Stínicí technika - Jak zabránit slunci v přehřívání dřevostavby?

Stínicí technika - Jak zabránit slunci v přehřívání dřevostavby?

Dagmar Šimonová | Úterý, 11. červen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Každá dřevostavba by už ve svém návrhu měla počítat s tím, že velké prosklené plochy se musí v letních měsících efektivně bránit proti nadbytečnému slunečnímu záření. Nejúčinněji toho dosáhneme venkovním stíněním, které zajistí, že se slunce vůbec nedostane do kontaktu s plochou skla. Možností je celá řada, instalováním venkovních rolet nebo žaluzií výčet teprve začíná.

Velké prosklené plochy jsou alfou a omegou moderní architektury. Kontakt interiéru s exteriérem v maximální možné míře, dostatek denního světla a slunečního záření a samozřejmě významné pasivní solární zisky v zimním období jsou nosnými myšlenkami úsporných a zdravých dřevostaveb.

Protože okno je vždy slabinou dnes velmi dobře zatepleného obvodového pláště, je nutné jejich poměr k neprůhledným částem domu pečlivě zvažovat a samozřejmě je umisťovat na ty světové strany, které jsou na tom v zimě se sluncem nejlépe – tedy jih a západ.

Jak to ale udělat, když se v létě teploty začnou šplhat ke 30 °C a z obývacího pokoje a jídelny se stává skleník? Klimatizace by měla přijít na řadu až jako poslední možné řešení.

Přehřívání dřevostavby ovlivňuje její správný návrh

Návrh prvků stínicí techniky by měl přijít na řadu až poté, co architekt zváží možnost stínění domu pomocí jeho základního tvaru. Pomoci s odstíněním vysokého letního slunce může část domu nebo vhodně umístěný přesah střechy, popřípadě slunolam či markýza.

U takového stínění vždy projektant nebo architekt operuje s rozdílnou výškou slunce v zimě a v létě – nízké zimní slunce snadno pronikne přes přesah střechy nebo slunolam, kterému vysoké letní slunce nedokáže vzdorovat.

moderni-drevostavba-stinici-technika-slunolamy

Obr.: Slunolamy jsou vždy tvořeny lamelami v různých tvarech a velikostech a jejich uchycením pomocí konzol nebo hřebeny. Lamely slunolamů jsou vyráběny převážně z hliníkových slitin nebo ze skla, někdy poslouží i dřevo. Foto: Martin Zeman

Důležité je také umístění stavby na pozemku – ke stínění mohou posloužit vzrostlé stromy, pergola nebo jiná stavba na zahradě. I když to se stíněním domu souvisí jen okrajově, důležité je samozřejmě i dispoziční uspořádání a orientace pokojů ke správným světovým stranám.

moderni-drevostavba-drevena-fasada-terasa-stinici-strom

Obr.: Velké prosklené plochy může v létě zastínit i vzrostlý strom, se kterým je při usazení domu na pozemek počítáno. Foto: Martin Zeman

Návrh vlastní stínicí techniky

Zvážíme-li všechny možnosti „pasivního" stínění okenních otvorů, přistupujeme pak k návrhu vlastní stínicí techniky. A kde je to jen trochu možné, volíme stínicí techniku venkovní. Přes větší počáteční investici má totiž hned několik výhod.

Výhody venkovní stínicí techniky

Dokáže sluneční paprsky odstínit ještě před tím, než stihnout proniknout sklem do interiéru a zarazit se až na povrchu vnitřního stínicího prvku. Ten spolehlivě odstíní světelnou složku slunečního záření, s tepelnou si už ale neví rady. Část tepelného záření pohltí, část odrazí zpět ke sklu, které ho už ale nepustí zpátky (princip skleníkového efektu). Prostor mezi vnitřní žaluzií nebo roletou a sklem se tak extrémně zahřívá a způsobuje další oteplování interiéru.

moderni-drevostavba-stinici-technika-venkovni-rolety

Obr.: Venkovní rolety chrání interiér nejen před slunečními paprsky, ale i před vloupáním i chladem v zimních měsících. Foto: ISOTRA

Venkovní stínicí technika v podobě venkovních předokenních rolet a žaluzií navíc významně pomáhá v noci v zimních měsících, kdy zvyšuje tepelně izolační i akustické vlastnosti okna a také chrání proti vloupání. Vstupní investice do dražších stínicích prvků se nám tak brzy vrátí díky úspoře na nákladech za vytápění.

Venkovní žaluzie versus venkovní rolety

Venkovní žaluzie disponují díky natáčecím lamelám oproti venkovním roletám velmi citlivou regulací intenzity světla i možností průhledu do exteriéru. Rolety jsou na druhou stranu mnohem efektivnější jako ochrana proti vloupání i jako výrazné omezení úniku tepla v zimě i jako akustická izolace.

Možnosti roletového pohonu

Prvky venkovní stínicí techniky dnes čím dál tím častěji korespondují s vlastní architekturou domu a působí příjemným estetickým dojmem. Venkovní žaluzie a rolety je možné ovládat mechanicky nebo elektronicky, což je vzhledem k jejich větší váze příjemnější. Elektromotor může být poháněn z klasické sítě nebo pomocí baterie se solárním dobíjením, v případě elektronického ovládání se pak samozřejmě nabízí možnost dálkového ovládání stínicího prvku pomocí rádiového signálu.

moderni-drevostavba-stinici-technika-venkovni-rolety-s-elektropohonem

Obr.: Pokud je s montáží venkovních žaluzií počítáno již ve fázi hrubé stavby, je možné instalovat podmítkové provedení a kastlík žaluzie tak zcela skrýt. V případě dodatečné montáže může být viditelný celý kastlík nebo jeho přiznaný krycí plech. Foto: ISOTRA

Podle nedávného výzkumu trhu vzrostla u stínicí techniky meziročně poptávka po rádiovém ovládání až o 10 %. U rolet a žaluzií lidé u ovladačů hledají hlavně možnost centrálního nebo skupinového ovládání. Pokud je v domě plánovaná inteligentní (systémová) elektroinstalace, jsou venkovní rolety a žaluzie vhodnými kandidáty na zapojení do systému.

Automatické ovládání stínění podle aktuálního počasí

Automatické ovládání stínění podle intenzity slunečního světla v létě a v zimě se velmi významně podílí na úspoře energie celého domu. Systém pak předpokládá osazení povětrnostních senzorů – čidel slunečního záření, větru a deště, které řídí ovládání stínicí techniky podle aktuálního stavu počasí.

stinici-technika-kanalovy-dalkovy-ovladac-stinici-techniky-a-osvetleni-fasadni-slunecni-cidlo

Obr.: Kanálový dálkový ovladač Telis 6 Chronis RTS s funkcí spínacích hodin pro ovládání všech zařízení stínicí techniky a osvětlení. Fasádní sluneční čidlo Sunis Wirefree™ RTS s vestavěným akumulátorem dobíjeným slunečním svitem. Foto: Somfy

Fasádní panely, screenové rolety nebo slunolamy

Screenové rolety

Mezi méně známé druhy venkovní stínicí techniky patří například rolety ze speciálních tkanin, takzvaného Screenu. Tyto dvě speciální textilie zaručují maximální ochranu proti tepelnému záření při zachování příjemné světlené hladiny v interiéru. Dlouhá životnost, možnost velké škály různých barev a možnost volby hustoty tkaniny z nich dělají ideální nástroj při vytváření unikátní tváře domu. Příjemnou výhodou je minimalistický rozměr boxu, ve kterém je roleta ve složeném stavu ukrytá.


Screenové rolety - dostatek světla i bez slunce

Screenové rolety ISOTRA vám zajistí příjemnou teplotu v interiéru i optimální světelné podmínky pro práci a odpočinek. Technické tkaniny určené pro tyto systémy zajišťují maximální ochranu proti slunečnímu záření, průniku tepla, a zároveň zabezpečují optimální úroveň přirozeného světla v interiéru.

Díky svému materiálovému složení – skelné vlákno, PVC, polyester – jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, a proto jsou vhodné jak pro vnitřní, tak zejména pro venkovní stínění.

stinici-technika-screenove-rolety-isotra

Podle typu provedení si můžete vybrat rolety Screen GW s krycím profilem nebo její odlehčenou variantu Screen Lite bez krycího profilu, s možností bočního vedení lankem či vodící lištou. Screenová roleta se zipovým systémem Screen ZIP v dolní pozici uzamyká látku, což zajišťuje její absolutní vypnutí.

moderni-drevostavba-stinici-technika-screenove-rolety-isotra


Slunolamy

Podobně architektonicky přitažlivé může být použití slunolamů. Materiál i řemeslné provedení slunolamu se často stává pomyslnou „třešničkou na dortu" individuálně navržené stavby. Slunolamů obecně existuje celá řada a záleží tak na funkci, která se od jejich montáže očekává – zda jde primárně o ochranu před přebytkem světla nebo tepla. Pokud je kromě vlastních oken potřebné zastínit ještě přilehlou terasu, často se využívá různých druhů markýz v pevné i pohyblivé variantě.

moderni-drevostavba-stinici-technika-fasadni-panely-zavrene

Obr.: Fasádní panely se po fasádě pohybují v horní a spodní kolejnici, jejich výplň může být pevná či látková, nebo jí mohou tvořit pevné či naklápěcí lamely – v tomto případě dřevěné. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-stinici-technika-fasadni-panely-oteverene

Posuvné fasádní panely

Moderními sourozenci klasických okenic jsou posuvné fasádní panely, které díky kolejnicím na horní i spodní straně desky můžeme posouvat po fasádě podle toho, jak se slunce pohybuje. Výplní takových panelů může být dekový materiál i napnutá speciální látka, popřípadě soustava pevných nebo natáčecích lamel, které umožňují citlivější nastavení průchodu světla. Podobně jako výše zmíněné prvky se fasádní panely stávají většinou přímou součástí a nástrojem designu celého domu.

moderni-drevostavba-stinici-technika-drevena-fasada-stinici-plachta

Obr.: Originální stínění a ochrana okenních otvorů se u této dřevostavby staly nosnou myšlenkou koncepce domu – pokud stavebníci chtějí, mohou celý dům „obalit" do dřevěného kabátu. Pro zastínění terasy zvolili vypnutou textilní plachtu. Foto: Martin Zeman

moderni-drevostavba-stinici-technika-drevena-fasada-stinici-plachta-detail

Obr.: Nezvykle řešené skládací fasádní panely ze dřeva zabraňují pronikání přebytečného slunečního světla do interiéru dřevostavby. Foto: Martin Zeman


Inteligentní roletové pohony pro úsporu energie

Výrobková řada inteligentních roletových pohonů Oximo a Ilmo od společnosti Somfy nabízí funkce, které zvýší bezpečnost vaší dřevostavby a prodlouží životnost rolet.

Stínění den a noc

Díky motoricky řízeným roletám doplněným o čidla reagující na povětrnostní podmínky můžete snížit náklady na vytápění i na chlazení budovy. Po setmění se rolety díky spínacím hodinám automaticky stáhnou, a tak vytvoří před okny dodatečnou tepelnou izolaci. Naopak, když v zimě svítí slunce, rolety se vytáhnou, a tak pomohou vyhřát interiér domu nebo bytu. V létě, když slunce začne svítit příliš intenzivně, se rolety stáhnou, a tak ochrání interiér domu před horkem a slunečním zářením.

stinici-technika-inteligentni-roletove-pohony-ilustrace

Roletové pohony

Roletový pohon je umístěn v hřídeli, na kterou se roleta navíjí. Kabelem je propojen s nástěnným ovladačem. Pohon může mít také vestavěn přijímač dálkového ovládání. Pak je trvale připojen na rozvod síťového napětí 230 V, povely z ovladačů jsou přenášeny bezdrátově. Pro místa bez přívodu elektrické energie jsou k dispozici pohony WireFreeTM, napájené z baterie, která je dobíjena solárním panelem.

Manuálně ovládané rolety mohou být dodatečně vybaveny motorovým pohonem, aniž by bylo nutné provádět zásadní změny v jejich konstrukci.

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop