Jaký vytápěcí systém je pro dřevostavbu nejvhodnější?

Jaký vytápěcí systém je pro dřevostavbu nejvhodnější?

Komerční sdělení | Pátek, 21. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dle jakých kritérií vybírat tepelný zdroj do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých systémů? Vše jasně a přehledně na jednom místě.


Vytápěcí zdroj v kombinovaném provedení

Klíčovou vlastností vhodného vytápěcího systému je jeho regulovatelnost, možnost plánování vytápěcích cyklů a dostatečný, ale ne nadbytečný výkon. Pokud máte zbytečně předimenzovaný vytápěcí zdroj, bude zbytečně docházet k přetápění objektu a plýtvání energií.

Na výběr máte mezi plynovým kotlem, elektrokotlem, tepelným čerpadlem a případně kotlem na tuhá paliva. Všechny tyto zařízení lze navíc pořídit v kombinovaném provedení s ohřevem užitkové vody a zásobníkem.

TIP: Při zabudování podlahového topení místo radiátorů bude komfortnější klima v domácnosti a vyšší pocitová teplota.

Výhody a nevýhody jednotlivých vytápěcích zdrojů


Kotel na tuhá paliva

Hlavní výhodou je pořizovací cena zařízení a možnost sehnat levné palivo. Tím ovšem veškeré výhody končí. S tímto kotlem je spojená namáhavá práce, nepořádek a mnoho času stráveným obsluhou kotle a jeho údržbou. Opomenout nesmíme ani nutnost prostoru na skladování paliva.

Plynový kotel

Pořizovací cena je o něco vyšší než u kotle na tuhá paliva. Náklady na pořízení se mohou zvýšit z důvodu zřízení přípojky a kouřovodu. Následný provoz je poměrně levný a bezúdržbový, na druhou stranu je častý problém, že se na pozemku k plynu nelze připojit.

Elektrokotel

Výhodou je příznivá pořizovací cena. Nevýhodou ovšem je drahý provoz, který může být až o 70 % dražší než například u tepelného čerpadla. Nejvýhodnější využití elektrokotle je jako sekundární zdroj v případě potřeby.

Tepelné čerpadlo

Ve srovnání s ostatními zdroji tepla nám tepelné čerpadlo vychází jako nejvýhodnější možnost. Hlavní výhodou tepelných čerpadel je velmi levný provoz, který vás bude stát až o dvě třetiny méně než u jiných systémů. Jedná se o bezúdržbové zařízení, které můžete ovládat jednoduše i z vašeho telefonu.

Tepelné čerpadlo lze propojit s fotovoltaickou elektrárnou i domácí baterií, a tím výrazně zvýšíte svou energetickou soběstačnost. Navíc tepelná čerpadla se řadí do ekologicky šetrných systémů a lze na ně uplatnit státní dotaci až ve výši 127 000 Kč.

Do dřevostaveb se tepelné čerpadlo hodí perfektně. Nejvyužívanější varianta tepelného čerpadla vzduch voda je velice nenáročná na prostor a není třeba žádných větších stavebních úprav. Jedná se o hospodárné ale zároveň výkonné zařízení, které dodá vašemu domu tepelný komfort po celý rok.

Tepelné čerpadlo lze totiž kromě vytápění také využít na ochlazení interiéru v letních měsících. Pořizovací cena je sice vyšší než u ostatních zdrojů tepla, na druhou stranu vám s investicí výrazně pomůže zmíněná státní dotace. Díky vysokým úsporám za energie je finanční návratnost tepelného čerpadla poměrně rychlá a může se vám splatit již do 6 let.

tepelne-cerpadlo-TENAUR-vzduch-voda

obr.: Tepelné čerpadlo TENAUR. Foto: Tenaur s.r.o.

Více informací o výběru a instalaci tepelných čerpadlech TENAUR→

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop