Když se staví dům ve svahu aneb skutečné příklady z praxe

Když se staví dům ve svahu aneb skutečné příklady z praxe

Redakce | Čtvrtek, 14. září 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Pojďme se blíže podívat na celou řadu specifik, na která je potřeba pamatovat už při navrhování domu. Kudy se bude na pozemek a k domu přistupovat? Jak to bude se světlem? Kam umístíme pískoviště, kde budeme pěstovat rajčata a kolik schodů jsme ochotni denně opakovaně vystoupat a sestoupat? Zkrátka – jak si představujeme náš život v nově postaveném domově?

Všechny tyto otázky je potřeba zodpovědět dřív, než se pustíte do samotného projektování. „Stavba domu je pro většinu lidí největší životní investicí. Proto k projektům našich klientů přistupujeme s maximální odpovědností a pozorností k detailu. Řešíme s nimi nejen to, jak má dům vypadat, ale hlavně jak má fungovat, jak se v něm bude žít. Promýšlíme prostě každý dům tak pečlivě, jako bychom stavěli pro sebe. A pokud se jedná o stavbu ve svahu, jsou otázky funkčnosti snad ještě důležitější," vysvětluje Martina Kozelková, jednatelka společnosti Origis, která se na domy ve svahu specializuje.

K rozhodnutí umístit dům v na první pohled méně vhodném terénu, jakým svah nepochybně je, může vést několik důvodů. Jedním z těch nejvýznamnějších může být nižší cena svažitých pozemků, a to právě s ohledem na to, že na stavitele klade takový terén vyšší nároky. Často také majitelé získají pozemek od někoho z rodiny či v rámci dědictví.

„Ideálních" pozemků navíc není neomezeně mnoho, takže občas člověk prostě vezme zavděk tím, co je k dispozici. Šikovný architekt ale dokáže i zdánlivý hendikep proměnit ve výhodu a v náročnějším terénu navrhne originální, unikátní řešení. Aby však byl odvážný záměr korunován úspěchem, k tomu je potřeba splnit několik předpokladů.

Dřevostavba ve svahu Liberec

Architektonická studie dřevostavby ve svahu v Liberci. Autor: Ing. arch. Lucie Mlýnková, Foto se souhlasem: Origis

Místo k životu, nejen k bydlení


U domu ve svahu je samozřejmě potřeba znát představu jeho budoucích obyvatel o tom, jak chtějí pozemek užívat, co všechno si na něm – kromě domu – v budoucnu představují. Zda se například chystají časem vybudovat bazén, zahradní domek, posezení u ohniště, pískoviště nebo zeleninovou zahradu.

„Důvodů, proč to potřebujeme vědět předem, je víc. Jedním z podstatných je to, že u obtížněji přístupných pozemků může být už samotná doprava dalšího materiálu na pozemek komplikovaná – a nikdo určitě nechce, aby si materiál na stavbu například bazénu musel nosit přes čerstvě dostavěný obývací pokoj. Doporučuji proto klientům terénní úpravy řešit v rámci realizace stavby domu, případně udělat alespoň přípravu pro budoucí prvky ve svažitém terénu" vysvětluje Martina Kozelková.

Roli ale hrají i další aspekty – už při navrhování domu a jeho umisťování na pozemek je potřeba vědět, kolik dalšího rovinatého terénu, tedy tohoto nedostatkového zboží při stavbě ve svahu, bude potřeba na pozemku vytvořit. „Pískoviště můžete mít i v mírném svahu, ale zeleninové záhony ne, to by se vám při zalévání vymstilo, a u pingpongového stolu platí totéž," pokračuje Martina Kozelková.

Dále je hodně důležité s klientem probrat, jak chce v zamýšleném domě žít. Jak velkou má knihovnu, zda hraje na klavír nebo skládá puzzle, jestli pracuje z domova, kolik má dětí a domácích zvířat nebo zda plánuje bydlet s rodiči. Tyto prostorové nároky mají zase vliv na budoucí podobu domu.

Dřevostavba ve svahu ZdibyDřevostavba ve svahu Zdiby

 

Jak moc z kopce...


Občas se firma setká s tím, že potenciální stavebník oznámí, že má pozemek v takovém mírném svážku – a ve výsledku se ukáže, že jde o převýšení třeba jeden a půl metru, tedy rozhodně nezanedbatelné. Převýšení dva až tři metry už je samozřejmě značné a plocha domu kvůli němu může citelně narůst, zvlášť když přibude terasa. Taková stavba se pak už velmi výrazně vypíná nad pozemek.

Nezbytností při navrhování stavby ve svahu je proto zaměření pozemku, díky kterému se teprve zjistí, „jak moc z kopce" pozemek je. V návaznosti na zaměření se vytvoří 3D model pozemku a na ten se následně usadí hmota budoucího domu. Poté se ladí jeho přesné umístění tak, aby dům splynul co nejorganičtěji s terénem a například rušivě nečněl. Takový postup navíc poskytne stavebníkovi realistickou představu o tom, na jaké úrovni se bude do domu vstupovat, jak bude navázán na zahradu a okolí a kolik případných schodů bude potřeba pravidelně překonávat při pohybu okolo domu.

Právě zmíněný respekt k charakteru pozemku je něco, co Martina Kozelková považuje za základ úspěchu při projektování domů ve svahu. „Dáváme přednost tomu, aby se stavba přizpůsobila podmínkám, ve kterých vzniká, a snažíme se z nich vytěžit maximum. Když se to dobře vymyslí, je stavba podstatně méně nákladná a výsledek je podle mě jednoznačně přesvědčivější."

Drevostavba ve svahu TreboniceDrevostavba ve svahu Trebonice_2

 

Drevostavba ve svahu Velke PrilepyDrevostavba ve svahu Velke Prilepy

 

První příběh dřevostavby ve svahu: Respekt k pozemku


Výzvou ale může být i zmíněný mírný svah, jak ukazuje příklad rodinného domu v Dobré Vodě, který firma Origis realizovala. Majitelé usilovali o stavbu, která dokonale splývá s terénem, a předchozí dva návrhy jiného dodavatele odmítli právě proto, že jejich představu nenaplňovaly. „Nezohledňovaly terén, výsledkem bylo naprosto neorganické umístění stavby na pozemku, které působilo těžkopádným dojmem. Při stejném obestavěném prostoru vypadaly návrhy megalomansky a nepatřičně," vzpomíná majitelka, Pavla Bergmannová.

Teprve architekta firmy Origis napadlo rozdělit stavbu po půlpatrech a umožnit tak hmotě domu kopírovat mírně svažitý terén. „Výsledkem je dům nesmírně prostorný a přitom zvnějšku vypadá velmi skromně, nenápadně a neokázale, což byl náš požadavek," doplňuje majitelka, která lituje snad jen toho, že se při stavbě rozhodli z důvodu úspory namísto posuvných dveří v obývacím pokoji instalovat klasické otevíravé, které nejsou tak pohodlné.

Dřevostavba ve svahu Dobrá Voda

Dům kopíruje mírně svažitý terén. Návrh domu: Ing. arch. Martin Koritšanský, Foto se souhlasem: Origis

Druhý příběh dřevostavby ve svahu: Velký svah

S příkrým svahem se potýkali například majitelé rodinného domu v Libčicích, kde podmínky pro stavbu komplikovala i skutečnost, že pozemek byl velmi úzký. „I proto několik stavebních firem, které jsme oslovili, ze spolupráce vycouvalo, případně předložily návrh, který třeba dvojnásobně přesahoval možnosti našeho rozpočtu. Dokud jsme nenarazili na firmu Origis," říká majitelka domu, paní Lapihusková.

„Nemám ráda, když se řekne, že něco nejde. Každý problém má řešení a tady bylo právě v kombinaci dvou technologií – spodní části zděné a horní obytné dřevostavby," doplňuje ji Martina Kozelková. Architekt navrhl jednoduchou stavbu na suterénní podnoži, která se „zakusuje" na severní straně do prudkého svahu. Jako největší oříšek se podle předpokladů ukázaly zemní práce. Před založením stavby bylo třeba odvozit 260 kubíků zeminy, pozemek je navíc, jak bylo řečeno, poměrně úzký, což komplikovalo pohyb staveništní techniky. A aby toho nebylo málo, kolem pozemku vedou dráty vysokého napětí. Takže manipulace těžké techniky v průběhu stavby byla opravdu náročná.

Drevostavba ve svahu LibciceDrevostavba ve svahu Libcice

 

Třetí příběh dřevostavby ve svahu: Dostatek slunce

Dalším problémem, který je kromě souladu s terénem potřeba při stavbě ve svahu řešit, jsou světelné podmínky: jak dům na pozemku umístit, aby například příliš nezastínil zbytek pozemku nebo aby při severní orientaci svahu využil maximum slunečního svitu?

U pozemků s převažující severní orientací lze maximálně využít prostor tak, že se obytné části domu zvednou o patro, tím se vynesou o čtyři až čtyři a půl metru nad terén. Díky tomu se do obývacího pokoje a pokojů dostane víc světla. Ve spodním patře domu může být garáž, technické zázemí, prádelna, nebo například pracovna.

V horním patře, které funguje jako pohodlný, přízemní dům, je umožněn přímý výstup z obytných pokojů na pobytovou terasu nebo zahradu, která teprve dále od domu přechází ve svah. Příkladem takového řešení z „repertoáru" společnosti Origis je dvoupodlažní rodinný dům v Čisovicích stojící v severním svahu, kde bylo potřeba vyrovnat se jak s velkou svažitostí terénu (až 8 metrů převýšení), tak s jeho orientací.

Majitelé tento pozemek objevili náhodně při prohlídce jiného pozemku v této lokalitě. Klidná ulice, krásný výhled do okolí a příznivá cena byly důvodem pro rychlé rozhodnutí a zakoupení pozemku do dvou dnů od jeho prohlídky. Navzdory složitému založení stavby, která je vetknuta do skály, vznikl dům, ve kterém se velmi dobře žije. Jedná se o kombinovanou stavbu, kde suterén je zděný a horní patro dřevostavba z CLT masivních panelů. Dům je postaven v pasivním standardu a proto ani výrazné zdražení cen energií v minulém roce majitele domu nezaskočilo.

„Jsme rádi, že jsme se obrátili na profesionální firmu, která nám pomohla s návrhem našeho domu. Oceňujeme, že nás ve fázi architektonické studie paní Kozelková přesvědčila o prodloužení domu, díky kterému jsme získali větší prostor a i to, že trvala na tom, abychom zvětšili schodiště do patra oproti původnímu návrhu. Schodiště sice zabírá víc prostoru, ale jeho užívání je pro nás daleko komfortnější," hodnotí spolupráci majitelka domu, paní Šárka Vlková. A ještě doplňuje: „Navíc se podařilo dodržet původně předložený rozpočet, kromě vícenákladů spojených s komplikovaným založením domu ve skále."

Drevostavba ve svahu CisoviceDrevostavba ve svahu Cisovice

 

Autor článku: Lukáš Novák pro časopis DŘEVO&stavby, Foto: Origis


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop