Podlahové vytápění se suchou pokládkou

Podlahové vytápění se suchou pokládkou

Komerční sdělení | Pondělí, 20. listopad 2023 |

Přidat na Seznam.cz

O tom, že podlahové vytápění je ekonomické, efektivní a pro člověka komfortní, budeme brát jako fakt a zaměříme se nyní na suchý způsob pokládky, neboť v poslední době přibývají rekonstrukce a tento způsob je pro tyto situace vhodný. Jednak proto, že stávající konstrukci nezatěžujeme další vlhkostí, ale také ji neovlivníme zbytečnou hmotností

Když investor požaduje kvalitu, obvykle řemeslník doporučí systém firmy REHAU, jež se může opřít o lety prověřenou technologii. Výhodu REHAU spatřujeme také v široké nabídce řešení, neboť nabízí různé způsoby pokládky podlahového vytápění. Stačí zvolit tu správnou podle toho, co vyžaduje konkrétní situace na stavbě. Jedno mají ovšem všechny společné. Je jím osvědčené potrubí RAUTHERM, které je vyrobeno z high-tech materiálu PE-Xa (zesítěný polyethylen), který je houževnatý, pevný, nepraská, je odolný a vydrží po celou délku životnosti domu. Je to systém pro více generací.

Suchá pokládka, kterou REHAU doporučuje pro rekonstrukce (není podmínkou), je technologie využívající systémovou desku VA (12,5 nebo 25 mm). Ta se skládá z polystyrenového podkladu a nakašírovaného vodivého plechu, ve kterém jsou již z výroby vylisované drážky určené pro fixaci potrubí RAUTHERM SPEED 16 x 1,5 mm. Práce řemeslníka je o to jednodušší, neboť má na desce VA předem stanovené rozteče jednotlivých okruhů. Může se tak věnovat pečlivému řešení detailů, například přechodu okruhů mezi jednotlivými místnostmi apod.

Suchá pokládka podlahového vytápění REHAU

obr.: Rozteče s drážkami jsou předem definované, proto je pokládka rychlá a jednoduchá. Zdroj: REHAU

Postup suché pokládky podlahového vytápění


Jako první se po obvodě místnosti instalují dilatační pásky, bez kterých by byly narušeny akustické vlastnosti budoucí podlahy. Následuje pokládka systémových desek, do kterých se posléze fixuje potrubí RAUTHERM. Odpovědný instalatér má v jednotlivých topných okruzích potrubí nespojované. Vše probíhá podle předem stanoveného projektu.

Suchá pokládka podlahového vytápění REHAU

obr.: Rozteče s drážkami jsou předem definované, proto je pokládka rychlá a jednoduchá. Zdroj: REHAU

Ve chvíli, kdy je všechno potrubí fixováno a napojeno na rozdělovač REHAU, překryje se deska s potrubím pásy ochranné fólie, které se zajistí proti pohybu samolepicí páskou. Nyní následuje instalace sádrovláknitých desek o tloušťce 25 mm, jež jsou opatřené polodrážkou. Tyto desky jsou pevnější a stabilnější po celé své ploše. Spoje se lepí a pak nakonec i prošroubují.

Suchá pokládka podlahového vytápění REHAU

obr.: Vrchní vrstvu tvoří podlahové desky, například sádrovláknitá o tloušťce 25 mm, a na ni pak přijde finální nášlapná vrstva - například vinyl, dlažba, koberec apod. Zdroj: REHAU

Posledním krokem je instalace finální nášlapné vrstvy v podobě Vinylové podlahy, parket, koberce apod. Zbývá instalace inteligentního regulátoru, který zajistí efektivní a ekonomický provoz. Je jím například REHAU termostat NEA SMART 2.0. Je na ovládání poměrně jednouchý a intuitivní. Jeho prostřednictvím si investor naprogramuje ideální provoz podle vlastní potřeby. Ovládat ho může i pomocí chytrého telefonu. Na obrázcích vidíme postup pokládky v případě rekonstrukce bytu na Praze 6.

Suchá pokládka podlahového vytápění REHAU

obr.: Pro ekonomický provoz je důležitá chytrá regulace NEA SMART 2.0 s možností ovládání přes smart telefon nebo iPad. Zdroj: REHAU

Výhody podlahového vytápění


Podlahové vytápění ve srovnání s jinými způsoby vytápění boduje prakticky ve všech bodech. Potěší nízké náklady na provoz, vysoký komfort a estetika, protože v místnosti nejsou radiátory. Podlahové vytápění je možné napojit na všechny typy kotlů, ale protože se jedná o nízkoteplotní systém, nejlépe pasuje k tepelnému čerpadlu.

U systémů REHAU určitě zaujme i 10letá záruka na potrubí RAUTHERM. Jistě je to dáno o tím, že všechny trubky se vyrábějí v Německu s vyspělou kontrolou kvality, která se snad blíží kosmickému programu. O podlahovém vytápění včetně chytré regulace najdete další informace na www.kvalitnipodlahovka.cz nebo přímo na www.rehau.cz

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop