Solární energie v domě – partner k nezaplacení

Solární energie v domě – partner k nezaplacení

Lucie Němcová | Úterý, 18. říjen 2016 | | Aktualizováno Úterý, 07. květen 2019

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavba pana Jiřího funguje pouze na elektřinu. Využívá systém, který ji vyrábí ze sluneční energie, a přestože stále odebírá také energii ze sítě, jeho náklady jsou skutečně minimální. Pojďme blíže prozkoumat vybavení objektu, které je krůčkem k větší soběstačnosti.

Na objektu je umístěno sedm fotovoltaických panelů, dále rekuperační a klimatizační jednotka, bojler na teplou užitkovou vodu, elektrické podlahové vytápění v každé místnosti a studna s čerpadlem na pozemku. Systém sám vyhodnocuje, kdy má dostatek vlastní energie a kdy je potřeba brát ze sítě. Vše je řízeno automaticky. Když v létě svítí slunce, energie je hodně a je možné zdarma řídit klimatizační jednotku, která je v domech mnohdy zdrojem velké spotřeby. V každé místnosti lze zvlášť nastavit požadovanou teplotu, dům si pak žije svým životem a řídí vše automaticky.

Fotovoltaická elektrárna na střeše dřevostavby

Fotovoltaické panely na střeše terasy zásobují energií zejména bojler s teplou vodou a klimatizační jednotku. Díky pasivitě objektu stačí na vytápění opravdu malé zdroje. Do -5 stupňů má dodávku tepla na starosti klimatizační jednotka, která dohřívá vzduch. Když je venkovní teplota méně než -5, systém dá povel a na krátkou dobu sepne elektrické podlahové vytápění, které interiér dohřeje. Poté opět pracuje pouze klimatizační jednotka.

pasivní dům

Obr.: Fotovoltaické panely na střeše této stavby v pasivním energetickém standardu terasy zásobují energií zejména bojler s teplou vodou a klimatizační jednotku.

Kvalitu vzduchu hlídá také meteostanice, která reflektuje například jeho vlhkost. Pohybuje se v ideálním rozmezí 50 a 60 procent, takže není potřeba vzduch nijak upravovat.

Energeticky téměř nezávislý dům

Dům je díky sofistikovanému systému mnohem méně závislý na vnějších zdrojích. Když bude třeba víc energie, stačí připojit další fotovoltaické panely. Majitele tak nemusí trápit výrazné zdražování energií nebo jiné katastrofické scénáře. Nehledě na dobrý pocit z toho, že jejich dům pohání převážně obnovitelné přírodní zdroje a výrazně tak přispívají k trvale udržitelnému rozvoji.

Ptáme se odborníků

Pavel Koudelka: Slunce je zdrojem čisté energie

Jaké jsou možnosti využití energie ze slunce?

Ze slunce lze přímo vyrábět teplo a elektřinu. V rodinných domech je pak energie ze slunce využívána na ohřev teplé užitkové vody (TUV), výrobu elektřiny na spotřebu v domě a menší míře i na přitápění, to ale u nás nemá takovou efektivitu. Nejvíc potřebujeme topit v zimě, kdy slunce tolik nesvítí.

Na jakém principu fungují takzvané ostrovní systémy?

Ostrovní systémy fungují jako autonomní, oddělené výrobny energie, které nejsou spojeny s rozvodnou distribuční sítí. Takový systém musí mít dostatečnou kapacitu na napájení všech spotřebičů v domě. Význam mají spíše tam, kde není zavedena distribuční síť, ale nevíme, kam se vyšplhají ceny energií, takže jejich význam může být v budoucnu vyšší.

Proč zvolit právě fotovoltaiku jako zdroj energie?

Vedle vody a větru je to možnost, jak zdarma vyrábět energii, kterou všichni tak draze platíme. Nelze tak nahradit celou spotřebu (především v zimě), ale může jít o významnou úsporu (TUV i 70 procent a elektřina 30 až 40 procent)

Jaká je životnost fotovoltaických panelů? Vyplatí se prvotní investice?

Životnost zatím nikdo přesně nezná, ale záruka výrobců na 80 procent kapacity panelů je obvykle 25 až 30 let, což by nám mohlo napovědět minimální životnost těchto systémů. Věřme, že bude vyšší.

Jak se liší jednotlivé fotovoltaické systémy dostupné na trhu?

Prakticky nijak, na 1 m2 dopadá určitý výkon slunečního záření a jednotlivé systémy jej zpracují. Jde jen o využití vyrobené energie. Fotovoltaika má účinnost výroby energie asi 14 procent z dopadajícího záření, takže je potřeba větší plocha, proto vidíme na střechách dva až tři termické kolektory a v případě fotovoltaiky mnohem více. Termické (teplovodní) kolektory zpracovávají na rozdíl od fotovoltaických především infračervenou (tepelnou) složku slunečního záření, která v záření dominuje, takže jim stačí menší plocha. Ty fotovoltaické ale zase pracují i při zatažené obloze - podle intenzity záření tak na 10 až 25 procent. Fotovoltaika má ještě dvě skupiny panelů - krystalické a tenkovrstvé (amorfní), amorfní mají vyšší zdánlivou účinnost při zatažené obloze, protože mají na stejný výkon větší (asi dvojnásobnou plochu), na 1 m2 ale dopadá stejná energie, takže vyšší výroba amorfů je skutečně jen zdánlivá. Používanější jsou krystalické, protože mají vyšší výkon na 1m2.

Z jakého důvodu u nás energie ze slunce získala špatnou pověst?

To je zajímavý fenomén. Připomeňme si, že obnovitelné zdroje mají všude jinde dobré jméno a ve světě se obvykle skloňují v superlativech. U nás je to jinak, povolily se pozemní instalace fotovoltaiky a není tajemstvím, že jsme ovládáni korporacemi, takže si každý domyslí, proč je to zrovna u nás takto. Pokud by tyto zdroje byly uvolněny občanům tak, jak se to povedlo v sousedních zemích a jak je nám slibováno, pověst čisté energie by byla jistě lepší i u nás.

Jde přece o čistou energii. Nemyslím si, že Čechům nejde o planetu a ostatnímu světu ano. Nejsme přece tak hloupí. U nás jde bohužel hlavně o peníze. Dále nebyla cítit podpora autorit pro čistou energii, a to ani z těch nejvyšších míst. Ale to byl zase populismus, který reagoval na momentální situaci kolem roku 2010. Na tapetě byli také investoři. Politici jim dali výzvu, někteří lidé ji přijali, investovali i životní úspory a rázem byli označení za příčinu zla. Jednou si již musíme přiznat, že jsme udělali chybu (sami jsme si zvolili ty, kteří nám dělají tak chytré zákony) a hlavně už konečně jít cestou, kterou kráčí ostatní svět.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop