Teplo v koupelně (nejen) dřevostavby zajistí moderní koupelnová tělesa

Teplo v koupelně (nejen) dřevostavby zajistí moderní koupelnová tělesa

Dana D. Daňková | Úterý, 15. říjen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Jednou z místností v dřevostavbě, kterým věnujeme při zařizování velkou pozornost, je koupelna. Místo pro očistu těla, ale i duše. A aby pohoda byla dokonalá, je třeba zajistit v chladnějších obdobích roku také teplo. Obvykle prostřednictvím nástěnných otopných koupelnových těles. A pro toho, kdo má rád teplo od nohou, třeba i v kombinaci s podlahovým vytápěním.

Otopná tělesa můžeme vybírat z širokého portfolia těchto produktů – pryč jsou doby, kdy bylo možné zvolit „deskové, nebo deskové" radiátory! Prvními odlišnými zástupci koupelnových topidel byly trubkové radiátory. Dnes je rodina těchto produktů již velmi široká a její členové jsou krásní, šikovní a velmi praktičtí. A zákazníci nevybírají pouze jednotlivé radiátory, stále častěji žádají o designové řešení vytápění koupelny na míru.

koupelnove-topne-teleso-zehnder-vitalo-spa-interier-koupelna

Obr.: Organický tvar a inovativní technologie s vysokým tepelným výkonem poskytuje sálavé teplo. Výrazný obvodový profil propůjčuje topnému tělesu Zehnder Vitalo Spa nezaměnitelný vzhled. V závislosti na jeho výšce může být opatřen jedním nebo dvěma otvory pro sušení ručníků a osušek. Foto: Zehnder

Tvar a barva otopných těles až na prvním místě

Otopná tělesa mohou být různých tvarů, barev a mají bohaté příslušenství, ale to není to nejdůležitější, i když nás právě tyto parametry zajímají nejvíce. Při návrhu otopných těles je důležité vzít v potaz funkčnost, efektivitu vytápění, možnost připojení otopných těles do soustavy a případně jejich samostatný provoz.

Fungují většinou v teplovodním otopném systému, avšak mohou být i výhradně elektrická či provedená v kombinaci obou soustav. Ne nevýznamným parametrem je také výkon, jeho určení však není pro koncového uživatele jednoduché, lze proto doporučit konzultaci s odborníkem, nejčastěji projektantem otopné soustavy v domě či pracovníkem montážní společnosti.

koupelnove-otopne-teleso-zehnder-zenia-interier-koupelna-rodina

koupelnove-otopne-teleso-zehnder-zenia

Obr.: Komfortní elektrický topný modul Zehnder Zenia je novinkou na trhu. Díky kombinaci sálavých skleněných dvířek a výkonného topného ventilátoru příjemně vyhřeje koupelnu a současně vysuší ručníky. Foto: Zehnder


Komentář odborníka

Liší se výběr radiátorů pro zděné budovy a dřevostavby?

V zásadě se výběr či návrh pro dřevostavby příliš neliší od jiných typů budov. Principy vytápění jsou podobné, tedy musí být dosaženo maximální tepelné pohody i co nejvyšší funkčnosti tělesa v daném prostředí. V rámci montáže je však nezbytné použít jiný způsob upevnění či zavěšení těles do stěny. K tomuto účelu nabízíme kompletní příslušenství.

Jakou roli při výběru otopných těles hraje systém vytápění budovy?

Při různorodosti zdrojů tepla hraje velkou roli právě správný návrh nejen otopných těles, ale všech prvků vytápění. Moderní nízkoteplotní systémy je možné aplikovat kamkoliv, ovšem velmi často se setkáváme s neodborným návrhem (většinou když si zákazník vše dělá svépomocí či bez průvodní projektové dokumentace).

Na první pohled se zdá, že vše funguje, ve skutečnosti ale dochází například k většímu opotřebení zařízení, případně je účinnost otopné soustavy nižší a stoupají tedy náklady na vytápění. Vždy je nezbytné vše posuzovat z pohledu celkového systému.

Jsou designové koupelnové radiátory plnohodnotným zdrojem tepla z hlediska kvality materiálů, výkonu, energetické úspornosti?

Jistě mohou být v koupelně jediným zdrojem tepla, nicméně v tomto prostoru je na prvním místě tepelný komfort, doporučujeme proto určitě zvážit i podlahové vytápění, teplovodní nebo elektrické (v našem sortimentu například Kermi x-net), kde máme i speciální systémy pro dřevostavby. Příjemné teplo od podlahy doporučujeme doplnit koupelnovým tělesem právě pro vytápění i s příslušenstvím držáků a háčků pro sušení či pohodlné zavěšení oblečení. Také je vhodné uvažovat o elektrickém provedení otopného tělesa (či o kombinovaném provozu), které je možné komfortně aktivovat kdykoli, nezávisle na otopné soustavě.

ing-jaroslav-kopecek-kermi

Ing. Jaroslav Kopeček
Kermi s.r.o.

 

Klíčové argumenty pro výběr topidel

„V současných úsporných domech jsou klíčovými argumenty pro výběr topidel design, komfort a možnost regulace," říká Miroslav Petr, vedoucí tuzemského obchodu společnosti FENIX Trading, s.r.o.

„Poslední dva uvedené faktory pak ovlivňují i ekonomiku provozu – čím rychlejší a přesnější je regulace, tím nižší jsou náklady na vytápění. A z hlediska tepelného komfortu i nákladů je nejefektivnější sálavé vytápění, tedy elektrické skleněné či keramické topné panely.

U konvekčního vytápění radiátory je topným tělesem ohříván vzduch, který proudí směrem vzhůru ke stropu a částečně ochlazený se vrací zpět k podlaze. Z pohledu komfortu je tento systém méně efektivní, protože nejteplejší vzduch je pod stropem, tedy mimo pobytovou zónu uživatele. Z hlediska poměru předávaného tepla je v tomto případě sálavá složka minimální.

U sálavého vytápění je poměr obrácený - záření neohřívá vzduch (volně jím prochází) a ke sdílení tepla dochází především sáláním, které uživatel vnímá podobně, jako teplo od sluníčka. Na druhé straně je potřeba vědět, že i sálavé panely mají určitý podíl konvekční složky. Její výši ovlivňuje zejména umístění panelu – na stěně je konvekční složka podstatně vyšší než při stropní instalaci. Všude tam, kde je žádoucí maximalizovat sálavou složku, je proto vhodnější umístit sálavé panely na strop. Ovšem v koupelně bych doporučil dát panel spíše na stěnu, aby uživatel vnímal sálání co největší plochou těla, i když to bude znamenat zvýšení konvekční složky na úkor té sálavé."

designovy-koupelnovy-radiator-podlahove-vytapeni-interier-koupelna-mlada-zena

Obr.: Kombinace podlahového vytápění a designového radiátoru pomocí připojovací sady Kermi x-link plus, jejíž technologie je kompletně skryta za clonou otopného tělesa. Foto: Kermi

keramicky-salavy-panel-ecosun-n-s-imitaci-prirodniho-kamene-interier-koupelna-tinified

Obr.: Keramické sálavé panely ECOSUN N s dokonalou imitací přírodního kamene jsou určeny do reprezentativních prostor, hal, koupelen i běžných obytných místností. Foto: FENIX

Před nákupem koupelnových těles mysleme také na údržbu

Při výběru otopných těles bychom měli hledět i na údržbu – při nákupu bychom měli zkoumat také možnost odstranění různých krytů, mřížek a dalších součástí, a přístupnost všech míst, kde by se mohly zachycovat nečistoty. Je možné zvolit také produkt se speciální povrchovou úpravou, která zabraňuje ulpívání nečistot.

Údržba žebříků s hladkým povrchem je rozhodně také pohodlnější a rychlejší než čištění modelů s hrubým povrchem. Na tuto drobnost myslíme už při výběru. Na čištění žebříků nikdy nepoužíváme abrazivní prostředky nebo chemická čistidla. Standardní znečištění zvládne tradiční mýdlová voda.

designovy-radiator-kerrmi-ideos-s-madlem-pro-zaveseni-rucniku

Obr.: Designový radiátor Ideos s madlem pro pohodlné zavěšení ručníků. Foto: Kermi

designovy-radiator-korado-koratherm-aquapanel-cerveny-interier-koupelna

Obr.: Letošní novinkou je designový radiátor KORATHERM AQUAPANEL moderního a jednoduchého vzhledu. Rovné, geometricky přesně uspořádané profily působí luxusním dojmem. Foto: KORADO


Komentář odborníka

Jak bychom měli vybírat koupelnová tělesa? Co by měla splňovat?

K výběru vhodného radiátoru je nutné přistupovat individuálně. Vedle výkonu, rozměrů či designu je důležitý i způsob připojení na otopnou soustavu. V případě kombinovaných otopných těles by měl být kladen důraz na bezpečnost provozu.

Otopná tělesa vhodná pro kombinované vytápění, jako příklad mohu uvést modelovou řadu KORALUX od firmy KORADO, mají jasně daný maximální výkon elektrického topného tělesa, který je třeba vždy dodržet a dbát na doporučení výrobce.

Elektrické topné těleso by mělo mít bezpečnostní prvky – jedním z nich je omezovač (havarijní prvek), který při případném přehřátí odpojí elektrický proud, k čemuž by však při běžném provozování v praxi nikdy nemělo dojít. Dalším bezpečnostním prvkem by měl být teplotní spínač, který reguluje teplotu vody uvnitř tělesa (například v rozmezí hodnot 85 a 55 °C).

Čím bezpečnější konstrukci elektrické topné těleso má, tím vyšší výkony pro jednotlivé rozměry otopného tělesa lze předpokládat. Pro vyšší komfort lze volit elektrické topné těleso s integrovanou termostatickou regulací, která upravuje výkon tělesa na základě vnitřní tepoty v místnosti.

ing-ondrej-ciz-korado

Ing. Ondřej Číž
KORADO, a.s.

 

otopne-teleso-zehnder-nobis-chromovany-povrch-suseni-rucniku-a-osusek

Obr.: Otopné těleso Zehnder Nobis s vysoce kvalitním chromovaným povrchem dodá každé koupelně zvláštní nádech. Velká vzdálenost mezi trubkami spojuje extravagantní charakter a funkčnost a současně umožňuje snadné sušení ručníků a osušek. Foto: Zehnder

sklenene-otopne-panely-gr-fenix-instalace-na-stenu-interier-koupelna

Obr.: Skleněné panely GR se skládají z tvrzené skleněné desky, topného elementu, omezovacího termostatu a přívodního kabelu. Standardně jsou určeny k pevné instalaci na stěnu, s použitím podpěr je však lze i postavit na podlahu. Foto: FENIX

Redakčně upraveno pro web

podlahove-vytapeni-drevena-podlaha-fenix
 
DaS 3-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop