S bratry postavil dřevostavbu bez použití kovu, lepidel a fólií

S bratry postavil dřevostavbu bez použití kovu, lepidel a fólií

Michal Babor | Středa, 19. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Christoph, Matthias a Stefan Möslovi jsou bratři a všichni stavaři: v jejich bratrském podniku m3-ZT fungují jako architekt, stavbyvedoucí a statik. Že takové spojení funguje dokonale, dokazuje nejen realizace kotelny na biomasu oceněná v prestižní rakouské soutěži Holzbaupreis, ale i vícegenerační rodinná dřevostavba postavená pro jednoho z bratrů v solnohradském Abersee.


Dřevostavba z přírodních materiálů

Nedaleko známého rakouského jezera Wolfgangsee, našla mladá rodina ideální pozemek na bydlení. Pro stavbu domu, však museli zachovat tradiční prvky vesnických stavení, aby nenarušili krajinný ráz horského prostředí.

Dům je konstruován z celodřevěných elementů vyráběných čepováním bez použití kovových spojovacích materiálů a lepidla. Maximum čistě přírodních materiálů bylo totiž pro Stefana a jeho rodinu stejně důležité jako bydlení ve zdravém prostředí.

Kromě atraktivního přírodního vzhledu mají celodřevěné panely také řadu konstrukčních předností – trvalá tvarová stálost a vzduchotěsnost i bez použití fólií. Jejich provedení ve formě vícevrstvého hranolu umožňuje výstavbu i vícepodlažních dřevostaveb.

rakouska-ekologicka-drevostavba-detail-fasady

obr.: Fasádu i střechu pokrývají z velké části tradiční modřínové šindele, které vhodně zapadají do místního prostředí. Foto: Michael Liebert


Vytápění dřevostavby

Dřevostavba o celkové ploše 250 m2 je plně komfortní, zateplená celulózou a dřevovláknem a zvenku opatřená odvětrávanou fasádou z modřínových šindelů nebo nehoblovaných prken. Dům má celkem čtyři podlaží včetně suterénu.

Na žádost majitelů bylo v interiéru použito maximum přírodních materiálů, pro docílení zdravého životního klima. I díky tomu byla v celém objektu použitá dřevěná dubová podlaha od výrobce Admonter, která výborně funguje ve spojení s podlahovým vytápění.

Podlahové vytápění bylo pro chladné dny doplněno o klasická krbová kamna připojená na akumulační zásobník a doplněná fotovoltaickým systémem pro přípravu teplé vody a napájení všech elektrických zařízení včetně elektroauta.

TIP NA ČLÁNEK: Výběr ekologické podlahy do interiéru si zaslouží značnou pozornost

drevostavba-bez-lepidla-kamna

obr.: Kamna uprostřed místnosti jsou srdcem celé dřevostavby. Foto: Michael Liebert

drevostavba-bez-lepidla-kuchyne

obr.: Kuchyně poskytuje nejen dostatečný prostor pro vaření, ale také úchvatný pohled na venkovní prostředí. Foto: Michael Liebert

drevostavba-interier-chodba-drevena-podlaha-hs-portal-holzius-abersee-michael-liebert

obr.: Díky velkému prosklení s HS portály je chodba plná světla, ve kterém dřevěná podlaha krásně vynikne. Foto: Michael Liebert

drevostavba-bez-lepidla-schodiste

obr.: Schodiště vedoucí do dalších pater dřevostavby je příjemně osvětleno. Foto: Michael Liebert

drevostavba-bez-lepidla-pokoj

obr.: Pokoje v dřevostavbě jsou prostorné a vzdušné. Foto: Michael Liebert


V dřevostavbě žijí tři generace obyvatel, kromě toho byla navržena tak, aby mohla být kdykoliv rozšířena do podoby dvojdomku.


drevostavba-bez-lepidla-okno-loznice

Obr.: Kdo by se nechtěl probouzet s takto krásným výhledem do okolní přírody. Foto: Michael Liebert

drevostavba-bez-lepidla-vana

obr.: I v koupelně převládá dřevěné obložení stěn a stropu. Foto: Michael Liebert

drevostavba-bez-lepidla-bratri

obr.: Stefan Mösl (vpravo) je majitelem dřevostavby, kterou postavil společně se svými dvěma bratry. Foto: Michael Liebert


Návrh a realizace dřevostavby

  • Návrh: m3-ZT Architect GmbH, Abersee, Rakousko; www.m3-zt.at
  • Realizace: holzius GmbH, www.holzius.com
  • Interiér (dubová podlaha): Admonter , www.admonter.cz, www.admonter.com

rakouska-ekologicka-drevostavba-pozemek

obr.: Celá stavba je zaměřené na ekologické materiály. Foto: Michael Liebert

DaS 4-2019
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop