Ještě váháte nad podlahovým vytápěním?

Ještě váháte nad podlahovým vytápěním?

Komerční sdělení | Pátek, 06. říjen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Tak to byste neměli. Podlahové vytápění je totiž budoucnost a nemá konkurenci. Skutečnost je taková, že celoplošné sálání tepla směrem od podlahy připraví uživateli skutečně příjemnou pohodu. Teplo od nohou je prostě komfortní. Ale to by ke spokojenosti zřejmě nestačilo.

Mnoho lidí ihned namítne, že cena podlahového vytápění včetně instalace je vysoká. Ano, vstupní náklady vyšší jsou, ale ty se vám brzy vrátí nižšími náklady během provozu. Je to velmi jednoduché. Podlahové vytápění pracuje s mnohem nižší teplotou topné vody, například 30 °C, a to znamená, že spotřebujete mnohem méně energie na její ohřev než u otopných těles, do kterých proudí topná voda například 60 °C až 70 °C (hodnoty jsou orientační). Proto se nazývá nízkoteplotní.

K dobru je také skutečnost, že u principu předávání tepla rovnoměrným sáláním můžete nastavit vnitřní komfortní teplotu minimálně o 1 °C menší, protože pocitově ji bude člověk vnímat stejně jako vyšší teplotu od otopných těles. A to představuje další úsporu. Jedinou podmínkou je, mít v systému chytrou regulaci, kterou budete řídit proces vytápění efektivně a ekonomicky. Třeba pomocí špičkové regulace NEA SMART 2, která umí řadu programů (reaguje například na efekt otevřeného okna) a může být snadno ovládaná na dálku pomocí smart telefonu.

REHAU podlahové vytápění

Foto: REHAU

Je cena podlahového vytápění opravdu vysoká?


Pojďme se vrátit ještě na začátek. To znamená k cenám. Jak již bylo řečeno, cena podlahového vytápění včetně instalace je vyšší. Jenže když se zeptáte zkušených topenářů na realitu, zjistíte, že to není tak horké. Orientačně se cena podlahového vytápění včetně instalace pohybuje okolo 1500 Kč za metr čtvereční (záleží na zvoleném systému apod.).

Za tuto částku získáte největší možný komfort a efektivitu, kterou si můžete přát. V místnosti vám nebudou překážet žádná otopná tělesa, všechno bude schované pod podlahou a klima v interiéru bude dokonce zdravější. Částka je to v porovnání s cenou stavby domu minimální. U klasického systému s otopnými tělesy zaplatíte zhruba o nějakých 20 % méně (bereme-li v úvahu průměrně velký standardní rodinný dům). To není tak velký rozdíl. Navíc, instalace podlahového vytápění je rychlejší, než u radiátorů, a to znamená další úsporu času, ale i peněz.

Instalace podlahového vytápění

Foto: REHAU

Kde se nevyplatí šetřit?


Investice do podlahového vytápění je investicí na dlouhou dobu, možná na živostnost domu. Proto se právě v tomto případě nevyplácí šetřit. Když se vám pokazí kotel, můžete ho vyměnit, stejně tak televizi. Ale vyměnit nebo opravit podlahové potrubí v podlaze, to už je mnohem náročnější. Proto mnoho instalatérů doporučuje potrubí RAUTHERM od firmy REHAU, které je vyráběno v Německu z materiálu PE-Xa a prochází ve výrobě několikanásobnou kontrolou kvality.

Podlahové vytápění je vhodné do všech nových i rekonstruovaných objektů včetně dřevostaveb. Firma REHAU má připraveno několik alternativních systémů, z nichž každý má své specifické vlastnosti, ať se jedná o suchou nebo mokrou pokládku. Více na www.rehau.cz nebo na www.kvalitnipodlahovka.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop