Reference na dodavatele dřevostavby

Reference na dodavatele dřevostavby

Redakce | Pondělí, 04. březen 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Můžete mi, prosím, někdo doporučit konkrétní firmu na dodávku dřevostavby na klíč i se základovou deskou? Osobní zkušenosti jsou tou nejlepší referencí, proto bych chtěl poradit.

Tak zní nejčastější dotaz, na nějž hledá odpověď stavebník, investor, který se rozhoduje, s kým má svoji vysněnou dřevostavbu na klíč stavět. Nabízí se několik řešení, jak si firmu ověřit, či jak na ni získat doporučení.

Reference od někoho, kdo má dřevostavbu postavenou

Nejspolehlivějším způsobem pro získání referencí na dodavatele dřevostavby je promluvit si s někým, kdo má už dřevostavbu postavenou od konkrétní společnosti, je schopen a ochoten o průběhu realizace dřevostavby vypovědět své vlastní zkušenosti a podat tak stavebníkovi ty nejrelevantnější reference. Může to být investor, kterého firma sama doporučí, ale samozřejmě lepším způsobem je najít si majitele dřevostavby sám třeba na doporučení známých a s ním všechny důležité otázky probrat.

Je důležité ptát se na všechno – jak probíhal celý proces od prvního oslovení firmy, přes vytváření studie projektu, samotného projektu, jak firma pomohla při jednání s dotčenými orgány, jaký byl průběh realizace samotné, jak se firma stavěla k nesrovnalostem na stavbě.

A pokud už majitelé v dřevostavbě bydlí delší dobu a byly po předání nějaké nesrovnalosti či reklamace dodávky nebo provedení stavby, jak se dodavatel dřevostavby k těmto problémům staví. V neposlední řadě hrají roli i vzájemné sympatie a souhra mezi stavebníkem a stavební firmou. To nelze opomíjet.

vela-115-jednopodlazni-panelova-drevostavba-na-klic

Obr.: Vela 115 - jednopodlažní panelová dřevostavba na klíč, ATRIUM s.r.o.

Recenze na firmu dodavatele na internetu

Nejčastějším a nejpohodlnějším způsobem, jak na firmu získat reference, na internetu často nazývané recenze, je projít si hodnocení firem na internetu. Jen pozor, často si plusové body dávají v internetových diskuzích firmy samy nebo prostřednictvím najatých dopisovatelů. Je proto třeba být obezřetný a řídit se „selským" rozumem. Pokud je všechno SUPER a stavba a všechno kolem je ve všech ohledech bez jediné chybičky, asi je něco špatně. Nicméně pokud je všechno přece jen dobře, pak by neměl být problém, aby dotyčný pisatel či dotyčná firma doložila svá tvrzení obrázky, přímým kontaktem na majitele domu nebo sám majitel domu svoji stavbu zveřejnil a o svoji zkušenost se podělil veřejně.

Přesto lze v internetových vodách najít relevantní informace s referencemi na konkrétní realizace dřevostaveb, a to od skutečných majitelů domů. Dodavatele dřevostaveb, kteří jsou takto ověřeni lidmi a jejich zkušenostmi s danou firmou, si lze prostudovat v rámci souboru Ověřených dodavatelů dřevostaveb i zde na webu, a to jak Ověřené dodavatele montovaných dřevostaveb, tak Ověřené dodavatele masivních dřevostaveb.

overeny-dodavatel-modernich-drevostaveb-logoovereny-dodavatel-srubovych-drevostaveb-logo

Reference dodavatele dřevostaveb v médiích

Osobní zkušenosti s dodavatelem dřevostaveb, které poskytne konkrétní investor, jsou ve stavebnictví k nezaplacení a kvalitní společnost je na ně hrdá. Tyto reference umí využít ve svůj prospěch v tom nejlepším slova smyslu v médiích – publikuje tak zvané redakční návštěvy v časopisech zaměřených na bydlení a stavění domů, na internetových portálech, sociálních sítích, v televizi a podobně. Nemá s tím totiž problém, staví zodpovědně a kvalitně, a kdykoli ji osloví nový zákazník, může ihned předložit reference na sebe sama třeba právě v médiích nebo zákazníka odkázat na konkrétní majitele dřevostavby, kterou v minulosti realizovala.


Tip: Podívejte se na redakční návštěvy a čtěte reference na konkrétní firmy.


ekonomy-ms-04-jednopodlazni-panelova-drevostavba-na-klic

Obr.: EKONOMY MS 04 - jednopodlažní panelová dřevostavba na klíč, MS HAUS s.r.o.

Členství firmy v asociacích a certifikace

Dalším ukazatelem pro výběr spolehlivého dodavatele dřevostavby na klíč může být členství firmy v asociaci, která sdružuje podobně zaměřené firmy v rámci oboru. U nás je takovou organizací, která sdružuje kvalitní dodavatele dřevostaveb, Asociace dodavatelů montovaných domů. Kromě toho, že ADMD sdružuje renomované dodavatele dřevostaveb, má i vlastní nástroj řízení kvality dřevostaveb. Tím nástrojem je značka Dokument národní kvality (DNK), což je přísnější dozor nad kvalitou provádění dřevostaveb, než jaký nařizuje platná legislativa.


Tip: Co je dokument národní kvality?


Navíc je značka DNK vedena nezávislou institucíVýzkumným a vývojovým ústavem dřevařským. Lze tedy říci, že všechny firmy, které jsou členy ADMD, staví kvalitní dřevostavby, a investor se nemusí obávat stavět s jakoukoli z nich.

Historie a vytíženost dodavatele dřevostaveb

Z hlediska důvěryhodnosti firmy je možné přihlížet i k historii dodavatele dřevostaveb a počtu postavených domů. Zkušenosti firmy jsou samozřejmě úměrné počtu realizací dřevostaveb, které má za sebou. I to může být vodítkem při výběru dodavatele dřevostavby na klíč. Určitou referencí o firmě může být i to, jak je v současné době vytížena, jaké má kapacity na dodávku dřevostavby. Selský rozum napoví, že pokud má firma jednu zakázku za rok a když ji investor osloví, má volno a dřevostavbu mu postaví za pět měsíců, je asi něco v nepořádku nebo by to musela být hodně velká náhoda – zvlášť v době hospodářské konjunktury, kdy mají všichni dodavatelé kvalitních dřevostaveb svoji kapacitu naplněnou minimálně na rok dopředu.

Doporučit dodavatele dřevostavby tedy není tak těžké, pokud:

  • se investor na trhu dřevostaveb trochu zorientuje,
  • zjistí si, jaké existují konstrukční systémy,
  • podívá se, jak a kdo takové dřevostavby staví a
  • ověří si dodavatele dřevostaveb sám minimálně všemi výše uvedenými způsoby.

Ověřený dodavatel dřevostaveb s dostatečnými a relevantními referencemi je totiž půl starostí se samotnou výstavbou dřevostavby na klíč.


Tip: Dřevostavba na klíč? POZOR - co dodavatel, to vlastní specifikace.



Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop