Dům na bázi dřeva

Modulární dřevěná chata s neobvyklým tvarem střechy dokonale pasuje na horský vrchol i k jezeru

Modulární dřevěná chata s neobvyklým tvarem střechy dokonale pasuje na horský vrchol i k jezeru

Dana Jakoubková | Pátek, 07. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Když se řekne norský přístřešek pro turisty, představím si tři dřevěné stěny, mezi nimi dvě pryčny, na střeše vřes a pro zahřátí malé ohniště před otevřeným vchodem. Pod taktovkou designérského studia Snøhetta se ale takový „gapahuk", jako vzor pro modulární chatu, může výrazně proměnit. I za použití současných technologií a inovativního přístupu lze dostát environmentálním trendům, a zůstat přitom věrný skandinávské tradici.


Dřevěná chata v souladu s krajinou

Forma, stopa a materiály pro stavbu byly vybrány tak, aby její struktura „zapadla" do okolí a vlivem počasí i stárnutí do patiny, podobné odstínu krajiny kolem, s ní splynula docela. Je to především neobvyklý tvar střechy, který jí dává propustku do jakéhokoli terénu.

Střecha se díky diagonálně vedenému hřebeni na každém konci sklání k zemi, aby dům chránila před nepřízní počasí, a zvedá se nad vysokými okny pro velkolepé panorama a maximum přirozeného světla. Dvě identické chaty, ale každá s jinou kulisou, ukazují, jak dobře pasuje na horský vrchol i k jezeru.

Vzhledem k tomu, že modulární chata je primárně navržena jako „útulna" pro rodinu a blízké přátele, jsou společenské prostory prioritou. Uvnitř je otevřený obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, který spolu s velkorysou terasou svádí ke společně trávenému času.

Soukromá zóna pak zahrnuje tři ložnice. Monolitické výklenky na obou štítových stěnách lze využít pro skladování palivového dřeva a různého vybavení. Kompaktní tělo dřevostavby usnadňuje vytápění budovy kamny na dřevo, přičemž úhly střechy jsou orientované tak, aby bylo možné instalovat solární panely a získat energetickou soběstačnost.

Může se zdát, že je to moc štráchů kvůli jedné chatě v rozlehlé a liduprázdné norské přírodě. Ale tam na severu jde koncept „nezanechat žádnou stopu", dalece nad rámec toho, co říká – že až jednou místo opustíte, mělo by být v lepším stavu, než v jakém jste ho našli. Stejně, jako je tomu u onoho turistického nouzového přístřešku zvaného gapahuk.

modularni-chata-Norsko-u-jezera

Foto: Snøhetta / MIR

modularni-chata-Norsko-nakres


"Dlouhá a nízká stavba je jen dalším „kamenem" v terénu. Jako by tu byla odjakživa."


modularni-chata-Norsko-interier

Foto: Snøhetta / MIR


drevoastavby-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

modularni-chata-Norsko

Foto: Snøhetta / MIR


"Neobvyklý tvar střechy, dává chatě propustku do jakéhokoli terénu."


modularni-chata-Norsko-pudorys


Další krásná dřevostavba z Norska

Dřevěná chata se pro sourozence stala symbolem návratu do dětství
DaS 4-2020
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop