Osm druhů dřeva v jedné dřevostavbě. Dům do L, který se vymyká běžnému stereotypu

Osm druhů dřeva v jedné dřevostavbě. Dům do L, který se vymyká běžnému stereotypu

Dana Jakoubková | Úterý, 03. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Ve světě, kde má drtivá většina domů do „elka" podobnou tvář, působí dřevostavba Karla a Jany trochu jako zjevení. Teprve živý kontakt s ním mi umožnil pochopit, jak bravurně je tenhle elegán vytržený z unifikované šedi stavební produkce. Nemohu si proto odpustit citát Alberta Einsteina: Logika vás vezme od A do Z, ale představivost vás dovede kamkoliv!


Kovová konstrukce a dřevěné palubky a šindele

Nehynoucí problematika přízemních domů je zde uchopena nejen s formální účelovostí, ale má i schopnost inspirovat, podněcovat fantazii a nabídnout smyslový zážitek jako zručně vyladěná interakce dvou charakterních herců – stavebníka a architektky. Je pozoruhodné sledovat, jak zpočátku mlhavě formulované představy vyústily k cíli, obdařenému na první pohled mnoha kvalitami. Neobvyklá konfigurace, kombinace materiálů, užitková plnost a začlenění do prostředí tak mohou kultivovat smyslové vnímání obyvatel domu přirozeně, chytře a s nadhledem.

Dřevěnou materialitu architektka zkombinovala s kovovou konstrukcí a fasádu rozčlenila do jasně ohraničených polí z palubek a šindele, prolomených skleněnými plochami. Současně – inspirovaná majitelem a pro akcentování ještě silnějšího kontrastu – zakomponovala plastický prvek nosných sloupů ochozu a terasy výrazně před plochu fasády. Konceptuálně sochařské pojetí tohoto „velkého detailu" je svojí fyzičností silně působivé a pro majitele má i velký emoční přesah. Douglaska tisolistá měla totiž kořeny zapuštěné v tomto pozemku několik desetiletí a poražený kmen opracoval do výsledné podoby sám majitel.

Také v interiéru si architektka pohrála s decentními a zároveň neotřelými detaily, které – dle jejích slov i potvrzení majitele – vyrostly postupně z jednotlivých epizod uvažování o domě spíše, než aby byly diktovány nějakou koncepční myšlenkou. Celek tedy nedrží pohromadě dominantní vizuální koncept, nýbrž jakýsi architektonický klíč k atmosféře domu. I díky tomu má architektura tohoto ateliéru charakteristický rukopis a je snadno identifikovatelná. Alespoň pro mě.

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-exterier-terasa-zahrada-vecer

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-exterier-terasa-zahrada-drevena-fasada-stromy-vecer

Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-exterier-drevena-terasa-chodnik-k-domu-vecer

Foto: Martin Zeman


A nyní zcela pragmaticky... s Karlem, majitelem dřevostavby

Proč dřevostavba?

Dřevostavba pro nás byla jednou z možností, jak řešit generační výměnu v našem původním domě. Využili jsme naší velké zahrady a rozhodli se vybudovat „náhradní bydlení". Významnou roli hrála rychlost realizace, ale při plánování jsme vždy uvažovali o vzdušném a ekologickém bydlení s nízkými náklady.

Hrály roli mýty kolem dřevostaveb?

Na podobné názory jsme narazili, ale naše rozhodování neovlivnily. Domníváme se, že většinu rizik lze eliminovat kvalitou projektu, kvalitou realizace a vhodnými materiály.

TIP: Jak vznikají mýty a pověry o dřevostavbách? Nenechte se ovlivnit předsudky druhých

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-exterier-drevena-terasa-zahrada-vecer

Splněný sen: V předchozím domě bydleli majitelé v prvním patře a na zahradu vstupovali přes snížené přízemí. Museli tedy překonat dvě patra. To vysvětluje jejich touhu být zahradě co nejblíže. V tomto směru je nová dřevostavba splněným snem, na který se hodně těšili. Foto: Martin Zeman

Bylo třeba do terénu pozemku nějak zásadně zasáhnout?

Nový dům je vytvořen s ideou „bez schodů". Je přece pro prarodiče. Otázkou tedy bylo, jak řešit napojení na stávající dům a terén. Nebylo třeba významných terénních úprav, ale rozhodování nebylo jednoduché.

Usazení domu na pozemek bylo dle slov architektky zdrojem velkých diskuzí...

Diskuze o orientaci domu byla jedním z klíčových problémů s ohledem na jeho zařazení do kategorie pasivní nebo nízkoenergetický dům. Rozhodli jsme se vzdát ambicí na pasivní dům výměnou za komfort terasy orientované severním směrem k přilehlému lesíku, v závětří a s ranním sluncem.

Během utváření představy o novém domě jste se s manželkou shodli, nebo byly nějaké třecí plochy?

Představa o rozložení místností nám byla celkem jasná kromě umístění koupelny. Tam jsme se s manželkou nemohli shodnout. S propojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje jsme měli zkušenosti už z původního domu. Hlavním úkolem tak bylo, jak uspořádat zbytek domu. V tomto procesu nám byla paní architektka velmi dobrým partnerem a naše původní představy vybavila i funkčností, řešením dílčích prostor ve vazbě na ostatní, praktickým doplněním úložných prostor, rohovým prosklením a tak dále.

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-interier-kuchyne-drevena-podlaha-dreveny-strop

Kontura: Okno z kuchyně je odlehčené bezrámovým rohem, aby výhled do zahrady nerušila tvrdá kontura. Foto: Martin Zeman

Na základě čeho jste si architektku vybrali?

Lovištěm byl pro nás opět internet, kde jsme objevili její předchozí stavby i ocenění a velice se nám líbily. Oslovili jsme ji a v únoru se sešli na veletrhu Dřevostavby. Dohodnutá spolupráce byla zakončena předáním projektu ještě téhož roku v prosinci.

Měli jste nějaké zvláštní přání?

Stavěli jsme první dřevostavbu a mysleli si, že všechna naše přání jsou zvláštní.

Řešili jste nějaký oříšek? Co vám dělalo největší starosti?

Řešili jsme několik drobných detailů stavby. Například jak „naskládat" všechna zařízení do technické místnosti. O kvalitě projektu nás přesvědčil fakt, že jsme nemuseli v průběhu stavby dělat změny a všem řemeslníkům jsme na jejich dotazy odpovídali „řiďte se podle projektu".

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-interier-obyvaci-pokoj-krbova-vlozka-drevena-podlaha-dreveny-strop

Srdce domu: To je skutečně veliké, protože zahrnuje 48 metrů čtverečních sdíleného prostoru kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Pulsuje mezi dubovou podlahou a cedrovým stropem a přes vkusně laděný mobiliář prorůstá skrz velké prosklení – největší benefit architektonického ztvárnění domu, který umožňuje skutečně silné spojení s exteriérem. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-interier-obyvaci-pokoj-krbova-vlozka


"Když si postavíte pěkný dům, na pěkném místě, nepotřebujete už jezdit na dovolenou."


navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-interier-jidelni-stul-obyvaci-pokoj-krbova-vlozka-drevena-podlaha-dreveny-strop

Odvážné světlo: Nejednu výzvu s sebou přinesla hliníková okna. Z montážních důvodů se nejprve montovala okna za pomoci vedlejšího statického zajištění a až posléze se doplňovaly do finální podoby ocelové sloupy, které nesou konstrukci. V mnoha místnostech jsou okna navržena až ke stropu a až k nim je dotažený cedrový záklop. Foto: Martin Zeman

Takže z realizace jste obavy neměli?

Jednou jsme na Moravě bydleli v moc pěkném penzionu. Realizovala ho firma, kterou jsme si pak vybrali pro stavbu domu. Její pověst a fakt, že s paní architektkou často spolupracuje, pro nás byla dostatečnou zárukou. Realita nás v úsudku jen utvrdila.

TIP: Reference na dodavatele dřevostavby

Stavěli jste dřevostavbu na klíč, nebo byli nějací subdodavatelé ve vaší režii?

Smlouvu jsme uzavřeli na klíč s tím, že některé subdodávky jsme řešili prostřednictvím nám známých a prověřených firem. Oceňujeme, že to v průběhu stavby nepůsobilo problémy a společně s realizační firmou jsme hodnotili tuto spolupráci kladně.

Jak dlouho trvala výstavba?

Osm měsíců. Ale bylo to hodně o specialitách jako montáž oken, cedrový obklad interiéru a podobně.

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-interier-loznice-drevena-podlaha-dreveny-strop

Každému jeho nebe: Rohový pokoj pro hosty se od začátku nazýval slunečním pokojem, protože jako jediná ložnice směřuje na jih. Vzhledem k návaznosti domu na březový hájek zde byla použita bříza v obkladu za postelí, v materiálu postele a v posuvných dveřích skříně. Manželská ložnice byla naopak uzemněna opakujícím se cedrem a dubem. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-interier-loznice-knihovna

Foto: Martin Zeman

A kolik let v domě bydlíte?

Jeden rok.

Jste s domem spokojeni, něčím překvapeni?

Jsme velmi spokojeni s dispozicí, umístěním domu i jeho praktičností.

Kdybyste měli stavět dřevostavbu znovu, změnili byste něco?

Zatím jsme nenarazili na žádnou slabinu.

Máte v úmyslu ještě něco dodělat?

Přípravu na fotovoltaiku v domě již máme a stejně tak i místo na baterie. Její realizace je závislá na našich budoucích finančních možnostech.

Vyhovuje vám řízené větrání s rekuperaci?

Ano, je to příjemná a provozně ekonomická záležitost, kterou můžeme ovládat na dálku přes mobil, a navíc v létě dokáže vzduch zchladit až o pět stupňů. Nicméně tuto možnost nevyužíváme často, protože vzhledem k severní orientaci domu, dobře řešenému přesahu střechy a žaluziím se dřevostavba nepřehřívá. Celoročně je v něm velice příjemné klima. Drobnou nevýhodou řízeného větrání je nemožnost odvětrávat spíž samostatně, aby se to „netlouklo" s centrálním systémem v domě.

Jste spokojeni s roční spotřebou energie, máte už srovnání oproti minulému bydlení?

Bydlíme tu krátce, a proto ještě není možné objektivně vyhodnotit energetickou náročnost. Ale již teď je evidentní, že máme „vejminek" s minimálními režijními náklady.

TIP: Návštěva dřevostavby po letech: kolik stojí provoz dřevostavby?

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-interier-koupelna

Příjemno: Tady popustila architektka uzdu fantazii a začala experimentovat. Nika nad vanou, oblá vana a výhled k lesu, odsuvná stěna s kolejnicí u sprchového koutu, fascinující dřevo v nábytku i obkladech – prvky, které posouvají běžnou očistu do příjemného wellness. Foto: Martin Zeman

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-interier-koupelna-sprchovy-kout-sterka-dlazba

Foto: Martin Zeman

Jak byste hodnotili práci architektky a stavební firmy?

Přístup paní architektky byl velmi příjemný a vstřícný. I když jsme jí připravili několik problematických požadavků, včetně terasy orientované na sever, dokázala nám některé představy vymluvit a jiné zase akceptovala jako netradiční, ale praktické. Realizační firma pak odvedla velmi dobrou práci a za pozitivní signál o kvalitě považujeme nejen naše dojmy a zjištění v průběhu stavby, ale i pozitivní hodnocení zástupců firem a řemesel, které jsme organizovali v naší režii.

Doporučil byste dřevostavbu lidem, kteří zvažují vlastní dům?

V každém případě ano, ale většinou se setkáváme s dvěma skupinami lidí. Příznivci a odpůrci. Příznivcům můžeme jen poradit, aby si ověřili kvalitu projektu a realizační firmy. Odpůrcům nemá cenu dřevostavbu doporučovat, protože je to pravděpodobně marné.

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-interier-zadveri-vstupni-dvere-mozaikova-dlazba-vestavena-skrin

Červená: Jedinou stavební výplň ze dřeva – vstupní dveře s mohutnou šambránou, vybrali majitelé u firmy Slavona a nechali ji opatřit veselou uvítací barvou. Je tak hlavním akcentem fasády. Foto: Martin Zeman


Podívejte se na tuto nevšední dřevostavbu ve videospotu

Kometář architektky

Začátek naší spolupráce bych nepopsala na první dojem jako vysněnou práci každého architekta. Přichází investor s vlastním návrhem, který mu téměř perfektně vyhovuje, ale něco s ním není v pořádku – nevypadá to vůbec hezky. A na druhé straně tu máme jasnou představu, jak by dům měl vypadat – prezentaci nádherných domů, převážně ze západního pobřeží USA. To mě nakonec zlákalo a vydala jsem se za investory, vedená po romantické vyjížďce toužící GPSkou, do brdských lesů. Na první schůzku jsem díky tomu dorazila asi s hodinovým zpožděním. Přivítali mě však pohodoví lidé s širokými úsměvy na tváři, výbornou kávou a příjemným posezením v zahradě.

Seděli jsme u vlastnoručně vyrobeného mozaikového stolu, který se později přetavil v návrh krásného přivítání v dlažbě předsíně.

Parcela pro nový dům navazuje na pozemek, na kterém nyní stojí trojgenerační dům a rodina zde po dlouhou dobu žije a místo perfektně zná. Na začátku jsem jako skalní architekt pasivních domů chtěla dům otevírat k jihu a posouvat jej co nejdále k severní hranici, pak jsem zkoušela obojaké varianty, ale postupně jsem uznávala argumenty majitelů – přehřívání z jihu, hluk ze silnice, větry ze západu... a především výhled na nádherný březový hájek severní směrem.

Během práce na studii jsme si dům pracovně vytyčili a ještě jeho polohu trochu vyladili. Když jsem viděla, že sezení v obývacím pokoji je přesně na místě původního ohniště, trochu mě z toho zamrazilo a bylo jasné, že ta poloha je prostě správně.

Návrh domu pro Karla a Janu mě nesmírně bavil – byla to inspirativní hra, kdy obě strany přicházely s nápady, a ty se společně přetavovaly v ještě lepší řešení. Nádherné pro mě bylo první setkání s cedrem, volnost při použití materiálů a chuť experimentovat. Děkuji za neopakovatelné chvíle.

ing-irena-truhlarova-architektka-archcon
Irena Truhlářová
ARCHCON atelier, s.r.o.

Osmero dřevin

  • Douglaska – poražena jako rizikový solitér; majitelé ji však chtěli uctivě využít, a tak drží střechu terasy a ochozů
  • Západní cedr červený – palubky a šindele bez povrchové úpravy na fasádě; stropní podhled z krátkých délek v interiéru
  • Třešeň – poražena kvůli místu; využita v desce jídelního stolu
  • Modřín – prkna terasy a ochozů
  • Smrk – v konstrukci, v přesahu střechy a v záklopu
  • Dub – třívrstvá lepená podlaha v celém domě, police, nábytek
  • Bříza – vestavěná skříň, postel a obložení v hostinské ložnici
  • Oliva – ochranný strom – harmonie, štěstí, blahobyt, energie; otisknutý do uvítací mozaiky vyfrézované do kamene v podlaze zádveří; truhlářské prvky v koupelně a na toaletě

Komentář dodavatele

Poznání dvou velmi příjemných lidí bylo předpokladem stejně příjemné spolupráce. Stavba sama o sobě vyžadovala vyřešení několika zajímavých detailů. Na domě se mi líbí, že je na první pohled poznat, že je skutečně ze dřeva, čemuž odpovídá velmi příjemné klima v interiéru, které jsme si mohli vyzkoušet při redakční návštěvě. Ta byla mimochodem díky hostitelskému umění obou majitelů, fantastická! Ještě jednou děkuji za příjemný společný čas během stavby i poté. Mně osobně stavba umožnila se pravidelně dostat do brdských lesů, které mám nesmírně rád.

Jaroslav-Jiruška-Dřevostavby-Biskup
Jaroslav Jiruška
DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o.

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-exterier-proskleni-pohled-do-interieru-vecer

Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 174,50 m2 včetně teras
  • Užitná plocha: 118,44 m2
  • Konstrukční systém: obvodová konstrukce DEKPANEL D, střešní konstrukce STEICO joist s foukanou celulózou
  • Zdroj energie / teplo: plynový kondenzační kotel, teplovodní podlahové vytápění
  • Větrání: řízené s rekuperací tepla
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,165 W/m2K
  • Návrh a projekt: ARCHCON atelier, s.r.o., www.archcon.cz
  • Realizace stavby: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o., www.drevostavbybiskup.cz

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-pudorys

navsteva-drevostavby-drevo-na-osmou-drevostavby-biskup-rez-stenou

 


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato moderní dřevostavba a chystáte se stavět? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Historie firmy DŘEVOSTAVBY BISKUP se začala psát již před více než 25 lety. Zabývá se převážně individuální výstavbou nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb. Díky nasbíraným zkušenostem tak kromě standardních domů realizuje i složité a unikátní projekty. Spolu s architekty a projektanty z ARCHCON atelier tvoří sehraný profesionální tým pro stavbu prémiových staveb.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2019
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop