness - základní otázky

Co to vlastně domácí wellness je a co je jeho součástí? V jaké části domu takový prostor zřídit a můžeme ho propojit i se zahradou? Kolik nás taková záležitost bude stát? To jsou asi nejčastější otázky, které se nám při sousloví domácí wellness začnou honit hlavou.

Něco, co bylo do nedávné doby výsadou dražších hotelů a kvůli čemu jsme navštěvovali moderní bazény a lázně, se stává stále běžnějším vybavením domácnosti a poptávka po wellness bazénech, vířivých vanách, saunách a ergonomických lehátkách stále vzrůstá.

Pokud se připravujete na realizaci nového domu nebo plánujete renovaci staršího, určitě by bylo na místě zamyslet se, zda pro domácí wellness nevyčlenit alespoň kousek místa – stačí si jen ujasnit, co z nabízených prvků budeme využívat a kolik jsme za to ochotni zaplatit.

A kdo by nám mohl poradit lépe než člověk z praxe? Se zvídavými otázkami ohledně home spa jsme se obrátili na Petru Šilhánkovou z atelieru StyleIt2, které se právě návrhem a realizací koupelen a domácího wellness zabývá.

domaci-wellness-vana-typu-whirlpool-vestavena-do-podia-s-vnitrnim-osvetlenim

obr.: Požitek z vodní masáže neboli vany typu whirlpool si můžeme užívat v interiéru, kde lze pracovat s umístěním vany v prostoru, podél stěn nebo ji zabudovat do podia. Vana vestavěná s vnitřním osvětlením, průměr 180 cm, design Ludovica+Roberto Palomba, serie Geo, Výrobce: ZucchettiKos, Foto: Igor Borodin

Co by mělo být součástí domácího wellness?

Ani menší koupelna nemusí být tomuto pojmu tolik vzdálena, jak by se na první pohled mohlo zdát. Spíše bych si položila otázku: Kde začíná domácí wellness? Odpověď je prostá. Tam, kde začneme uvažovat o koupelně jako o obytném prostoru.

Pokud již ve fázi návrhu přestaneme vnímat koupelnu jen z hlediska účelnosti a praktičnost a připustíme, že je to jediné místo v domě, kde má každý bez diskuze právo na soukromí a na samotu, začneme tento prostor chápat jako možné místo zklidnění, uvolnění a možná i začátek regenerace.

Pak se prvně zamyslíme nad tím, jaké barvy vnímáme tímto způsobem, jaké tvary a materiály na nás budou působit přirozeněji a harmoničtěji. Odpověď na většinu otázek dostaneme, pokud se necháme inspirovat přírodou a třeba i asijskými národy, které mají k umění lázní a regenerace nejblíže. A když nakonec přidáme do své vize i drobné dekorace jako svíčky nebo prvky aromaterapie, první domácí wellness je na světě.

Při zapojení západních možností a současného technologického pokroku se dostáváme na opačnou stranu dimenzování domácího wellness. Od zakomponování vířívé vany s chromoterapií nebo multifukčního sprchového systému ve stávající koupelně, přes samostatnou wellness místnost se saunou a odpočinkovou zónou, až ven z domu na terasu či zahradu s vlastním plaveckým bazénem.

domaci-wellness-volne-stojici-vana-whirlpool-vnitrni-osvetleni

obr.: Vana volně stojící nebo k vestavění, s vnitřním osvětlením a možností whirlpool funkcí. Design Ludovica+Roberto Palomba, serie Kaos, Výrobce: ZucchettiKos, Foto: Igor Borodin

domaci-wellness-minibazen-pro-vnitrni-i-venkovni-pouziti-vnitrni-osvetleni-whirlpool

obr.: Minibazén pro vnitřní i venkovní použití, s možností vnitřního osvětlení a whirlpool funkcí. Design Ludovica+Roberto Palomba, serie Faraway, Výrobce: ZucchettiKos, Foto: Igor Borodin

Kolik místa pro zřízení takového prostoru potřebuji?

Již na ploše od 15 m2 můžeme naplánovat a zřídit plnohodnotné domácí wellness, které nabídne svým obyvatelům relaxaci v sauně, vířivce nebo velkorysém sprchovém koutě a zázemí odpočívárny s WC.

V jaké cenové relaci se pohybujeme?

Stavba domácího wellness může být finančně náročnější, a proto je potřeba od začátku k akci přistupovat s promýšlením všech detailů. Spojuje se zde nejen nákup vybavení interiéru, ale i náročná stavební příprava (hydroizolace, zateplení, vyhřívání podlah) a instalace a propojení všech funkčních prvků. Proto se jedná zpravidla o investici v řádech statisíců.

domaci-wellness-interier-koupelny-sprchova-kabina-parni-lazen-chromoterapie-trysky

obr.: Sprchová kabina, funkce parní lázeň, chromoterapie, audio, nástěnné trysky. Design Fabio Lenci, serie Light, Výrobce: Teuco, Foto: Martin Zeman

Proč bych při plánování domácího wellness měl kontaktovat odborníka?

Asi jako při každé větší investici je vhodnější obrátit se na tým lidí, kteří dokážou poradit na základě vlastních profesních zkušeností v daném oboru a dokážou klienta provést přehledně současnými trendy a možnostmi, dílčími konzultacemi až k návrhu a jeho realizaci.

Potřebuje domácí wellness časově náročnou údržbu?

Jednoduchostí údržby je vhodné se zabývat už ve fázi návrhu. A to jak tvorbou dispozice, která nedá vzniknout těžko dostupným zákoutím, tak volbou materiálů, jež zlepší hygienu prostředí a usnadní úklid. Údržbu také výrazně zjednoduší moderní technologie, jako je whirlpool se samočisticím mechanismem, ozonátorem a regulačním systémem množství chloru. V neposlední řadě frekvenci a časovou náročnost čištění ovlivňuje i disciplína při užívání, vhodná volba wellness kosmetiky a čistících přípravků. Záleží i na lokální kvalitě vody, resp. její tvrdosti.

domaci-wellness-viriva-vana-pro-celorocni-provoz-na-terase-mini-bazen-pro-venkovni-pouziti-zahrada

obr.: Oblíbené jsou i vířivé vany určené pro celoroční provoz na terasu či zahradu. Minibazén pro venkovní použití, funkce chromoterapie, whirlpool, audio systém, minibar, možnosti úspory energií díky ohřívání vody pomocí solárního panelu, tichý chod, podhlavníky, 200x220 cm. Design Giovanna Talocci, serie Seaside, Výrobce: Teuco, Foto: Martin Zeman

Co je to swim spa a dokáže plně nahradit bazén?

Swim spa je mini bazén, který je vhodný nejen pro hydromasáž, ale i pro kondiční plavání v prostředí domova, a to díky možnosti protiproudu. Jeho sílu je možné regulovat, a tak využít i pro další fitness aktivity jako je aqua aerobik, posilování s využitím odporu vodního proudu nebo jen tak pro dětské řádění.

Jaké druhy saun je možné instalovat do klasického rodinného domku bez velkých speciálních úprav?

Klasickou finskou saunu, ve které se relaxuje pomocí suchého vzduchu o teplotě 90-100 °C, lze nejjednodušeji a finančně nejdostupněji přinést do domu v její kabinové variantě. Pokud bychom měli zájem o parní lázeň bez složité výstavby a s minimálními nároky na prostor, může pro nás být ideální řešení pomocí sprchové kabiny, jejíž součástí je i zabudovaný parní generátor. Další možností je pak instalace kabinové infrasauny.

domaci-wellness-parni-lazen-klasicka-finska-sauna

obr.: Pokud budou saunu využívat mladí zdraví lidé, je klasická finská sauna ideální způsob detoxikace a posilování krevního oběhu i autoimunity. Prostředí parní lázně je typické naopak až 100% vlhkostí a cca 45 °C teplotou – působí příznivě na dýchací cesty. Foto: Bjorn Hovdal, Zdroj: Dreamstime

Nahradí infrasauna plně klasické druhy saun s horkým vzduchem nebo horkou párou?

Každý se zmíněných druhů saun má jiné doporučené použití a zároveň odlišně působí na lidský organismus. Před volbou vlastní domácí sauny je vhodné využít služeb veřejně přístupných wellness center a vybrat si tu variantu, která je nám nejpříjemnější. A při pochybnostech zkonzultovat vhodnost takové varianty vzhledem ke svému zdravotnímu stavu i s lékařem.

domaci-wellness-infrasauna

obr.: Infrasauny jsou vhodnější pro lidi hůře snášející vysoké teploty a jejich prudké kolísání. K prohřívání svalů zde dochází pozvolně během delšího časového úseku pomocí sálavého tepla z infra panelů, které dosahuje „jen" 45-60 °C. Zdroj: sauna-centrum.cz, Foto: Martin Zeman

Proč by měl být součástí domácího wellness i prostor pro relaxaci a regeneraci těla?

Wellness procedury se skládají z aktivní a relaxační části. Po procesu saunování je doporučován odpočinek na lehátku s lehkou přikrývkou, při kterém pomalu dochází k návratu tepu a fyzické teploty zpátky k normálu.

Proto je příjemné mít po saunování nebo koupeli k dispozici ještě nerušené místo k regeneraci a k vnímání fyzických procesů a pocitů uvnitř vlastního těla. Koncentrace sama na sebe a vlastní pohodu je podstatou wellness v jakékoli další oblasti zaměření (strava, cvičení atd). Teprve pak je proces domácího wellness kompletní.

Existuje nábytek určený přímo do prostorů domácího wellness?

Nejčastěji potřebujeme doplnit lehátka k odpočinku po saunovacím cyklu a k bazénu. Takový nábytek musí splňovat nároky na odolnost podobně jako exteriérový nábytek, tj. odolávat vlhku, přímému styku s vodou, UV záření a změnám teplot prostředí.

Můžeme vybírat nábytek vyrobený z exotických dřev, umělého ratanu, z nerezu či hliníku kombinovaný s odolnými tkaninami. Luxusní variantou určenou vyloženě pro wellness jsou lehátka vyhřívaná s keramickým povrchem nebo obložená mozaikou.

domaci-wellness-interier-koupelny-multifunkcni-stropni-sprcha-s-chromaterapii

obr.: Multifunkční stropní sprcha s chromoterapií (modrá, červená, zelená), instalace do podhledu, funkce déšť, vodopád, mlhovina, průměr 50 cm. Serie Colour Tondo, Výrobce: Gessi, Foto: Robert Kneschke

Jak postupovat, pokud se pro domácí wellness rozhodnu?

V první řadě je potřeba si najít odpovědi na následující otázky a s tímto zadáním se obrátit na specialisty:

  • Kolik prostoru chceme nebo můžeme domácímu wellness věnovat?
  • Jaké wellness aktivity si chci doma dopřát?
  • Kdo nám zajistí návrh dle našich požadavků, podklady pro realizaci a následnou výstavbu?

domaci-wellness-interier-koupelny

obr.: Jednotka spojující funkce vany a sprchového koutu, koncipovaná pro potřeby starších lidí, dětí i dospělých, dostupná v základní variantě nebo jako whirlpool. Design: Fabio Lenci, serie Combi, Výrobce : Teuco, Foto: Martin Zeman

Jak poznat kvalitní a spolehlivou firmu v tomto oboru?

S předchozí specifikací navštivte vybrané firmy a vyberte tu, jejíž konzultanti vám nejlépe porozumí a najdou optimální řešení pro vaše požadavky a potřeby. Výběr jen na základě pořizovací ceny nemusí být ten nejlepší klíč. Porovnávejte si jednotlivá řešení a doporučení prodejce, který ví, že za produktem je třeba hledat i prověřený a fungující servis výrobních firem a lokálního technického zastoupení.

Ideální je vybrat jednu firmu, která dokáže zpracovat projekt a zajistit i realizaci stavby. To znamená mít co nejméně partnerů v průběhu celého procesu, se kterými budete jako investor od začátku jednat. Je vhodné si prověřit reference, dobu působení na trhu a klást otázky na záruční a pozáruční servis, spolupracující partnery, dodavatele a stavební firmu.

domaci-sauna

Foto: Olga Sapegina, Zdroj: Dreamstime

DaS 5-2013
Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop