Kanceláře s vůní smrkového dřeva

Kanceláře s vůní smrkového dřeva

Redakce | Pátek, 18. leden 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Ačkoli se jedná o kancelářskou budovu, koncept kvality života hrál v plánovacím procesu této dřevostavby integrální úlohu. Ve vídeňském architektonickém studiu Heri&Salli díky tomu mohl vzniknout navýsost originální projekt s názvem OFFICE OFF, v němž tradiční aspekt „chození do práce" poněkud ustoupil do pozadí. No řekněte sami, nechodili byste raději pracovat do kanceláře v takovéto dřevostavbě?

Architekti Heribert Wolfmayr a Josef Saller v souladu s hlavní myšlenkou pracovali se začleněním prostoru pro setkávání, připojili obytnou a relaxační zónu i tělocvičnu, hasičskou nádrž proměnili v koupací jezírko, nezapomněli na využití venkovního prostranství, na kterém má vzniknout i společná farma, a do vstupní haly vysoké přes tři poschodí umístili dokonce lezeckou stěnu.

Dřevostavba v nejvýchodnější rakouské spolkové zemi Burgenland vznikla na zadání firmy FOB – face of buildings, která se zabývá vývojem a výrobou fasád. Třípatrová dřevostavba slouží přibližně pro dvacet pět zaměstnanců, s nimiž byly plány průběžně konzultovány. Nezvyklá mřížová konstrukce okolo budovy je určena k testování fasád, jako lešení ke šplhání nebo, pokud je třeba, k zavěšení slunečních clon před velké prosklené plochy či k pěstování rostlin.

kancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-koncept kopiekancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-modelkancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-exterier-1kancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-exterier-2kancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-exterier-3kancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-interier-4

Dřevo jako základní materiál

Při stavbě bylo použito pouze dřevo – interiér je ze smrku, vnější plášť tvoří masivní panel s obkladem z modřínových šindelů, střecha je z kanadské borovice. Části krychlí byly pokryty Alucobondem, což je typ obkladové desky skládající se ze dvou hliníkových krycích plechů a plastového či minerálního jádra.

kancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-interier-1kancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-interier-2kancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-interier-3

 

Ve všech směrech ekologická dřevostavba

Dřevostavba splňuje moderní požadavky na energetická a technická řešení. 85 % střechy pokrývají solární panely, které dodávají elektřinu nejen pro provoz kanceláří, ale také ji ukládají do zásobníků pro případ nouze. Budova je tak energeticky nezávislá.

Bazén je vyhříván odpadním teplem z chladicího systému a naopak server je chlazen vodou z jezírka. Podzemní nádrž zachycuje dešťovou vodu, kterou lze využít k zalévání, splachování toalet nebo ke sprchování. Podle venkovní teploty a hladiny CO2, která se měří v průběhu celého dne, se automaticky zavírají nebo otevírají okna.

kancelarksa-budova-ze-dreva-drevostavba-office-off-rakousko-rez-budovou

 

Projekt: OFFICE OFF - kancelářská budova s konceptem kvality života
Autor: Heribert Wolfmayr a Josef Saller - architektonické studio Heri&Salli (Vídeň)
Místo: spolková země Burgenland, Rakousko
Foto: Paul Ott
Model a nákres: Heri&Salli


Text: Agáta Jankovská


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop