Jak se majitelům bydlí po 6 letech, a co vše se na domě změnilo?

Jak se majitelům bydlí po 6 letech, a co vše se na domě změnilo?

Markéta Kristová | Čtvrtek, 06. květen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

O tom, že se dá bydlet rychle, chytře, ekologicky a za slušné peníze, nás přesvědčila v roce 2015 Jana svou dřevostavbou u kerského lesa. Po necelých šesti letech se znovu vydáváme na návštěvu do této klidné lokality abychom zjistili, zda jsou majitelé stále tak spokojeni.

Z vřelého přivítání a vstupu do domu byla cítit velmi pozitivní energie. Jak se majitelům od naší návštěvy před šesti lety bydlí a co se za tu dobu změnilo? „Především v domě přibyly dvě děti a s nimi zase ubylo trochu životního prostoru, ale je tady veseleji a živěji. Děti se nám zkrátka propsaly a stále propisují do domu, za což jsme rádi," začíná s úsměvem na tváři vyprávět Jana. Přibyla řada sousedů se stejně starými ratolestmi, výsledkem dobrých sousedských vztahů je i lesní hřiště, které si společně vytvořili.

Když kovářova kobyla nechodí bosa


Dům byl od počátku navržen jako byt v přírodě. Vzhledem tomu, že majitelka je povoláním architektka, měla dispozici domu a interiér promyšlený od samého začátku a počítala i s tím, že do budoucna přibydou děti.

„Díky promyšlenému konceptu jsme na domě nedělali žádné zásadní úpravy, spíše jsme si tu postupně vytvořili komfortnější prostředí. Osadili jsme terasy, postupně jsme dodělali zahradu, kde si pěstujeme byliny i zeleninu, a také jsme tu zasadili platany, které nám tu přes léto dělají krásný stín. Pořídili jsme si bazén se slanou vodou a protiproudem a na něj jsme kvůli bezpečnosti dětí nechali zhotovit pojízdný „pool-deck", který nám při zatažení příjemně zvětší pobytovou terasu. V neposlední řadě nám přibyla na zahradě moje pracovna, která příležitostně slouží jako domek pro hosty, a nově je zde také sauna, kterou rádi využíváme," popisuje majitelka. Z původní pracovny v domě se totiž stala herna pro děti.

Kersko-2015-podoba-domu-pred-letynavsteva-po-letech-Kersko-novy-bazen-u-domu

 

Kersko-2015-detail-domu-bez-terasynavsteva-po-letech-Kersko-terasa-a-zahradni-domek

 

Promyšlený koncept dřevostavby nese své ovoce


Příběh majitelů je dalším příkladem toho, že dobře promyšlená dispozice je základem spokojeného bydlení. „Ze zkušenosti vím, že je nutné myslet dopředu na interiér, protože tam trávíme většinu svého času. Ne vždy je to o velkých penězích. My jsme tedy i celkově měli velké štěstí na dodavatele. Příkladem může být i rekuperační jednotka v domě, která od nastěhování funguje bez jakýchkoliv poruch," popisuje paní domu.

V souvislosti s nuceným větráním se nelze nezeptat na zkušenost, která obvykle rozpráší obvyklé mýty a ani v tomto případě to není jinak: „Rekuperační jednotku můžu za sebe určitě doporučit. V době, kdy jsme stavěli dům, přicházely na trh různé novinky a my jsme chtěli bydlet rychle a relativně ekonomicky, ale nechtěli jsme dům zbytečně přetechnizovat. Rekuperační jednotka v zimě dohřívá vzduch, v létě naopak ochlazuje. Jako další zdroj tepla máme krb, ve kterém v zimě topíme každý den, už jen kvůli celkové atmosféře. Postupem času jsme kvůli dětem pořídili tři estetické přímotopy s termostatem, které nám v domě udržují stálou teplotu. Celý dům běží pouze na elektřinu, ta je jediným zdrojem. Spotřebu máme stejnou, jako když jsme bydleli v pražském bytě," popisuje majitelka cenné zkušenosti. Časem ještě dojde na osazení fotovoltaiky na střechu kvůli úspoře při ohřevu bazénu a sauny.

Kersko-2015-hlavni-obytny-prostornavsteva-po-letech-hlavni-obytny-prostor

 

navsteva-po-letech-novy-obraz-a-polickanavsteva-po-letech-loznice

 

Návštěva dřevostavby v Kersku v roce 2015
 

A jaké další plány mají majitelé do budoucna?


„Až budou děti větší, počítáme s vytvořením druhého dětského pokoje, který by měl být místo nynější herny. Prozatím jsme rádi, že jsou spolu v jednom pokojíku, děti rostou rychle a dohledné době využijeme i spací patro. Otevřený prostor do krovu je velmi praktický. Jinak místo ostrůvku v kuchyni možná přibude prostorný jídelní stůl, uvidíme," přemýšlí majitelka a my nepochybujeme, že jemné úpravy v čase jen podtrhnou eleganci a nadčasovost této nevšední stavby.

 

Kersko-2015-puvodni-pracovnanasvteva-po-letech-herna-puvodne-pracovna

 

Kersko-2015-dum-bez-terasynavsteva-po-letech-Kersko-pohled-ze-zahrady

 

Dům nás celkově zklidnil, stoprocentně naplnil naše očekávání a zároveň nás naučil odpočívat a více vnímat přírodu a sami sebe.


pudorys-Kesrko

DaS 1-2021

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop